Megyeri Szabolcs kertész blogja

Citromfa gyorstalpaló

10 komment

Ajándék lónak ne nézd a fogát - tartja a mondás, ám néha ezt megfordíthatjuk, mondjuk úgy, hogy foghíjas lovat ne adj ajándékba. Valami hasonló dolog történt egy olvasóm esetében is, olyan ajándékot kapott, aminek örül, és ami kedves neki, azonban az időzítés nem a legmegfelelőbb volt. Levélíróm ugyanis szeptember közepén kapott névnapjára egy citromfát, aminek nem az ősz a főszezonja, így az ajándék kihívások elé állította őt, ezzel kapcsolatban kért segítséget tőlem. Mivel az eset bizonyosan nem egyedi, ráadásul a citrusfélék nagy népszerűségnek örvendenek nálunk, azt gondolom, hogy, másoknak is hasznos lehet, ha levelezésünk kivonatát közzéteszem, mert nem csak az őszi gondokat, hanem az általános citrusnevelési tudnivalókat is megbeszéltük.

szagűző-növény-02.jpg

Álom-citromfa: szép törzs, dús lombozat, mutatós és ehető termés. Nem könnyű összehozni

Olvasóm kérdései a következők voltak:

-Mit lehet tenni, hogy az ősszel kapott citromfa életben maradjon?

-A mellékelten elküldött képen is bemutatott növény több vékony ágacskából áll, viszont az interneten rendszerint egy vastag ágból álló növényeket találhatóak. Kora tavasszal kell szétültetni a fát ágacskákként, külön-külön karóval? Lehet-e várni ezzel a művelettel, vagy praktikus mihamarabb elvégezni?

-Mi a teendő az öntözés és a napfény tekintetében? 

-Átültetéskor citrusfélékhez kapaható speciális földkeveréket kell-e használni, vagy érdemesebb házilag keverni a földet?

-Mikor jön el a metszés ideje?

1299867753_176385084_1-Fotok--citromfa-kumquatfa-es-mas-mediterran-noveny-elado.jpg

A válaszokat, és a legfontosabb, általános tudnivalókat a következőképpen tudom összefoglalni:

A szóban forgó citromfa valószínűleg több magról kelt citrom lehet, ezeket 1-2 éves korukban szokták oltani, ilyen módon érhető el a sok helyen elterjedt törzses forma. Az oltás a szakemberek számára sem egyszerű feladat, így nem feltétlen ajánlható az otthoni kísérletezés. Az átoltott citromok hamarabb virágoznak, és ha termést is hoznak, az szép és élvezhető lesz, olyan, mint az anyanövényé volt. Az oltás nélkül nevelt citrom lassabban fordul termőre, és termése sem feltétlenül ízletes, azonban ettől függetlenül még egy igen dekoratív dísznövény marad.
 
Az átültetés nagyon is fontos, ám ügyelni kell arra, hogy mérsékelten növeljük az ültetőkaspó méretét, ne helyezzük hirtelen túlméretes cserépbe. Az első időben évente kétszer, tavasszal, és ősszel költöztessük a növényt, később már csak egyszer, jellemzően tavasszal. Az idősebb töveket csak 2-3 évenként ültessük át, akkor, amikor a hajtások fejlődése még nem indult meg. A levélbeli növény esetében nem javasolnám, hogy a citromfa áganként szétszedésre kerüljön, így ugyan nem lesz meg a törzses forma, de sokkal esztétikusabb lesz a látvány. Esetleg amint megerősödtek a fás részek, 1-2 év múlva, akkor el lehet elgondolkodni a szétültetésen.
 
A kimondottan citrusfélékhez való föld ideális az ültetésre, de otthon, házilag is lehet keverni hasonlóan alkalmas földkeveréket. Amennyiben azonban csupán egyetlen növényről van szó, a készen kapható földkeverék a legegyszerűbb megoldás. A citromfa számára az őszi/téli időszakban is fontos a megfelelő páratartalom és hőmérséklet. A fagyok beállta előtt célszerű választani neki egy olyan szélvédett, huzatmentes helyet, ahol stabilan 5-10 °C körüli a hőmérséklet. A citrusfélék egész alacsony hőmérsékleten is áttelelhetnek, akár 1-5 Celsius között, ám arra ügyelni kell, hogy fagy ne érje őket. Amennyiben lehetséges, kerülni kell a növény mozgatását, hogy meg tudja szokni téli körülményeket. Ebben az időszakban a napos órák száma és a napsugárzás mennyisége is csökken, ezért a növényünk ha napos helyen van, akkor is kevesebb fényt kap, így csökkentsük az öntözést, és tápoldatozást, hogy be tudjon állni egy nyugalmi állapotba. 
 
Tavasszal újra lehet kezdeni az intenzívebb öntözést, és a tápanyag utánpótlását, valamint metszéssel segíthetünk a mihamarabbi virágzás elindításában, hogy szebb, tömöttebb bokrot kapjunk. A 6-7 leveles hajtásokat a 3-4 levélnél kell visszametszeni, és amint újra kihajt a visszametszés után, ezt meg kell ismételni a friss hajtásnál is. Figyelembe kell venni, hogy a citrom a harmadik-negyedik elágazáson hozza a virágot.
 
citromfa-048.jpg
 
Remélem olvasómnak, és minden citrusrajongó hobbikertésznek segíthettem.
 
Képek: innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr935565931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peter2323 2015.03.01. 23:10:44

Januárban vettem egy gyönyörű citromfát kb. 60 cm magas és
hatalmas nagy sárga citromok vannak rajta kb. 10 darab.
Gondolkodtam rajta hová is tegyem, fütetlen szobában is kb. 15 fokon tartom üveges erkélyablak előtt.
Elkezdte ontani a virágokat, tele van virággal , a citromok is szép sárgák, szerintem már le is szedhetném őket.
Hetente kétszer locsoltam, éppen csak ,hogy kicsit nedves volt a homokos földje. Pár hete el kezdte ledobálni a leveleit, de csak egyet-egyet , a héten viszont már elég sokat, ugyanakkor még tele van virággal.
Nem tudom mit teszek rosszul, több vizet kiván talán ?Tisztelettel várom a válaszát.

Nagy Erika

Kálló Tibor 2017.03.02. 09:08:37

Tisztelt Szabolcs!

Pár hónapja vettem 1 citromfát. Kb. 60-70 cm magas,kb. 4-5 cm vastag a törzse ami 4 felé ágazott! Amikor megvettem 8-9 zöld termése volt. Florimo tápoldatot használtam hozzá,de nem akart megérni,megsárgulni a termése inkább leesett zölden!Mi lehet a gond vele?Panelban az erkélyen van a növény és nyáron a nagy melegben vízpermettel próbáltam hűteni,de valami ragacs dolog lepte el a növényt!?Majd elkezdte hullajtani a levelét!? Redőny van az erkélyen és a télen ott telelt.Minden leszáradt róla!Talán megfagyott és kiszáradt?? Most átültettem kis marhatrágyát is adtam a földjéhez és tápoldatozom!?Megmetszettem az összes leszáradt ágait!Talán megmenthető még??Mihamarabbi válaszát várom!
Tisztelettel Tibor.

Annamária Németh 2017.06.27. 14:01:48

Tavaszal kaptam egy citrom fat.de azota nem sokat növekedet pedig vissza metszetek atültetek.levelek most 0.5cm aprokmi lehet a baj?

Annamária Németh 2017.09.20. 23:33:26

Marciusba kaptam a citrom fat .a törzse mar fahoz hasonlo.de egesz nyaron csak az agai nyultak apro leveleket hozz es nem viragzik.nyaron kint a szabadban volt es ciprus tapoldattal locsoltam.mi lehet a baj?

Hajdu Edit És Berti 2017.10.20. 12:17:13

Kedves Megyeri Szabolcs! +. éve nevelgetem a citromfát, azonban a termése soha nem sárgul be, mindig zöld marad.
Miért van ez,és mikor kell leszedni a termést.

Riki Roulette 2017.11.08. 21:12:39

Atomra virágzik a citromfa ami nálam él ! November 8.-a van 2017! Mi lészen a teendő ????? Plízzzzzzzzzz

Erzsébet Tornyos 2018.03.16. 10:46:55

Magról neveltem citromfámat. Gyönyörű és 8 hatalmas és 8 kisebb termést hozott.Most a problémám, hogy a levelei ragacsosak, csöpög a viasz. Lemostam, de hiába. Még a szobában van, alig várom hogy kitehessem a teraszra. Mi lehet az oka ennek a szinte mézszerű ragacsos leveleinek?

Emese Szendrei 2018.08.06. 20:53:28

Sziasztok szeretném megkérdezni vettem egy kis citrom fát virág is van rajta de virágok leesnek róla miért??

Hajnalka Papp 2018.11.12. 20:11:32

Novemberbe kezdett el virágozni a citromfám. Az lenne a kérdésem hogy mi a teendő h termést is neveljen? Kell e porozni vagy bármi más dolgot csinálni vele?

pit666 2019.06.13. 22:38:03

Lenne egy banális kèrdèsem. Mikor kell fentről, mikor pedig tálcából locsolni a citrusfèlèket

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása