Megyeri Szabolcs kertész blogja

Aktuális ügyek

komment

Decemberben már alig akad klasszikus kerti teendő, a hideg, a rövid nappalok, és a tartós fagyok beálltával az ültetésnek befellegzik, ám ilyenkor is talál munkát, aki rendben akarja tudni portáját. A következőkben az év utolsó heteiben elvégezhető kerti feladatokat és óvintézkedéseket veszem sorra

Favágás

1290166341_139367117_1-Fotok--Fakivagas-Sopron.jpg

Fakivágásnál sose vállaljuk túl magunkat, ha szükséges, inkább bízzuk szakemberre a dolgot

A késő ősz és a tél a legalkalmasabb időszak a fák kivágására, amennyiben ez valamiért elkerülhetetlen. A veszélyessé vált, elöregededett, vagy más okokból szanálásra ítélt fákat akár sajátkezűleg is kivághatjuk, de csak gondos mérlegelés után. Sose vágjuk túl nagy fába a fejszénket, és ez most kivételesen szó szerint értendő, vagyis csak akkor kezdjünk bele a műveletbe, ha a növény nem túl nagy. A túlméretes példányokat hagyjuk szakemberre, például alpintechnikával dolgozó vállalkozóra, de ha úgy érezzük, hogy saját hatáskörben is megbirkózunk a feladattal, először az ágakat fűrészeljük le, mert a dőlő fa terebélyesebb koronája elsodorhat, összetörhet-, zúzhat dolgokat. A törzset annak elvágása után ássuk körbe, és erőteljes mozgatással szedjük ki, ehhez jellemzően több, jó erőben lévő férfiember szükséges. A főgyökeret mindenképpen távolítsuk el, mert ha a földben marad, káros gombafajták telepedhetnek meg rajta. Amennyiben spórolni szeretnénk az idővel és az energiával, szóba jöhet a csonk megtartása is, például virágállványként, vagy kerti asztal lábaként. Ha ez a terv, előre jelöljük be a kívánt magasságot, és ezt betartva vágjuk el a törzset. Egyes fák (dió, cseresznye, körte) faanyaga értékes, ezért ha nem beteg, korhadt példányról van szó, el is lehet adni azt, vagy ügyes kezű gazdák maguk is felhasználhatják barkácscélokra. A feldarabolt törzset és ágakat száraz helyre eltéve a nyári grillezésekhez, tábortüzelésekhez biztosíthatunk tüzelőt. Előfordulhat, hogy nem az egész fa van útban, csupán egyes ágakat kell eltávolítani. Ebben az esetben a metszést a törzshöz a lehető legközelebb ejtsük meg, és a csonkot kezeljük sebvédő anyaggal.

Szerszámok elrakása

2_original.jpg

A szerszámokat megtisztítva, rendszerezve tegyük el tavaszig

Mivel a kertészkedés eszközeit nagy valószínűséggel hónapokig nem fogjuk használni, tegyük el őket szépen télire. Költői túlzással élve, nincs is nagyobb tavaszi kerti trauma annál, mint a hó alól előásott, kinthagyott szerszámok siralmas állapotával szembesülni. Ha kihagyjuk a szakszerű tárolást, akkor a tél végén akár komolyabb összegbe is kerülhet, mire a szükséges eszközöket pótoljuk, így indokolt az óvintézkedés. A gereblyét, kapát, ásót, vasvillát és társaikat tisztítsuk meg, száradás után esetleg olajozzuk be, majd tegyük azokat fedett helyre, ahol nem lesznek útban tavaszig, és nem éri őket nedvesség. A kerti csapot is bebugyolálhatjuk, hogy ne fagyjon el, de akár a vízaknába is lemászhatunk, hogy ott zárjuk el a víz útját. Sok kertben találhatóak olyan kinti dekorációs elemek, melyekben az olvadás és az utána érkező kemény hidegek tönkretehetnek, ezeket vigyük be a garázsba, pincébe. Hasonlóképpen járjuk el a kerti bútorokkal, székekkel, asztalokkal, hinta-, vagy függőággyal, ezeket is tegyük fedett helyre, padlásra, pincébe. 

Állati teendők

madareteto_2008.jpg

A néha túlárazott, csicsás bolti madáretető helyett ilyen olcsó alkalmatosságot is készíthetünk. A lényeg, hogy ha elkezdtük, ne hagyjuk abba az etetést

A szobai ölebek divatját éljük, de sok udvarban vannak olyan kutyák, melyek egész télen kint maradnak. Ha ez a helyzet, tanácsos a kutyaólat átnézni, ha szükséges, akkor megjavítani, szigetelni, a belsejébe hőszigetelő hugarocellréteget, szőnyegdarabot, meleg rongyokat helyezni. Az itatóvíz télen gyakran megfagyhat, ezért a szokásosnál gyakrabban cseréljük azt, és a hideg átvészeléséhez szükséges megfelelő táplálásra is ügyeljünk. Télen nem csak az ebek szorulnak extra gondoskodásra, hanem a madarak is. Sokan helyeznek ki madáretetőt, ám nagyon fontos, hogy ha elkezdtük a kis szárnyasok etetését, tavaszig ne hagyjuk abba. A madarak ugyanis hamar megszokják a gondoskodást, ami ha hirtelen abbamarad, nehéz helyzetbe kerülnek. Madáretetésre olajos magvakat (például ipari napraforgót, bolti madáreleséget, cinkegolyót), gyümölcsöt (faágra szúrt almát) és néha fatörzsre erősített vajat, szalonnadarabot használhatunk. Sose adjunk nekik emberi fogyasztásra szánt, fűszerezett, sózott eleséget. Itatásra vizet kínáljunk. A pár napig tartó hirtelen téli melegben a téli álmukat alvó sünök felébredhetnek, így ha kábán kóválygó sünit látunk, etessük meg, mert magától nehezen talál betevőt a hideg évszakban. Erre a célra macskaeledelt, natúr főtt húst, főtt tojást használhatunk, innivalóként pedig vizet adjunk nekik. A komposztot óvatosan forgassuk át ebben az időszakban, mert a sünök előszeretettel telelnek át benne.

Kamraszemle

xranenie_ovoshhej_v_pogrebax_i_podvalax_1.jpg

A télire eltett élelmiszer közelében ne tároljunk vegyszert, növényvédő szereket, és a rágcsálók elleni mérgeket is körültekintéssel helezzük ki

Jó ötlet a kamrában, szerszámos sufniban, vagy a hasonló funkciót betöltő pincében is legalább valamiféle sátorrendet rakni, kevesebb energiát fog kívánni a tavaszi kertbeindítás, ha nem azzal kell kezdeni, hogy a tárolóban teszünk-veszünk egy fél hétvégét. A megmaradt vetőmagokat szortírozzuk, a még használhatókat lezárt zacskóban, edényben, száraz helyen tároljuk. A vegyszereket, növényvédő szereket a lejárati idejük ellenőrzése után hasonló módon tegyük el, mindig távol az ugyanott elhelyezett almától, burgonyától, egyéb élelmiszertől. A lejárt szavatosságú kemikáliákat a vonatkozó szabályoknak megfelelően dobjuk ki, ne keverjük azokat a háztartási szemét közé. Amennyiben elő szokott fordulni rágcsálójárás a helyiségben, próbáljuk megnehezíteni a kis betolakodók dolgát, tömjük be a réseket, szüntessük meg az átjárási lehetőségeket. Az irtószerek, mérgek kihelyezésével mindig legyünk óvatosak, ezeket az anyagokat úgy helyezzük el, hogy se gyermekek, se háziállatok ne férhessenek azokhoz. 

Növények fagyvédelme

gyumolcsfak-teli-vedelme-large.jpg

A törzsvédelemnek több módszere van, a lényeg, hogy a fiatal csemetéket, a friss ültetést ne hagyjuk magukra a zimankó idején

Ahogy nekünk, úgy a növényeknek is a hideg a legádázabb téli ellenfél, így a fagyérzékeny fajtákat óvjuk meg a mínuszok ártalmaitól. A fiatalabb, nemrég ültetett gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét kupacolással védhetjük, a rágcsálók (például nyulak) ellen pedig műanyag hálót, nádfonatot vessünk be. Kupacoláshoz használhatunk növényi nyesedéket, lehullott leveleket, melyre komposztot, földet szórhatunk. Ne használjunk kukoricaszárat, mert abban egerek telepedhetnek meg, több kárt okozva, mint a fagy. Szokás még vékony mészréteget kenni a törzsre, ami fehér színe miatt a növény nappali felmelegedését is gátolja, de ezt valóban vékonyan vigyük fel, különben a vastag takarás alatt kártevők telepedhetnek meg. A fagyérzékeny rózsatöveket az extrém hidegekben egy lefelé fordított vödörrel védjük, de ezt csak pár napon keresztül tehetjük meg. A díszfüveket már most kössük össze, mert a tövükhoz csorgó hólé a hidegekkel találkozva pusztító lehet. Tartós havazáskor a tuják, fenyők ágaira rakódott csapadékot rázzuk le, ónos eső esetén pedig a fák ágaira tapadt jégréteget egy bottal, szerszámnyéllel verjük le óvatosan, utóbbihoz egy alkalmas botot már most kézközelbe készíthetünk.

Csúszásmentesítési előkészületek

so.jpg

A sót lehetőleg felejtsük el, rengeteg környezetbarát szóróanyag áll rendelkezésre a csúszásmentesítésre

Borítékolható, hogy hamarosan hóval, jegesedéssel fogunk találkozni, ezért okos ötlet már most bekészíteni egy adag csúszásmentesítő szóróanyagot, ami semmiképp se só legyen. A só használata amellett, hogy erősen káros lehet a növényzetre, az autóutakat kivéve tiltott is, így hamuval, homokkal, faforgáccsal, kőzúzalékkal, barkácsboltokban kapható környezetbarát szóróanyagokkal szerelkezzünk fel. A jégmentesítés azért is fontos, mert a ház előtti járda biztonságossá tétele a ház tulajdonosának kötelessége, az itt bekövetkező balesetekért ő lesz a felelős. Társasházak is jól teszik, ha nem halasztják az első jeges napra a szóróanyag utáni rohangálást, valamint tanácsos előre kijelölni valakit a feladat elvégzésére, akár a gondnokot, egy lakót, vagy szerződéses vállalkozót. Az utcai hóeltakarításnál ne halmozzuk a havat az évelőkre, mert az összetömörödő hókupacok kárt tesznek bennük.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr565688273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása