Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fűszerkert variációk

komment

A lassan stabilan beálló kellemes tavaszi idő a kevésbé motivált kertbarátokat is kicsalogatja, hogy tegyenek-vegyenek odakint. Sokan, főleg a kezdők, nem szeretnek elsőre valamilyen nagyobb vállalkozásba, például méretesebb konyhakert kiépítésébe, zöldségek nevelésébe belevágni, ugyanakkor szívesen túllépnének a gyep, pár tő színes virág, egy-két dísznövény triumvirátuson, és haszonnövényt is nevelnének. Nekik ideális a kisebb-nagyobb fűszerkert, amivel jóval kevesebb a tennivaló, mint egy klasszikus veteményessel, mégis kézzelfogható haszna van, a terményt ugyanis a konyhában fel lehet használni, sőt, akár némi spórolás is kalkulálható a fűszerek jóvoltából. Persze a rút anyagiakon túllépve a házi fűszer azért is, vagy inkább elsősorban azért hasznos, mert így vegyszermentes, ellenőrzött forrásból származó, és friss ételízesítőhöz lehet jutni, de azt se felejtsük el, hogy egy ízlésesen kialakított fűszerkert ugyanúgy a kert éke lehet, mint egy színes virágokból kirakott díszágyás. Nézzük tehát, hogy milyen kialakítások jöhetnek szóba.

 

Ha fűszerkertben gondolkodunk, első lépésben a helyét álmodjuk meg. Alapszabály, hogy ne legyen messze a háztól, elsősorban a konyhától, hiszen ha nem csupán dísznek tartjuk, bizonyára gyakran ki fogunk oda szaladni, ezért nem praktikus, ha a kert túlsó végében van, és például házi papucsban, két kavarás között nem lehet egyszerűen elérni. Szoktam mondani, hogy a kertet a lakásbelsőhöz hasonlóan osszuk fel élettér-részekre, tehát átgondolt módon kerüljön kijelölésre kint a pihenésre, munkára, vagy épp ez esetben az éléstárra szánt terület. Természetesen nem csak a mi szempontjaink számítanak, hanem az ültetendő növényekéi is, a leggyakrabban telepített mediterrán fűszernövényeknek például mindig meleg, napos helyet válasszunk. Ha mindent figyelembe véve megvan az ideális terület, akkor jöhet a következő kihívás, az építés mikéntje és hogyanja.

 

Ahol van egy talpalatnyi szabad hely, oda máris ültethetünk. Egy ilyen sarkos holt tér például remek lehet, ha a fényviszonyok kedvezőek.

Nagy ügy, mondhatnánk erre, ott a jól bevált szögegyszerű hagyományos ágyáskialakítás, minek ezt variálni? Ez azonban csak látszólag a legjobb ötlet, ugyanis az aktívan használt fűszerkertből gyakran szedünk/tépünk/vágunk ki valamit, és ha ez a valami középen van, akkor esetleg tornászokat megszégyenítő mozdulatokkal kell kihalásznunk a kiszemelt példányokat, vagy a növénykék között lavírozva, a letaposást kockáztatva kell belépdelnünk a célhoz. Így legyenek kulcsszavaink a hozzáférhetőség, a körbejárhatóság, a kezelhetőség. 

 

A spirálforma nagyon díszes, és egyben az emelt ágyások előnyeit is hordozza, vagyis kevesebb alulról támadó kártevőtől, és gyomtól kell majd tartanunk, valamint a gyerekek, háziállatok sem tudnak átgázolni a palántákon.

A spirálos elrendezés nagyon praktikus, nem kell mindenért a földig hajolni (ez főleg idősebb kertészkedők esetében fontos szempont, sőt, az ilyen spirál akár kerekesszékből is gondozható) ráadásul ez az egyik legszebb megoldás, és nyilván ez is számít. A csigaforma tetején lesz a legszárazabb a talaj, lejjebb pedig egyre nedvesebb, ezzel számoljunk az ültetési rend kialakításakor, megfelelő szintekre ültetve az eltérő igényekkel rendelkező növényeket. A spirálos fűszerkert legnagyobb hátránya, hogy ezt a legnehezebb megépíteni, de egy jó barkácsérzékű férfi, vagy egy felfogadott mesterember egy délután alatt meg tudja építeni, és ne feledjük, hogy kis túlzással örök darab lesz, megéri tehát a vesződség.

 

A sakktábla formára kialakított fűszerkertben a látvány és a praktikum harmóniája egyesül

A sakktáblás elrendezés is kiváló választás, ráadásul a spirálos verziónál jóval egyszerűbben kivitelezhető. A sakktáblás kiskert előnyei, hogy a növények könnyen megközelíthetőek, még rossz, esős-saras időben sem kell összekoszolni magunkat a járólapoknak köszönhetően. Felszedés közben egyszerű lesz letérdelnünk, nem fogjuk véletlen eltaposni a növényeket, és kinti sakktáblánk külalakja miatt a kert legszebb pontja lehet. Ehhez a formához csupán pár térkőre lesz szükségünk, és akár teljesen kezdő barkácsolók is összedobhatják pár óra alatt az alapokat.

 

Klasszikus és átlátható forma a körágyás

A körcikkelyes fűszerkertek is nagyon szépek, ezek hasonlítanak leginkább a régi, klasszikus formához, renovált, helyreállított kolostorkertekben ma is láthatunk ilyeneket. A kört cikkelyekre oszthatjuk, melyeket megfelelő (nagyobb) méret esetén alacsony sövénnyel (például törpepuszpánggal), vagy kisebb körnél téglával, díszkövekkel választhatjuk el, így az áttekinthetőség könnyebb lesz. Nagyobb méretű körágyásnál egy-egy cikket parlagon hagyhatunk, ezeket kaviccsal vagy kőzúzalékkal feltöltve bejárást biztosíthatunk a belső részek felé. A körcikkelyes fűszerkert az alakja miatt jól körbejárható, az egyes szeletek könnyen megközelíthetőek, a közepére esetleg érdemes valamilyen dísznövényt telepíteni, mivel a belső rész egyes esetekben csak szintén némi cirkuszi mozdulatsor árán érhető el. A körcikkelyes kert alig kíván munkát, csupán egy megfelelő méretű és alakú területet kell felásnunk, esetleg valamilyen szegéllyel (térkő, alacsony farönk stb.) körbekerítenünk.

 

Kisméretű, cikkelyezés nélküli kör-fűszerkert

Előfordulhat az is, hogy kevés a rendelkezésre álló hely, ezért valamilyen trükköt kell bevetnünk a fűszertermeléshez. Ilyenkor választhatjuk a kerítés, vagy kerti út menti sávokat is, melyek a legtöbbször parlagi, vagy valamilyen dísznövénnyel hevenyészetten beültetett területek. Kerítés mellett figyelni kell arra, hogy ne legyen erősen árnyékolt a sáv, ha ez nem megoldható, akkor keressünk más megoldást. A kerítés vagy út menti kiskert azért is jó ötlet, mert így a hozzánk betérő vendég először ezzel a látvánnyal szembesül, az első benyomás pedig - ahogy azt mondani szokták - nagyon fontos. Fokozhatjuk a hatást, ha ezekre a helyekre olyan fűszereket, vagy gyógynövényeket ültetünk, melyek virágosak, ilatosak (például zsályát, levendulát, oregánót, kakukkfüvet, kamillát), akkor portánkat máris egyszerűen és olcsón megszépítettük.

 

Az út menti kihasználatlan tereket is befoghatjuk fűszertermelésre

Akármelyik megoldást, kialakítást választjuk, a munka megkezdése előtt alaposan gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk termeszteni, a kiválasztott növényeinknek milyen igényei, a kijelölt helynek pedig milyen adottságai vannak. Ne feledkezzünk el a praktikus szempontokról (közelség, ágyásmagasság, megközelíthetőség) és leendő kiskertünk hasznossága mellett törekedjünk annak ízléses, szép kialakítására is!

Képek: inneninneninneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr586133154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seahawks 2014.05.08. 15:25:08

hihetetlen, hogy a cikkíró férfi....

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.08. 16:39:30

A kedves poszter inkább arra válaszoljon, hogy érdemes-e még a rezeda most vásárolt magját elvetni, vagy inkább tegyem el jövőre? Nos? :)

A posztban látható stílusú képek egyébként nagyon szépek szoktak lenni, de egy hobbikertésznek sokat segítene, ha kapna hozzájuk egy-egy alaprajzot is, hogy mit, mikor, és mi mellé ültessen, hogy hasonló legyen az eredménye.

Megyeri Szabolcs 2014.05.08. 17:34:59

@polyvinyl: talán kicsit reklámízű lesz a válasz, de a témában írt, a jobboldali bannerben látható könyvemet ajánlom, egy-egy posztban egyszerűen nincs hely a részletekre, csak a kedvcsináló rövid ajánlóra, és az ötletek felvetésére. Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása