Megyeri Szabolcs kertész blogja

Élesszük fel a csicsókát!

19 komment

Vannak zöldségek, termények, melyek érdemtelenül koptak ki a köztudatból, vagy esetleg be sem kerültek igazán, utóbbira jó példa a mángold, a méltatlanul mellőzött kategória dobogósa pedig a csicsóka. A mókás nevű gumós haszonnövény rengeteg előnnyel rendelkezik, bár termesztésének hátulütői is akadnak. Vessük bele tehát magunkat a csicsóka fortélyaiba.

Sunroot_top.jpg

Igen, ő a csicsóka. Fiatal korában összetéveszthető a napraforgóval, ami nem véletlen, mert rokonok, de később már láthatóak a különbségek, a csicsóka bokrosodik, magasabbra nő, és szára is vékonyabb.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) az őszirózsafélék családjába tartozó gumós növény, egyes irodalmak gygynövényként is említik. A csicsóka gumója körülbelül 15% inulint tartalmaz, mely az emberi szervezetben fruktózzá (gyümölcscukorrá) bomlik le, mely a répacukornál előnyösebb tulajdonságokkal bír, így cukorbetegeknek is ajánlhat. Rosttartalma magas, ásványiagokban gazdag, és vitaminokban is dúskál. Konyhai felhasználása a burgonyához hasonló (ízben annál édeskésebb), így tulajdonképpen bármivel harmonizál, készíthető belőle köret, szósz, nyersen és párolva is fogyasztható, de a vegán étrendbe is beilleszthető. Érdekesség, hogy míg Magyarországon mellőzzük, sőt, sokszor lesajnált, paraszti éteknek tartjuk, addig külföldön elegáns és drága fogásokhoz, homárhoz, szarvasgombához, kagylóhoz tálalják. A csicsóka szaporítása gumóról lehetséges, vagyis első lépésben ültetésre alkalmas gumót kell szereznünk, ami sajnos nem egyszerű feladat.

Helianthustuberosus.jpg

Csicsóka gumók

A gumó tulajdonképpen a növény megvastagodott gyökértörzse, mely változatos alakokban lelhető fel, körte, orsó formájú lehet, de előfordulnak teljesen szabálytalan, vagy a népnyelven babásnak hívott gumók is, melyek játékbabára hasonlítanak (akárcsak a gyömbér). A csicsóka ősszel és tavasszal ültethető, az ültetési metódus hasonló, ősszel cspán a fagyvédelemre kell külön ügyelni. Ha most tavasszal tervezünk csicsókát a kertbe, akkor a gumóbeszerzés után akár a következő hetekben is nekiláthatunk a feladatnak, egészen májusig bezárólag (a gumók 8-10 celsiusos talajhőmérsékleten indulnak sarjadásnak). 

APtopin.jpg

A kertben már-már dísznövényi magasságokba hatol, de kordában kell tartani, mert elszaporodik

Az ültetési leírás ez esetben igazán rövid lesz. A gumókat az előzetesen fellazított, felásott és elgereblyézett talajba, egymástól nagyjából fél méterre, 6-10 centiméter mélyre helyezzük, minél lazább és szárazabb a föld, annál mélyebbre. A csicsóka roppant igénytelen növény, kedvence a nyirkos, gazdag talaj, de akár homokos közegben is megél, tulajdonképpen bárhol ültetve sikert lehet vele elérni. Az igénytelenség persze nem azt jelenti, hogy nincs szüksége tápanyagra, sőt talajzsaroló növény, ezért ültetés előtt javallott istállótrágyát kihelyezni, amit évközben többször is megismételhetünk. Fényigénye nagy, de félárnyékos területen is jól érzi magát, évközi teendői pedig alig akadnak, betegségekre kevésbé fogékony, összezáró levelei alatt a gyomok, még a tarack sem maradnak meg. Száraz időszakban esetleg öntözéssel lehet a növényen segíteni.

artichokelg.jpg

A csicsóka indián örökség, a XVII. század környékén érkezett Európába Észak-Amerikából

A csicsóka minden erénye ellenére is rejt hátrányokat. A legfontosabb, hogy elszaporodása hajlamos, egy idő után pedig szinte kiirthatatlanná válik, ezért óvatos kell bánni vele. Érdemes kerti út mentén termeszteni, vagy a kert kevésbé használt, eldugottabb, szegényesebb talajú részébe vetni, a legjobb megoldás pedig, ha emelt ágyásba telepítjük, így nem tudja az egész kertet birtokba venni. A csicsóka gumója hagyományosan téli táplálék, az ősz derekától szedhetjük (ekkor a legértékesebb a beltartalom) egészen a tél végéig. A gumók nem fagyérzékenyek, ám eltarthatósági idejük az átlagosnál rövidebb, ezért mindig csak a fogyasztásra szánt mennyiséget szabad felszedni. Vetőgumóból kétféle létezik, a sárgás színű nagyobb hozamú, a lilás viszont ellenállóbb fajta. 

Szakirodalom csicsóka témakörben: ITT

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr15804836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ejjnye Bejjnye 2014.02.09. 23:31:59

Nem régen, már volt egy ilyen cikk a csicsókáról. De abban sem említették meg, hogy a csicsóka elfogyasztása után mindenki fingik tőle mint a ló...

teddybear01 2014.02.10. 00:02:40

Az egyetlen baj a csicsókával az íze. Egyetlen közeli ismerősömnek sem jön be ez az édeskés íz, nekem sem.
Nagyanyám szerint régen rossz, ha ráfanyalodik az ember, mert akkor éhezünk.

Fulek 2014.02.10. 06:42:32

cukorbetegeknek viszont kifejezetten ajánlott, az étrendjükbe.

BigPi 2014.02.10. 06:59:15

@teddybear01: "Nagyanyám szerint régen rossz, ha ráfanyalodik az ember, mert akkor éhezünk. "

Teljesen igaza van neki. Nem véletlen, hogy nem terjedt el korábban hiszen alig van benne könnyen emészthető szénhidrát.

Az elterjedése változhat. Hiszen egyre népszerűbbek a tápanyagban szegény, "rossz" minőségű élelmiszerek. Nem véletlenül a jóllakottság érzését biztosítják, de a mozgás szegény életünkhöz képest alig visznek a szervezetünkbe tápanyagot.
Gondoljunk, csak a rostban gazdag élelmiszerekre, " a rossz" minőségű fekete, barna és korpa kenyerekre.

teddybear01 2014.02.10. 07:55:11

@BigPi: Bocs, de a csicsóka ettől még pocsék ízű marad. Divat ide- divat oda. Én nem fogom enni, de ettől még más megeheti, a fene a gusztusába.

Nazareus 2014.02.10. 08:46:41

@teddybear01: Szerintem nincs rossz ize. Gyakran eszem nyersen is, salába apritva. Egyetlen hátránya, hogy - ahogy irták is - szélhajtó hatású.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.10. 09:52:08

szerintem sincs jó íze...
de az ízlés szokás kérdése
ott van a hús, vagy a sör, mindkettő rossz ízű

mégis felnőtt korára rengeteg embert rászoktatnak, és ők azt állítják, hogy ez milyen finom... :x

Mad Mind 2014.02.10. 11:08:25

@wmiki:
Kezdesz unalmas lenni. Senkit nem zavar/érdekel, hogy te vegán vagy, de nem kéne minden blogba beröfögnöd, hogy szerinted másnak, hogyan kéne élnie.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.02.10. 11:21:31

@teddybear01: @Nazareus: Saláta-alapnak remek, csak jól kell megpucolni és vékonyra szeletelni. keményítő helyett (a cikóriához hasonlóan) ún. inulint tartalmaz, ami az emésztés során nem glükózra, hanem fruktózra bomlik, ezért alacsony a glikémiás indexe. Mikroelemekben, különösen káliumban is nagyon gazdag.

Almával, uborkával, zöldpaprikával, uborkával (stb.) vegyesen a legjobb. Az öntethez én egy pici olajban kipattogtatok egy kis köménymagot, azt öntöm fel ecettel, sózom-cukrozom, kihűtöm, ráöntöm. Nem szoktam sóval dehidrálni, a leve is nagyon értékes anyagokat tartalmaz.

Nemcsak szél-, hanem vízhajtó is.

A "szeles" ételektől ódzkodók figyelmét szeretném felhívni arra, hogy minden, kellő mennyiségű élelmi rostot tartalmazó élelmiszer szélhajtó - a többi "rostmentes" élelmiszer meg vastagbél-pangást, idült, egyre gyakoribb székrekedést, végső soron vastagbél-rákot okozhat, és/vagy ráadásul a koleszterin-szintet is magasan tarthatja, mivel azt hiába választja ki a szervezet az epével, bizony a vastagbélben pangó bélsárból vissza felszívódik ballasztanyag híján.

Lehet tehát választani a szellentés (és az általa okozott szociális kellemetlenségek) és a halálos betegségek között!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2014.02.10. 11:36:31

@wmiki: Ezt így kijelenteni, hogy a sör és a hús rossz ízű, badarság. Nem is rászoktatás történik, hanem az emberek többsége bizonyos ízeket és tápanyagokat más-más életkorban kedvel. Pl. az infantilis érzékek az édeset szeretik, és a felnőtté válással a többségnél megjelenik a keserű íz kedvelése. Az emberek többsége a korai prepubertás korban nem szereti a húst, a kamaszkor végén meg (különösen a fiúk) csak "húst hússal" enne.

A másik, hogy az alapanyagok és az elkészítés-tálalás módja is sokat számít: ezért nem szeretik oly sokan a főzelékeket vagy a gombát.

Apropó gomba: sokan meg nem tudják enni. Már általában ők sem emlékeznek rá, de ennek legtöbbször valami gombaszedési (enyhe mérgezés leggyakrabban sárguló csiperkétől, büdös galambgombáktól, túlvénült-nyüves ehető (legtöbbször őzláb-) gombától), vagy konyhatechnológiai (a gomba mosáshoz való beáztatásától, állott gomba elkészítésétől, romlott-állott gombaétel elfogyasztásától) kiváltó oka volt, ami után minden gombaételtől ugyanazt a kellemetlen, hányingerkeltő szagot érzik.
(Ez a kellemetlen szag berögzülés egész életére elkísérheti az embert, van, akinek egy traumatikus tapasztalat után minden 3,14na büdös, és van, akinek a munka...)

Nazareus 2014.02.10. 11:48:14

@Kitalátor (másként) gondolkodó: én nem pucolom meg, csak alaposan megmosom. És igen, ahogy mondod: jó vékony szeletekre vágom.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.10. 12:52:21

@Mad Mind: :x
pfff...
senkinek nem mondtam meg hogyan kéne élni, felőlem nyugodtan mészároljatok le védtelen állatokat, ha ebben leltek örömet, csak ne prédikáljatok arról, hogy ez a "normális"

Nazareus 2014.02.10. 13:01:38

@wmiki: De normális. Miért, neked szabad leöldösni a védtelen növényeket? Azok is élölények ám!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.10. 13:45:52

@Nazareus: :x
pfff...
tudom, hogy szenvedélybetegnek nem erősségük a logikus (vagy bármilyen) gondolkodás, ezért csak kíváncsiságból kérdezném:

a te képzeletbeli álomvilágodban, azokat az állatokat, akiket a kedvetekért kivégeznek mivel növesztik olyan nagyra, ha nem sok-sok növényt tömnek beléjük?
levegőt pumpálnak beléjük?
vagy műanyag darabokat esznek meg?

Nazareus 2014.02.10. 14:15:54

@wmiki: Na de a kérdésre nem válaszoltál... neked szabad leöldösni a védtelen növényeket?? Én megeszem a növényeket és állatokat is. Nem kimélem öket, gyalázatos módon felfalom mindet.
Na de ha te annyira véded az élölényeket, akkor a növényeket miért nem véded és halsz szépen éhen?

És hogy én válaszoljak a kérdésedre: persze, az állatokat növényekkel (is) tömik. Semmi bajom a növényekkel, megeszem öket (is), akkor is, ha állatot burkolnak köréjük.

Bartush 2014.02.10. 15:42:36

Hogy mi jó ízű és mi nem, ízlés kérdése, ezen nem lehet vitatkozni. Egyébként hihetetlen, hogy egy ilyen ártalmatlan zöldség, mint a csicsóka, ilyen vitát kavart.

Apám termeszt csicsókát, és eszi is. Cukorbeteg és kimondottan jó neki. 1 év alatt eljutott odáig, hogy naponta többször injekciózta magát inzulinnal, most már gyógyszert szed csak, de az orvosa szerint, ha így javul, még 1-2 hónap és le fogja állítani a gyógyszert is. Nyilván ez nem csak a csicsókának köszönhető, de a cukorbetegeknek érdemes kipróbálni. Hátha ízlik is nekik, és hátha a szélhajtó hatása sem fogja őket zavarni (az injekciózásnál vlsz elviselhetőbb)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.10. 17:28:54

@Nazareus: ^^
ügyes vagy...
és szerinted mi fogyaszt el több növényt?
egy tehén, vagy egy ember?

egyébként a szelelésre is van megoldás:
mit szoktak tenni a paradicsomos káposztába is?
kömény-t
az visszafogja a puffasztó hatást...
hát igen, nagyon sok mindenre jók a növények, ezért is nevezzük jó részüket GYÓGYnövényeknek

Nazareus 2014.02.10. 17:31:13

@wmiki: Teljesen mindegy mi fogyaszt el több növényt, irreveláns a téma szempontjából. A kérdésre válaszolj inkább...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.02.23. 11:42:33

elcseszett invázív növény, kirthatatlan istencsapása.
vízparti területeket önt el, ugyanúgy mint a Solidago.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása