Megyeri Szabolcs kertész blogja

Feltámadáskert Húsvétra

komment

A feltámadáskertről pár nappal ezelőttig semmit sem tudtam, és ezzel minden bizonnyal nem vagyok egyedül. A húsvéti ünnephez kapcsolódó - ízlés szerint kissé bizarr, vagy épp méltóságteljes - dekoráció, de akár installációnak is nevezhetjük, a karácsonyi Betlehem-jelenetekhez hasonló. Míg azonban a betlehemes összeállítások közkedveltek és megszokottak, addig a feltámadáskert szinte ismeretlen - legalábbis nálunk, mert külföldön jó adag szakirodalma van a dolognak - ráadásul a Kisjézus születését ábrázoló kedves karácsonyi jelenetekhez képest jóval elvontabb, figurális ábrázolás például nem is tartozik hozzá. Mivel a feltámadáskert Húsvét hétfőjéhez kapcsolódik, aki szeretne, akár még ma készíthet egyet, ha megtetszik neki ez az igazán egyedi, de szimbolikájában mély építmény. Na de lássuk végre, miről van szó.

218495019391568479_3wI73Ndz_f.jpg

mini-gardens-before-and-after.jpg

"Mikor pedig elmult a szombat, Mária Magdaléna, és Mária a Jakab anyja, és Salomé drága keneteket vásárlának, hogy elmenvén, megkenjék őt. És korán reggel, a hétnek első napján a sírbolthoz menének napfelköltekor. És mondják vala maguk között: Kicsoda hengeríti el nékünk a követ a sírbolt szájáról? És odatekintvén, láták, hogy a kő el van hengerítve, mert felette nagy vala. És bemenvén a sírboltba, látának egy ifjút ülni jobb felől, fehér ruhába öltözve, és megfélemlének. Az pedig monda nékik: Ne féljetek. A Názáreti Jézust keresitek, a ki megfeszíttetett, föltámadott, nincsen itt, ímé a hely, a hová őt helyezék" - Újszövetség, Márk evangéliuma, 16.,2-6., Károli Gáspár fordítása.

 

A feltámadáskert a fenti bibliai idézet által lefestett képet jeleníti meg, vagyis Jézus sírboltját a feltámadást követően, az elhengerített sziklával. A gyakorlatban a különös mini emlékmű gyorsan és egyszerűen elkészíthető, csupán egy megfelelő méretű tál, vagy nagyobb cserépalátét kell hozzá, egy lapátnyi föld, amit fűmaggal vethetünk be (ehhez mostanra már késő van, de a kertből kiemelhető két-három tenyérnyi gyepes földdarab), a sírbolthoz egy pohár, vagy csődarab, valamint pár kisebb, és egy nagyobb kődarab. Természetesen a mini feltámadáskert tovább dekorálható, például, mohával, fakéreg mulccsal, színes virágokkal, díszes kövekkel, faágakból készült keresztekkel, melyek  a megfeszítésre utalnak. 

Kattintásra galéria nyílik!

A feltámadáskert ötletét ennél jobban nem is lehet, és szükséges kifejteni, mindenképpen érdekes, és mély szimbolikájú ünnepi dekoráció, melyet akár a mai napos délutánon is el lehet készíteni, hogy a szokásos nyulas, tojásos, kölnis ünnepi tartozékok mellett egy kicsit komolyabb hangvételű húsvéti installációra is szert tehessünk.

d401bb1d00abd795_9130-w660-h495-b0-p0---.jpg

Nem csak miniatűr asztali változat, hanem utcai, kerti, nagyobb méretű feltámadáskert is építhető

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr686055630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása