Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyolc strapabíró növény társasházakba

Szólj hozzá!

A tavasz az ültetés időszaka, ilyenkor a hobbikertész kesztyűt húz, kapát ragad, és nekiáll csodát művel a kertben, legalábbis jó esetben. Sokkal nehezebb a dolog, ha az egyik alapvető kellék, példának okáért a kert hiányzik az egyenletből. A társasházakban - panelekben, régi bérházakban, újépítésű lakóparkokban - élőknek korlátozottak a lehetőségeik, de lehetetlen nincsen, ritkán fordul elő, hogy legalább pár négyzetméternyi zöldfelület, vagy az ahhoz szükséges parlagi terület ne állna rendelkezésre. Társasházi környezetben rendszerint nem is az a gond, hogy ne lenne hely egy-két növénynek, ágyásnak, vagy cserjesornak, hanem inkább a nem túl ideális adottságok (például az árnyékoltság), valamint a gondozás nehézkessége szabnak gátat a zöldítésnek. Javít a helyzeten, ha olyan növényekben gondolkodnak a lakók, melyek kevés törődést igényelnek, könnyen hozzáférhetőek a kertészetekben, és áruk sem az egeket verdesi. Elsőként a lombhullató cserjék közül válogattam egy csokorravalót, de a későbbiekben visszatérek a témára más, a társasházi udvarokba, épületek előtti utcafrontokra alkalmas fajtákkal.

Példa egy társasházi belső udvar látványtervére. Könnyebb a munka, és tartósabb az eredmény, ha konkrét ötletekkel indul el a munka, a véletlenszerű, lelkesedésből elkövetett hirtelen ültetés ritkán hoz tartós és harmonikus látványt

Mielőtt a listába belevágnánk, álljon itt pár alapvető tanács. Ültetés, sőt még a fajtaválasztás előtt nagyon fontos a kiszemelt növények igényeit egyeztetni a beültetni kívánt terület adottságaival. Számításba kell venni a víz-, fény-, és talajigényt, a leendő méretet, és a főbb ápolási feladatokat (metszés, jellemző betegségek, tápanyagpótlás, stb.). A problémás kérdésekben egy gyakorlottabb lakó, a témában jártas ismerős is segíthet, valamint jó ötlet még az egész procedúra előtt szakemberrel konzultálni, vagy épp egy felmérési szakvéleményt készíttetni, hogy a későbbiekben a telepített növényekkel öröm legyen foglalkozni, ne pedig bosszúság forrásai legyenek.

Az alábbiakban tehát olyan növényeket ajánlok, amelyek a legtöbb kertészeti árudában megtalálhatók, közös jellemzőjük a nagy díszítőérték, a rezisztencia, a könnyű kezelhetőség és a gyors növekedés.  Beszerzésnél lehet az ellenállóbb alapfajok, vagy a sokszor különleges tulajdonságokkal bíró hibridek, extra színváltozatok közül választani. Jöjjön hát a cserjekatalógus, érdemes végiggörgetni! 

 

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) Alig egy méter magasra növő cserje, mely sárgás virágait májustól kezdi bontani, több hullámban nyílik, sokszor egészen szeptemberig. Napos domboldalon mutat a legszebben, a félárnyékos helyet nem szereti. Lombhullató, tökéletes rézsűnövény, lejtős utcafrontra, dombosabb területre elsőrangú választás. 

 

Angol kékszakáll (Caryopteris clandonensis) Egy méter magas félcserje, amely a nyár végén hozza kék, illatos virágait. Fényigényes, és jó szárazságtűrő. Legjobban a laza talajokon díszlik.

 

Rózsalonc (Weigela Snowflake) Másfél méter magasra növő cserje, fehér virágait május-júniusban hozza. A nyár folyamán többször is virágzik. A közepesen száraz talajt, napos fekvést, illetve a félárnyékot szereti. Szoliterként vagy csoportban is jól mutat. de nyíratlan sövénynek is alkalmas. 

A bejegyzés folytatódik, kattintsanak a tovább gombra!

 

Aranyvessző (Forsythia intermedia) Sokan tévesen aranyesőnek hívják. Két-három méter magasra növő cserje, amely tavasszal, lombfakadás előtt virágzik. Szoliterként mutat a legszebben, nagyobb, betonos belső udvaron konténerbe telepítve is dekoratív, akár egyedüli növényként is betölti a teret. Jól formázható, ráérősebb kertészek akár gömb alakot is kialakíthatnak belőle.  

Mályvacserje (Hibiscus syriacus) Két-három méter magasra növő félcserje. Illatos, változatos színű virágait júniustól szeptemberig hozza. Napfényigényes, jól bírja pangó vizet. Sövénynek is kiváló. Kiválóan együtt él a magyar éghajlati viszonyokkal, a talajt tekintve egyáltalán nem válogatós. Az egyszerűbb fajták elhullajtják magvaikat a kertben és maguktól szaporodnak, ez előny és hátrány is lehet. 

 

Madárbirs (Cotoneaster horizontalis) Lombhullató, félörökzöld, vagy örökzöld cserje. Télálló, igen sok fajtája létezik. Ötven-hatvan centiméter magasra nő, de lassan növekszik. Júniusban hozza fehér, ötszirmú, illatos virágait. Kiváló talajtakaró. Piros bogyóit a madarak szívesen fogyaszják, így termésidőben zajlik az élet körülötte. 

 

Örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) Közkedvelt cserje a kertépítészetben, mivel felhasználása igen sokrétű. Szoliternek éppúgy megfelel, mint nyíratlan sövénynek. Elsősorban virágzata és termése miatt népszerű. Sárga virágai nyártól szeptemberig nyílnak.  Jó város-, és szárazságtűrő növény, utcára is bátran telepíthető. Napos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. 

 

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Kettő-négy méterre megnövő cserje, sötétzöld színű vesszőkkel. Enyhébb téli napokon már megjelennek rajta az első illatos virágok. Napos vagy félárnyékos helyre ültethető. 

Természetesen a fenti felsorolás csupán ízelítő, és csak a cserjefélékre korlátozódik, rengeteg egyéb növény hozzáférhető, melyek alkalmasak egy társasházi kertbe, hiszen a lehetséges variációk számának csak a fantázia szab határt. Ügyeljünk azonban arra, hogy egy-egy fajt mindig tömbökbe ültessünk, kerüljük el a bazári hangulatot, tehát például egy vegyes sövénysor esetében sem szabad keverni a különböző fajtákat, azokat legalább 3-4 folyóméterenként célszerű váltani. Amennyiben a lakóközösség nem biztos az ültetést érintő valamely kérdésben, bátran forduljanak szakemberhez, sok vita és későbbi bosszúság megelőzhető egy megfelelően összeállított tervvel. A társasházkompatibilis növények sorát hamarosan folytatni fogom, akkor majd a kisebb, színes-illatos virágok kerülnek terítékre.

Képek: inneninneninneninneninnen , inneninneninneninneninnen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr76073246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása