Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hús helyett karfiol

komment

A saját termesztésű zöldség finom, egészséges, vegyszermentes, ezért aki csak teheti, vágjon bele a háztáji gazdálkodásba! A konyhakertészkedést még a tavasz beállta előtt elkezdhetjük a zöldségek magvetésével, a palánták nevelésével. Sorozatom mai epizódjában a markáns megjelenésű és változatosan elkészíthető karfiol kerül terítékre.

A karfiol - nem reprezentatív felmérésem szerint - a közepesen kedvelt zöldségfélék körébe tartozik, nem olyan ismeretlen, mint a mángold, nem annyira rosszemlékű, mint a spenót, de népszerűségben jócskán elmarad például a fejessalátától. Mindennek oka lehet az is, hogy nyersen nem divat fogyasztani, többségünk pedig előnyben részesíti azokat a zöldségeket, melyeket mindenféle konyhai procedúra nélkül is magához vehet, mint a paprikát, paradicsomot, vagy a mindig trendi jégsalátát. Akárhogy is, a karfiolnak van múltja és jövője is a honi étkezési kultúrában, én a gyermekkoromból elsősorban levesbetétként emlékszem rá, manapság pedig a rakott karfiol a menő, de a vega étrendben is fontos szerepe van, például rántva, húspótlóként alkalmazva.

cauliflower-grown-in-fall.jpg

Egy fej karfiol

A karfiol a káposztafélék körébe tartozik, így rokonságot ápol a brokkolival, kelbimbóval, és persze a káposztával. A manapság fogyasztott karfiol tulajdonképpen a vadkáposzta termesztett, ha úgy tetszik szelidített változata. Élettani szempontból kifejezetten értékes zöldség, gazdag C-vitaminban, energia-, és szénhidrát tartalma alacsony, így cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is jó választás, ásványianyag tartalma magas, rostban gazdag, tulajdonképpen csupa jót lehet csak mondani róla, azzal a kitétellel, hogy alkalmasint puffadást okozhat. A karfiolnak a rózsáját fogyasztjuk, a virágzat szerkezete tömör, főzés közben sem esik össze, ezért alkalmas például kirántásra is. 

cauliflower.jpg

A színes változatok még mutatósabbak, és persze ugyanolyan finomak

A karfiol a házi veteményesben nem csupán hasznos, hanem jól is mutat, fehér, vagy például lila rózsája és nagy levelei díszesek, jól állnak a veteményesnek. Aki karfiolt szeretne termeszteni otthon, mostanában kell, hogy belevágjon a magvetésbe, az ugyanis január végén, februárban időszerű. A magvetést és palántanevelést ezúttal is a lakáson belül kezdjük el, ehhez szokás szerint három alapanyagra lesz szükségünk: termőföldre, ültetőedényre, és vetőmagra. A vetőmaggal kapcsolatban most is alapkövetelmény a jó minőség, ha betegségekre kevésbé hajlamos, szép rózsát hozó zöldséget szeretnénk. Vetőmag vásárlásakor tájékozódjunk az adott fajta tenyészidejét illetően!

A folytatásért kattintsanak a tovább gombra!

cauliflower-seedlings (1).jpg

Nemrég kibújt hajtások

Elsőként a porhanyós, laza szerkezetű friss termőföldet osszuk el az ültetőtálca (vagy egyéb alkalmatosság) fakkjaiba, mélyedéseibe, majd minden helyre egyetlen magot helyezzünk, egy-két centiméter mélyre. A karfiol nem melegigényes, a hajtatáshoz a 10-12 Celsius is elegendő. A veteményt nem szükséges letakarni, de a talaj nedvesítéséről rendszeresen gondoskodjunk. Mikor a magoncok kibújtak a földből, tegyük az ültetvényt napos helyre, és biztosítsunk nekik nagyjából 15 Celsius fokos hőmérsékletet. Mint általában, most is az ablakpárkány lesz a megfelelő hely, de próbáljuk ne fűtőtest közvetlen közelébe helyezni a növénykéket. Földjüket sose hagyjuk teljesen kiszáradni. Nagyjából hat hét múlva a palánták készen fognak állni a kiültetésre. A költöztetést azonban csak akkor ejtsük meg, ha a kinti talaj már legalább tíz celsiusos, ezt akár egy régi testhőmérővel is ellenőrizhetjük (hideg közegben kisméretű rózsákra számíthatunk a későbbiekben). Kiültetés előtt érdemes szoktatni pár napig a növényeket az új körülményekhez, ez csupán annyit tesz, hogy a palántákat ebben az időszakban minden nap pár órára vigyük ki a teraszra, vagy a kertbe. 

cauliflower-seedlings.jpg

Ezek már lassan kiültethetőek

Cauliflower tied up.jpg.JPG

Erős napsütésben saját leveleivel fedhetjük

Kicsit előreszaladva az időben, kiültetés előtt két dolgot kell majd megtennünk, egy alapos, mély átforgató ásás lesz szükséges, és a karfiol meghálálja a műtrágyázást is, ugyanis a tápanyagban gazdag talajt kedveli. Szokás paradicsommal és salátával vegyesen ültetni, ez megvédi a karfiolt egyes kártevőktől. A kiültetés után, az esetleges tavaszi fagyok idején javallott a fóliás takarás, mert némely fajták rosszul viselik az erős hideget. A karfiollal kapcsolatban nagyon fontos az öntözés, ne felejtsük majd el a gyakori nedvességpótlást, földje sose száradjon ki teljesen, ugyanakkor a gyakori öntözés miatt összetömörödő földet rendszeresen lazítani kell a növény körül. Az öntözéseket nem tudjuk ritkábban, nagyobb mennyiséggel megoldani, ez árt a termésnek, tehát kisebb időközönként, kisebb adag vizet kell kijuttatni rendszeresen. Jó ötlet a már a kertben lévő karfiolt mulcsolni, így lassítva a talaj kiszáradását. A fehér rózsájú fajtákat erős napsütésben takarni kell, erre a célra saját levelei a legalkalmasabbak (megtörve, a rózsa fölött összekötve), a zöld és lila változatok ezt nem igénylik. A karfiol helyigényes növény, kerti ültetéskor 50 centiméteres távolságra helyezhetők egymástól a palánták, ezért balkonnövényként csak korlátozottan válhat be, de egy-két példánnyal érdekességképpen, vagy díszként erkélyeken is lehet próbálkozni vele.

Bed 6 Cauliflower.JPG

Hálós takarás a káposztalégy ellen

Karfiol vetőmag ajánlat: ITT

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr525801980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása