Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zen kert - kicsiben

komment

A zen kert a legkevésbé sem hasonlít azokhoz a kertekhez, amiket megszoktunk, nem borítják színes virágok, nincs benne veteményes sarok, ahogy pázsit sem, sőt, egyáltalán alig van benne növény. A zen kert a buddhizmusban gyökeredzik, és tulajdonképpen egy meditációs terep, mely abban segít, hogy befelé forduljunk, elmélyüljünk tudatunkban, kitisztítsuk a fejünket, és átadjuk magunkat a tökéletességre törekvésnek. Mindez persze nagyon úgy hangzik, mintha valamelyik női magazin ezoterikus rovatából származna, ám a zen kert jóval több annál, mint a manapság divatos, a keleti kultúrából táplálkozó önfejlesztő vagy meditációs technikák/tréningek valamelyike. Ne ámítsuk magunkat, a zen kert sosem fogja a nyugati embernél ugyanazt a hatást elérni, mint a buddhista szerzeteseknél, de ettől függetlenül a zen kerttel, elsősorban annak miniatűr változatával érdemes megismerkedni, vagy épp egy próbát tenni, mert ha másként nem, akkor egzotikus dekorációként hasznunkra fog válni.

ryoanji_2-thumb.jpg

Ryoanji

De mi is az a zen kert?

Minden zen kertek atyja a Kiotói Ryoanji (Békés Sárkány) templom zen kőkertje, melyet a XV. században hoztak létre. A kert csupán 14 sziklából (a 15.-et a teljes elmélyülés állapotában lehet megpillantani) és homokos talajból áll, melyet a buddhista szerzetesek szertatásosan gereblyéznek, különböző formákat hozva létre a jól alakítható felületen. A gereblyézés nem munka, és nem kertrendezés, hanem a meditáció eszköze, a minél tökéletesebb alakzatok, vagy írásjelek megrajzolása segíti elő a belső nyugalom, az ideális lelki egyensúlyi állapot elérését. Ugyanezt a célt szolgálja a zen kert kicsinyített mása, ami tulajdonképpen egy miniatűr homokozó, pár díszes kaviccsal. Nem a méret a lényeg, hanem a tevékenység, amit a kis felületen is ugyanolyan eredménnyel végezhetünk.

zengarden.jpg

 Mini zen kert - elfér az asztalon

Hogyan működik a mini zen kert?

Az hogy működik, az igazából rossz kifejezés, mert nem a kert működik, hanem a kertet művelő fog működni, jó esetben kicsit máshogyan, mint általában. A mini zen kert, ha profán módon fogalmazunk, nagyon hasonló az irodai stresszoldó játékokhoz, fő célja, hogy a használója a kerttel való foglalkozás közben kiürítse az elméjét, és elmerüljön egy olyan foglalatosságban,aminek praktikus, hagyományos haszna, ezáltal megfogható, materiális célja sincs, nem lehet benne győzni, vagy a megoldást kitalálni, csupán a segítségével elszakadni a napi gondokól, problémáktól, meg mindentől, ami az ember fejében motoszkál. A kicsi kert homokját a hozzá való apró gereblyével fésülgetni kell, tetszőleges formákat rajzolva a homokba, úgy, ahogy az nekünk tetszik, szabályok nincsenek. Aki elkezdi a "játékot", könnyen belefeledkezik majd (persze ez habitus kérdése is, lehet, hogy lesz aki fél perc múlva megunja, vagy feldühíti mütyürkézés), és jó esetben hosszú percekig nem is koncentrál másra, csak a vonalakra, formákra, ez pedig felfrissíti, megnyugtatjta. A zen kertben az a jó, hogy ha jobban elmélyülünk benne, akkor észrevesszük a mögötte húzódó filozófiát, konyhanyelven azt, hogy semmi sem állandó, a lerajzolt formák sérülékenyek, a tökéletes rajzolat elkészítése pedig csaknem lehetetlen, de az arra való törekvés izgalmas. Így ha nagy szavakat akarunk használni, akkor a zen kert olyan, mint az élet, törékeny, múlandó, de megéri törekedni a legjobb, legszebb élmény elérésére.

 Nézegessen mini zen kerteket! (Kattintásra galéria nyílik!)

Hogyan lehet mini zen-kertet építeni?

Kezdjük ott, hogy persze lehetne nagyot is, de az egyrészt nálunk furán mutatna, másrészt a mi kultúránkban nincs meg igazán az alapja, így a nagyméretű zen-kert inkább csak feltűnösködő, divatos utánzata lenne az eredeti szellemiséggel rendelkező buddhista meditációs kerteknek. A mini változat azonban éppen megfelel a célra, nem kíván nagy befektetést, így izgalmas lehet kipróbálni. Az elkészítéshez szükséges egy tetszőleges méretű tál, ami lehet szögletes, kerek, készülhet bármilyen anyagból, a lényeg, hogy legyen legalább 2-3 centi magas pereme, meg hogy ne eressze a homokot (ha például faanyagból, magunk ácsoljuk az alapot). Kell hozzá finom homok, a célra a dekorboltokban, vagy a svéd bútorhiperben megvásárolható díszhomok teljesen megfelelő, alapvetően fehér, de színt is kedvünk szerint választhatjuk. Már majdnem készen is van, de kell még egy kicsi gereblye, ilyet készen is találhatunk, de hobbiboltokban kapható alapanyagból egy kis ragasztó segítségével mi is összedobhatjuk. A végén csak a dekoráció marad, ami lehet pár szép, gömbölyded kavics, vagy bármilyen apróság, attól függően, hogy az eredetiekhez hasonló miniatűr változatot, vagy a szánk íze szerinti díszes kiskertet szeretnénk.

zen white 3 piece.jpg

Hova való a zen kert?

Igazából bárhova. Kitehetjük díszként a dohányzóasztalra, a polcra, betehetjük a dolgozószobába a monitor mellé, de éppenséggel a munkahelyi íróasztalra is pakolhatjuk, ha a főnököt nem zavarja, hogy pihenésképpen néha kapirgálunk rajta. Mivel finom homokot tartalmaz, ne tegyük olyan helyre, ahol könnyen kiborul, gyermekek közelébe se rakjuk, és külön legyünk óvatosak, ha macska is van a háznál - ezt talán nem kell megmagyarázni...

Kellemes zen kert ápolást!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr896306938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2014.06.25. 20:09:43

Kérdeznék, de sajnos egy áprilisi posztomhoz írt kérdésre sem kaptam választ, így inkább csak hangosan gondolkodom, hogy talán a só is jó díszhomok helyett és legalább akkor szorgos gereblyézés is szükségeltetik, hogy össze ne álljon párás levegőn.... Plusz előny, hogy a gyereknek sem esik baja, ha ebbe belenyal a homokkal szemben.

Sziralisa 2020.08.16. 21:43:57

Veszélyes, mi több: örökélet-veszélyes a buddhizmussal kacérkodni. Tömény okkultizmus, aki nem hiszi, vagy legyint, az majd igazat fog adni, amikor már késő lesz. Ne így legyen!

www.karizmatikus.hu/index.php/hitvedelem/teveszme-kritika-oesszefoglalo-irasok/199-a-dalai-lamarol

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása