Megyeri Szabolcs kertész blogja

Rezsicsökkentés a kertben: a fúrt kút

komment

Most, hogy a kertszezon újra beindulni látszik, sokan látogatnak ki a télen elhanyagolt nyaralókba, hobbitelkekre, hogy ezekkel is kezdjenek valamit, rendbe rakják a kertet, nekilássanak az ültetésnek, vagy csak eltüntessék a tél nyomait. Közös minden kerti, vagy ház körüli munkában, hogy víz kell hozzájuk, legyen szó öntözésről, vagy csak a járda lemosásáról. A vezetékes víz nem olcsó, egyes feladatokhoz pedig kifejezetten pazarlás a használata, más esetekben meg egyszerű a kérdés, mert nincs is vezetékes víz a telken. Ilyenkor jön jól egy kút, ahonnan gyakorlatilag ingyen lehet merni a vizet, ami ha fogyasztásra nem is mindig alkalmas, de a kertben kiválóan használható. A kutak helyzete azonban legendásan rendezetlen, jogi és technikai problémákkal terhelt.

 IMG_4672.jpg

Kezdjük ott, hogy a kerti kút nem éppen a spanyolviasz, pár évtizeddel ezelőtt minden rendes kertesháznál akadt ilyen vízforrás, később azonban a közművesítéskor sokan ezeket betemették, vagy hagyták leromlani, és a kényelmes csapokat választották. Most persze ilyen árak mellett megint jól jönnek a fúrt, vagy ásott kutak, de sok telken újra kell fúrni azokat, ahol pedig nincs, ott teljesen új kútra lenne szükség. A fő gond az, hogy egy kút relatíve sokba kerül, a művelet ától-cettig akár félmilló forintot is felemészthet, persze, ha minden szabályosan történik. Megtévesztő lehet, hogy egyes hirdetésekben 70-80 ezerért komplett kutat kínálnak vállalkozók, ám tudni kell, hogy ez csak úgy lehetséges, hogy engedélyek nélkül, mondjuk ki, feketén dolgoznak. A papírok hiánya csak az egyik fele a problémának, sokszor az is gond, hogy ezek a szürkezónában tevékenykedő kútfúrók nem is a legminőségibb munkát végzik, és a garanciális ügyéntézés is csak becsület dolga marad. Erre a visszás helyzetre tűnt megoldásnak egy tavalyi törvényváltozás-tervezet, mely legalizálta volna a már elkészült, szabálytalan kutakat, az újak építését pedig jelentősen könnyítette volna mind adminisztratív, mind anyagi szempontból, ugyanis a legális kutak összköltségének akár a harmadát is kiteszik a bürökratikus fizetnivalók. Ez a változás sajnos nem történt meg, a parlament.hu tanúsága szerint a beadvány visszavonásra került, így most minden úgy áll, mint korábban. Mi tehát most a helyzet?

 1032045594.jpg

Ásott kút. Manapság ilyen kevés készül.

Amennyiben kertünk vízellátásához kutat szeretnénk készíttetni, méghozzá szabályosan, akkor első lépésben engedélyt kell hozzá szereznünk, ugyanis hazánkban minden kút létesítése engedélyhez kötött, mégpedig a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet alapján. Az engedélyt az illetékes jegyző adhatja meg. Az engedélyezési eljárás részletei ITT olvashatóak. A második lépés annak eldöntése, hogy milyen kúttípus készüljön. Az ásott kút kisebb mélységből, jellemzően 10-15 méterről gyűjti össze a szivárgó talajvizet, ami kis hozamot, és sokszor gyenge minőséget jelent, így a legtöbb esetben csak öntözésre, állatok itatására és egyéb, nem emberi fogyasztási jellegű célokra használható, de ásott kúttal manapság már nagyon kevés vállalkozó foglalkozik. A fúrt kutak a réteg-, és karsztvizekből merítenek, mélységük több tíz méter lehet, vízhozamuk magasabb az ásottakénál, és a vízminőségük is sokkal jobb, mivel vizüket a különböző talajrétegek természetes szűrőként tisztítják. Amennyiben emberi fogyasztásra is szánjuk a kút vizét, feltétlenül be kell azt vizsgáltatni, például hogy az arzéntartalma nem túl magas-e. A fúrt kutak előnyei közé tartozik, hogy biztonságosak, fedettek, gyermekek, háziállatok nem tudnak beleesni. Hátrányuk, hogy a víz kinyeréséhez mindenképpen (búvár)szivattyú kell, áram hiányában benzines változat, de akár kézi működtetésű szivattyú is szóba jöhet. Vannak egyéb kútfajták is, például az úgynevezett vert kút. Ez úgy készül, hogy lyukakkal ellátott vascsövet vernek le a földbe, a lyukakon keresztül a cső telítődik vízzel, ami aztán kiszivattyúzható. Ezek a kutak azonban alacsony vízhozamúak, és vízminőségük - az ásott kutakéhoz hasonlóan - nagyban függ a talajvíz minőségétől. Szintén eltérő típus a csápos kút, melyet az ipari víztermelésben alkalmaznak, ha kertről van szó, akkor leginkább a fúrt kutak jöhetnek szóba.

 image114.jpg

Kerti kútfúrás gépi berendezéssel

image115.jpg

image113.jpg

Kútfúrásnál mindig szakemberre kell bíznunk a teendőket, így a gyakorlati feladatok első állomása egy tapasztalt kútfúró mester megbízása, aki először felméri a terepet, és megállapítja, hogy lehetséges-e a művelet. Vannak, akik fémpálcás vízkeresést alkalmaznak, de elterjedtebb a szomszédos telkek vizsgálata, ha a közelben ugyanis van, vagy legalábbis volt kút, akkor az adott területen is jó eséllyel lehet ásni, vagy fúrni. A kútfúró ezek után árajánlatot ad, ami sok tényezőtől függ, így a kút típusától, a fúrási, ásási mélységtől, a talaj sajátosságaitól. Ha a megállapodás létrejött, indul a munka, ami jellemzően 2-4 napig tart, és szintén függ a terület adottságaitól. Fúrt kutaknál géppel dolgoznak a szakemberek, de a berendezés kisebb kertekbe is bejuttatható, és a használata nem jár nagyfelületű (gyep)károsítással. Természetesen a már meglévő, de nem működő kutak "felélesztése" is lehetséges, ilyenkor kúttisztítás, kútmélyítés jöhet szóba.

2_original.jpg

A kisebb hozamú kutak egyik alternatívája lehet a kiépített, süllyesztett tartályos esővízgyűjtő rendszer, ám ez nagyobb beruházással és lassabb megtérüléssel jár, a felhasználás köre pedig szűkebb

A döntően egyszeri beruházást jelentő kút tehát egy igen jó alternatíva lehet ott, ahol erre alkalmas a terület, mert használatával rengeteg kiadás spórolható meg. Fontos eldönteni, hogy milyen vízhozamú kútra lenne szükség, és mire használnánk a vizét. Hobbikertek locsolására az ásott kút is beválhat, ha azonban inni is szeretnénk belőle, a fúrt kutat kell választanunk. Egy fúrt kútból kinyert 1 köbméternyi víz ára 10-15 Forint, mely tulajdonképpen a szivattyú működtetésének költsége, és egyben töredéke a vezetékes víz köbméternyi árának.  A kútfúrási árak, mint azt írtam, rendkívül képlékenyek a sok változó tényező miatt. Egyes cégek százezer forint alatti akciós áron kínálják szolgáltatásaikat, ez azonban mindig gyanúsan alacsony összeg, általában csak az engedélyezési eljárás dokumentációi kerülnek ennyibe. Erre lehet mondani, hogy a kút nem papírral működik, és az is igaz, hogy a szabálytalan kutak a hatóságok számára szinte láthatatlanok, így a büntetéstől sem kell reálisan tartani, de a legfontosabb, hogy az elkészült kút jó minőségű, profi szakemberek által készített legyen, így mégis jobb ötlet a legális utat járni, a megtérülés így is gyors és biztos lesz.

A bejegyzés a kertrendőrség.hu szakmai támogatásával készült.

Képek: kertrendőrég.hu, valamint: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr295864489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.03.17. 16:17:01

Az esővízgyűjtés öntözési célra nem alternatíva, az csak a cserepes virágoknak elég, a kertbe annyit ér, mint erdőtűzben a mókuspisi.
Ha veszélyes hulladékot találok a földemben, az az enyém, ha vizet, az az államé. Egy nagy büdös lófauszt nekik!

"a garanciális ügyéntézés is csak becsület dolga marad."
Ha még kétszer meg kell csináltatni mással, akkor még mindig a felébe kerül a félmilliós legális árnak. Ennyiért nem érdekel a garancia.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.17. 19:37:39

Sajnos a legtöbb helyen nagyon lecsökkent a talajvíz szint.

KissGecihuszár 2014.03.17. 23:12:10

Mint olyan, aki közreműködött ásott és fúrt kút kivitelezésénél, illetve az ezekben tartózkodó víz hatékony kinyeréséhez szükséges eszközök telepítésénél, hadd füzzem hozzá, hogy 1 dolog a minőségi kút kifúrása, illetve kiásása, de legalább ugyanilyen fontos az abban található vízhozamra optimalizált cső búvár, illetve felszívó szivattyúk megtalálása, ugyanis itt az olcsó kifejezetten drága és óriási károkat okozó tud lenni. Azaz nem szabad a fúrt (álladó használat mellett az ásottra is vonatkozik ez a kitétel) kút ú.n. stabil vízhozamát meghaladó vízszállító képességű cső búvárt alkalmazni, hiszen 1-1 "megrántással" súlyos károkat okozhatunk, akár a több százezer Ft-ért fúrt kutunkat egy életre tönkre tehetjük! Viszont alulméretezni sem célszerű, hiszen amennyiben egy -nem ritka eset- 50m- nél is mélyebb kútból kell megfelelő nyomással feltolni a vizet, ahhoz bizony erő, teljesítmény kell, pláne ha -én mindenkinek ezt a megoldást javaslom- puffer tartályba nyomjuk a vizet, melyben a telítődés végső fázisában akár 4-5 bar nyomás is lehet, mely ugye ellen nyomul a kút felől érkező csőnek, tehát a szivattyúnak ezt az ellennyomást is le kell küzdeni. Mindenképp javasolt egy - én a Brio 2000-re esküszöm, ugyanis van olyan hely, ahol immár 6-7 éve kifogástalanul működnek ilyenek-átfolyás érzékelő kapcsoló bekötése, mely kapcsolhatja -ez csak az 1 fázisú mocival működő szivattyúra vonatkozik- közvetlenül a jószágot, de 3 fázisú -ahol van 3 fázis, ott mindenképp ezt javaslom, ugyanis az 1 fázisú mocival működő készüléknek van indító kondenzátora, mely még a minőségi szivattyúk esetben is egy nettó lutri, s ha beszarik, akkor igen idegőrlő meló felhúzni a készüléket, szétcsavarni a csőkötését, kikötni a vill kábelét, stb- szivattyú esetén annak motorvédő mágneskapcsolóját, azaz a mágneskapcsoló működtető áramkörét kapcsolja. Ásott kút esetében általában elegendőek a bennük lévő vizet 8-10 méter mélységből felszívni képes felszívó szivattyúk, a fentebb leírtakhoz hasonló megoldással, szintén 3 fázisú motorral, amennyiben a 3 fázis 400V rendelkezésre áll. Ebben az esetben a kútban lévő -általában 1 collos KPE- cső végén kötelező a talpszelep, mely megakadályozza, hogy a szivattyú leállítást követően visszafolyjék a kútba a csőben lévő vízoszlop, illetve olyan szilárd szennyeződés kerülhessen a csőbe, mely eltömítheti, tönkreteheti a szivattyút. Ezen túlmenően célszerű közvetlenül a szivattyú bemeneti csonkjánál egy "poharas" szűrő alkalmazása is, így hosszú évekig boldogan használhatjuk minőségi berendezésünket, megkímélve annak járókerekét a nem neki való csúnyaságokkal történő közvetlen találkozástól. Nem vitás, nem pár 10, de nem is 1-200ezer Ft egy minden igényt kielégítő házi vízmű, viszont egy nagyobb kertes családi birtok esetén 4-5 év alatt simán visszahozza a beruházási költségeket, csak jól, igényesen kell megépíteni!

Espl 2014.03.18. 09:09:59

Még három dolog érdekelne, talán új cikk lehetne belőlük.

Sajnos elterjedt a ronda PVC kút, mellette a szivattyút is érdemes lenne védeni.
Milyen ötletek vannak ennek guszta takarására? Fából? Kőből? Téglából? Aknába nem szeretném letenni. Vagy még nem tudom.

Slag részbeni kiváltására, több helyen csapokat szeretnék kialakítani. De nem tudom a földben vezetni, hanem a levegőben, a ház falán vinném végig. Ezt hogy lehetne esztétikusan megoldani?

Illetve rezsicsökkentés a címben. Mi a menete, ha a házban lévő WC tartályt szeretném kútvízzel tölteni, mikre kell odafigyelni?

KissGecihuszár 2014.03.19. 18:48:19

@Espl: Én a zsaluköves falazással készült aknára esküszöm, mert abban kulturáltan elhelyezhető minden, bár kétségkívül a legjobb egy csini gépház akár az egyik kerti melléképületben. Miért nem lehet a KPE csöveket a földben, lehetőleg 70-80 cm mélységben, tehát a normál fagyhatár alatt vinni? Amennyiben csak a WC töltéséhez kell, akkor elég egy 40-50 Literes puffertartály, ha azonban fúrt kúttal történne a ház teljes -tehát 3 lépcsős aktívszenes szűréssel- vízellátása, akkor már legalább 200 Literes legyen az a tartály, ugyanis egyik szivattyú sem -mint ahogy a fúrt kút sem- szereti, ha úgymond "rángatják", azaz percenként ki-be kapcsolásra kényszerítik.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása