Megyeri Szabolcs kertész blogja

Konyhakerti nap az Első Kis-Pesti Kertben

Szólj hozzá!

Jelen beszámolómat egy érdekes és színes napról, illetve eseményről két irányból fogom megközelíteni, hogy aztán a rövid bevezető után a szálakat összefonva az Első Kis-Pesti Kertben találjuk magunkat, ráadásul bőséges képanyagot is talál az olvasó, úgyhogy érdemes tovább olvasni! 

 DSC00598.JPG

Kezdjük talán a Nemzetközi Konyhakert Nap dióhéjas bemutatásával. A Nemzetközi Konyhakerti Nap ötlete 2004-ben született meg, mégpedig csípős válaszul a gyors falatok hónapja (Snack Food Month) nevű kezdeményezésre, mely az amerikai nasigyártók találmánya volt, a chipsek, édességek, és mindenféle nassolnivalók népszerűsítésére. A Nemzetközi Konyhakert Egyesület (KGI) ezt a kissé kétes értékű, egy hónapig tartó gyorsétel-kampányt kívánta ellensúlyozni a konyhakerti nappal, melynek központi gondolata az emberléptékű élelmiszer-előállítás bemutatása és propagálása, minden augusztus negyedik napján. A Nemzetközi Konyhakerti Nap egy teljesen decentralizált ünnepségsorozat, melyet a téma iránt érdeklődők tetszés szerinti helyszínen és időpontban, akár családi, baráti körben is megülhetnek, vagy csatlakozhatnak kisebb-nagyobb közösségek programjaihoz, ha fontosnak tartják, hogy egészséges, sajátkezűleg megtermelt, ellenőrzött forrásból származó ételek kerüljenek az asztalukra.

 DSC00600.JPG

Az előző mondatban említett egészséges élelmiszer beszerzése azonban városi körülmények között nehéz ügy, ugyanis ilyesmit nem mindig a hipermarketben, vagy a sarki non-stopban lehet szerezni, sokkal inkább a kertből, frissen felszedve. Kert viszont kevés akad a városban, és itt jön a képbe a közösségi kert, mint urbánus termelőhely. A közösségi kertek történetéről és alapgondolatairól korábban már bővebben írtam, így a téma iránt alaposabban tájékozódni vágyóknak EZT a bejegyzésemet ajánlom. Azt azért le kell szögezni, hogy a városi kertek nem tudnak széles tömegeket ellátni házi nevelésű zöldséggel és gyümölccsel, arra viszont kiválóan alkalmasak, hogy a növénytermesztést csak hírből ismerő városiakat megismertessék a vidéki élet alapfogásaival, elsajátítsák az ültetés, zöldségnevelés egyes fortélyait, ráadásul ahogy a nevében is benne van, a közösségi kert szuper csapatépítő, közösségteremtő elfoglaltság.  

Kattintásra bőséges galéria nyílik!

És ezzel el is értünk az Első Kis-Pesti Kerthez, mely Budapest első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, 2012 áprilisától áll nyitva az érdeklődők és a városi kertészek előtt. Az Első Kis-Pesti Kert elsőként csatlakozott a tavalyi évben a konyhakerti naphoz (erről anno készült is egy riport itt a blogon), idén pedig szintén a legszínesebb, legcsalogatóbb programmal várta a nevezett világnap, és a városi kertészkedés iránt érdeklődőket. A fenti képek és a lenti képgaléria ezt a múlt héti vasárnapi eseményt dokumentálják, érdemes végiglapozni a fotókat, mert biztosan meghozza a kedvet ehhez az izgalmas és felettébb hasznos szabadidős elfoglaltsághoz. A bejegyzés alján pedig a kert, és az azt működtető Városi Kertek Egyesület többi projektjét is megtalálhatják, elérhetőségekkel, térképpel, és honlapokkal!

 

A galéria kattintásra nyílik! 

Cím: Első Kis-Pesti Kert, XIX. kerület, Irányi Dániel-Bem utca sarok

Térkép: ITT

Web: ITT és ITT

A kis-pesti, és más közösségi kerteket alapító Városi Kert Egyesület honlapja pedig ITT érhető el.

A fotók a szerző képei.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr486639167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása