Megyeri Szabolcs kertész blogja

Őszi lombtalanítás

komment

Ősszel a kertek többsége nyugalomba vonul, felkészül a téli álomra, jobban mondva gazdáik felkészítik azokat a hideg évszakok tétlen várakozására. Ilyenkor október tájékán még akad tennivaló, lehet cserjét, sövényt, fát ültetni, a meglévőket metszeni, az utolsó fűnyírások egyikét megejteni, vagy éppen a kivágásra ítélt fákat szanálni. Utóbbi három tevékenység közös eleme, hogy zöldhulladékot képeznek, és ha ez nem lenne elég, az ősz még rátesz erre egy lapáttal, az ilyenkor szokásos levélhullás képében. Végül az átlagos kertekben ősz derekára egy jó nagy adag zöldhulladék keletkezik, ami hozza magával a kérdést: mi legyen vele?

avarégetés1-muszakilapok.hu_1.jpg

Az avarégetés rossz ötlet, káros, büdös, ráadásul sűrűn lakott övezetben tűzveszélyes mutatvány

A leggyakoribb megoldás általában a régről beidegződött avarégetés, aminek mondhatni már hagyománya van, kertvárosi övezetekben, vidéken, falun sorra gyúlnak ilyenkor a máglyák, amivel több probléma is van. Az azonnal jelentkező első gond ilyenkor rendszerint a felháborodott szomszéd(ok) fellépése, tegyük hozzá, érthető az indulat, a nagy füsttel égő nedves, nyirkos avar vitán felül zavaró, bebüdösíti a környéket, kaparja a torkot. A füst azonban nem csupán esztétikai probléma,  egészségügyi kockázata is van, magyarán káros. A kerti avartűz viszonylag alacsony hőfokon ég, füstje sokkal mérgezőbb, mint például egy tábor-, vagy kandallótűzé, emellett az elégetett anyagok is mások, mint a fűtési célú égésnél. Hogy kicsit tovább menjünk az üres szócséplésnél, tudni kell, hogy az avarégetés során számtalan veszélyes anyag szabadul fel, ezek közül a szén-monoxid nem szorul bemutatásra, a szabad ég alatt nem lehet tőle megfulladni, fuldokolni azonban igen. Nagyobb kockázatot rejtenek 10 mikrométernél kisebb lebegő részecskék (PM10), melyek lerakódhatnak a tüdőben, rákkeltő hatásúak, és szív-, és érrendszeri problémákat okozhatnak. A különböző szénhidrogének szintén rákkeltőek lehetnek, gyengítik az immunrendszert, és különösen veszélyesek az állapotos nőkre (mutagének). Az átlagos kerti hulladék égése során a levegőbe, és így szervezetünkbe juthat ezeken kívül az etil-benzol, a sztirén, a dibenzo-furán, a fenol, és a WHO által az I.-es veszélyességi kategóriába sorolt benz-a-pirén. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy ilyenkor - ha már úgyis lobog a tűz - egyéb dolgok is a máglyára kerülnek, a háztartási hulladéktól kezdve, a műanyag holmikon át, a törött bútorig. Ennek a gyakorlatnak a káros mivoltára talán ki sem kell térni külön. Természetesen mindezzel nem azt akarom sugallni, hogy egy kerti avarégetés valójában halálcsapda, de tény, hogy egészségkárosító hozadékai vannak, és ha sorban gyúlnak a tüzek az utcában, az bizony már nem válik a javunkra. 

avar_egetes-20121204.jpg

Az őszi máglyarakás valóságos népszokás, ám a rossz fajtából

Mivel az avarégetés káros és zavaró mivolta nem csak afféle városi legenda, törvényi szabályozása is van, legalábbis Budapesten 2011 december elseje óta avart és kerti hulladékot égetni egyszerűen tilos, mind a magántulajdonú kertekben, mind közterületen, utóbbi kitétel azt jelenti, hogy a ház előtti árokban sem szabad a gyújtogatás (69/2008. (XII.10.) sz. Fővárosi Közgyűlés rendelete) A renitensekre maximum 30 ezer forintos büntetés szabható ki, mivel azonban ehhez tettenérés szükséges, a szabályozás a gyakorlatban nem feltétlenül visszatartó erejű.  Budapesten kívül a települések saját hatáskörben rendelkezhetnek az avarégetés tilalmáról, így érdemes tájékozódni erről. 

zoldhulladek.jpg

A nyesedék, lehulott lomb kimondottan olcsón elszállíttatható, a fővárosban például ilyen zsákokban

Azt mostanra talán egyértelmű, hogy miért nem jó ötlet az avarégetés, ez azonban nem oldja meg a kupacokban álló zöldhulladék kérdését. Mik tehát az alternatívák? Amennyiben a nyesedéket, lombmaradékon kapun kívül szeretnénk tudni, jó megoldás az elszállíttatás, ami egyszerűbb, mint gondolnánk. Budapesten ezt a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. (FKF) végzi, idén egészen december hatodikáig. Ehhez először vásárolnunk kell az FKF valamely kirendeltségén felcimkézett gyűjtőzsákot, melyet megtöltve a szemétgyűjtők mellé kell kihelyezni, a kukások pedig elviszik. A zsákok ára tartalmazza a fuvart, az összegek pedig kimondottan barátiak, a kisebb (60 literes) 190, a nagyobb (100 literes) pedig 230 forintba kerü. A zsákokba falevél, bokornyesedék, levágott fű és gyomok pakolhatók, azonban mivel a zöldhulladék komposztálásra kerül, dió és tűlevelű nem rakható bele. A favágás, csonkolás maradéka, a nagyobb ágak is elvitethetőek, ebben az esetben a legfeljebb egyméteres vágatokra rá kell tűzni a megvásárolt zsákot. Ilyen módon egy átlagos pesti kert őszi zöld feleslege akár egy ezresből elüntethető, ami mindenképp megfontolandó ajánlat. Természetesen hasonló szolgáltatás csaknem minden településen elérhető, így érdemes tájékozódni erről.

image042.gif

A komposztálás menete

Az imént szóba került a komposztálás, aki otthon szeretné ezt elvégezni, természetesen e célra is bevetheti a zöldhulladékot, azonban a diómaradványt és tűlevelű ágakat ebben az esetben se használjunk fel. A komposztálás során a szerves eredetű anyagok (például kerti zöldhulladék, gyümölcs, kávézacc, teafű, kartonpapír, elhervadt, elhalt szobanövények, vágott virág, növényevő állatok ürüléke) értékes, a kertben használható tápanyaggá bomlanak le. Mindehhez csupán komposztálóláda, komposztanyag, víz, és egy vasvilla szükségesek. Praktikus a komposztálóhelyet a kert egy ritkábban használt, félárnyékos szegletében kijelölni, maga a komposztálóláda pedig lehet előregyártott, vagy házilag készített alkalmatosság is. A feltöltés után már csak arra kell figyelni, hogy a komposzt ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves, valamint egy-két havonta tanácsos a kupacot átforgatni. Ha most ősszel állunk neki a komposztálásnak, ne tömjük meg az egészet falevéllel, inkább fokozatosan adagoljuk a leveleket a vegyes komposzthoz (míg el nem fogynak, addig a leveleket nejlonzsákban is tárolhatjuk). Sose rakjunk a komposztba nem növényevő állattól származó ürüléket, háztartási szemetet, építési törmeléket. Igazság szerint a diólevél és a tűlevelű ágak is komposztálhatóak, ezeket azonban ehhez nagyjából két évig külön kell tárolni, csak utána kerülhetnek a ládába. Nem kell félni, a komposzt nem lesz büdös, a látványa sem zavaró, ellenben a komposztálással tavaszra már használható bio-tápanyaggal fogunk rendelkezni.

kompkeret_fabol_hazilag_400.jpg

Lehet vásárolni műanyag, a kert világától kissé elütő komposztládákat is, de sokkal ízlésesebbek az ilyen, házilag is összedobható tárolók

Az őszi lombtalanítást tehát ne a legegyszerűbb módon próbáljuk elvégezni, tartózkodjunk az égetéstől, és ha a szomszédnak ez szokása, finoman hívjuk fel rá a figyelmét, hogy ez nem jó ötlet, sem az egészségre nézve, sem a törvényi szabályozás miatt. 

Budapestiek ITT tájékozódhatnak a lombelszállításról, a komposztálásról pedig ITT tudhatnak meg mindent.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr915557482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rive 2013.10.09. 21:43:47

"... a diólevél és a tűlevelű ágak is komposztálhatóak, ezeket azonban ehhez nagyjából két évig külön kell tárolni, csak utána kerülhetnek a ládába. "

A gyantás cuccokról nem tudok, de két év alatt a diólevél prímán komposztálódik, minek utána még berakni a többi mellé?

fda 2013.10.09. 21:54:55

@Rive: "két év alatt a diólevél prímán komposztálódik,"

Azért szokták a diót kihagyni, mert növekedést gátló anyag van benne, tehát nem tesz jót, ha épp a veteményesedben teríted szét.

yard 2013.10.09. 21:58:14

Nem feltétlenül kell öntözni, a komposztálás olyasmi, mint ami az erdőkben természetesen megy végbe - korhadás. Az egymásra halmozott anyag súlya beindítja, de ha ráesik az eső, az se baj. Az igazán igényesek két komposztálót használnak, hogy legalább másfél év legyen a felhasználásig. És arra számítani kell, hogy esetleg lesz benne sok cserebogárpajor, ami ha kikerül a kertbe a komposzttal, tönkre tesz szinte mindent. Tehát meg kell szitálni felhasználás előtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.09. 22:24:52

"Ilyen módon egy átlagos pesti kert őszi zöld feleslege akár egy ezresből elüntethető".

Mindent komposztálok, amit csak lehet. Van 4 komposztos rekeszem, avval javítom a veteményes talaját. Szerencsére a gyümölcsfák levelei még éppen beleférnek és 2 éves rotációval minden szépen visszakerül a földbe.

Valóban, nem pesti, hanem budai átlagos kertem van. Két méretes diófa kb 10 köbméternyi összenyomott levelet hullat le. Ezt a főkefe nem viszi, mert nem komposztálható. Hamisciprust évente metszeni kell - azt sem viszik el, mert tűlevelü.

Kérdem a posztolót, elviszi nekem egy ezresből?

Happy trolling, asshole! 2013.10.09. 22:28:12

a faszt, ne dőljetek be a klímaváltozás-maffiának, az avart el kell tüzelni a gecibe!

vasvirag (törölt) 2013.10.09. 22:32:32

@fda: ha komposztálódik, már nincs, lebomlik az is. a zsákos módszer (FKF) esete minősített rablás. szalonnát sütni nem tilos, közben elmehet oda is a diólomb, de a kályhába is befér, ha más nincs. mondjuk, annyira kevés a szemetem, hogy egyelőre belefér a kukába is, így is kong, harmadáig sincs tele. rablóbanda FKF, idén lettek végképp pofátlanok, eddig a gallyhoz nem kellett zsákot kötözni, ezt idén hozta be ez a mocskos bagázs

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2013.10.09. 23:43:26

Az FKF csak a komposztálható vagyis a csak hasznosítható lombot viszi el , mert a komposztot tudja hasznosítani.
Ha az FKF hasznosítja (esetleg eladja kertészeteknek stb...) akkor miért kell még nekünk fizetni ?
Azért mert ingyenesen nekik adjuk hasznosításra . .?
Ami nem komposztálható pl. dió, tűlevelű stb... azt otthagyják a lakóknak, , de elégetni nem engedik, komposztálni viszont nem lehet ezeket.
Ezekkel mit csináljunk ?
A kész komposzt ,humusz érték.
Ezért az lenne reális , hogy a hasznosítható ,komposztálható anyagért fizessen az FKF zsákonként kb 50 Ft-ot . Nem nekünk kellene még fizetni .

András Szigligeti 2013.10.09. 23:56:46

Ez a diólevél tiltás a komposztban mindössze ismerethiány és városi legenda. Biokontroll Hungária évekkel ezelőtt tesztelte a diólevelet a komposztban, 4 hónap komposztálás után már semmiféle allelopatikus hatása nem volt, sőt 9 hónap után a dióleveles komposzt jobb csírázási arányt produkált, mint a kontroll.
www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1178:komposztaljunk-diolevelet&catid=112:novenytermesztes&Itemid=43

besztercei 2013.10.10. 00:04:25

@Andrass9: Nálunk is hasonló a probléma: komposztláda van, de diófa is. Amit lehet, azt a komposztra rakjuk (vagy odaadjuk az állatoknak), de a dióra az égetésen kívül nincs sok ötletem. Tavaly egy részét a kert sarkába raktuk sünmenedéknek, de ha az összessel ezt tennénk, akkor az rengeteg helyet foglalna.
A sünmenedék egyébként bejött, még kölykök is voltak :)

A másik probléma, amit @vasvirag: is említett: mi legyen azokkal a vékonyabb ágakkal, amik a daráláshoz már vastagok? Régen kiraktuk a Főkefének, de most már az is fizetős lett.

2013.10.10. 00:09:31

@raczandris: világos, de például az áramért meg a gázért is fizetsz, aztán azon is haszna van a szolgáltatóknak. Akinek felesleges a zöldszemét, és nem komposztál, annak el kell szállíttatnia, az meg ennyibe kerül, opcionálisan választható, az élelmesebbje kiszórhatja egy közeli mezőn, az nem is szemetelés.

2013.10.10. 00:11:50

@besztercei: most tök komolyan, nem lehet kivinni az erdőbe? Gondolom nem több köbméter az ág. Nekem nincs kertem, szóval laikus vagyok, de nekem ez nem tűnik környezetszennyezésnek.

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2013.10.10. 00:17:06

Ha a diólevél alkalmas a komposztálásra akkor ezt elsősorban az FKF-nek kell elmagyarázni és akkor talán el is viszik ?
A zsákonkénti kb 200 Ft szállításiköltség valóban rablás, főleg azért mert pl a házunk előtt , az utcán levő diófákról sok levél gyűlik össze.
A közterületen takarítunk,összeseperjük a sok levelet és még mi fizessünk az elszállításukért ?

besztercei 2013.10.10. 00:29:06

@shitgun: Gyalog kicsit messze van az erdő, kocsival környezetszennyező (és több fordulós) lenne. Abban sem vagyok teljesen biztos, hogy legális. Az ágakkal az a helyzet, hogy elég nehéz úgy összekötözni, hogy kis helyet foglaljanak és a fogása is jó legyen, ezért macerás hosszabb távon kézzel szállítani. Általában gyűjtjük valamelyik sarokban és évente ~ egyszer rakunk egy tábortüzet.

egy REALM fan 2013.10.10. 04:59:16

Basszák meg a zsákjukat-
Papírvékony, mire teleszedem 5 helyen lukas

Nick Leeson 2013.10.10. 08:11:23

A zsákozás egy nagy vicc! Mi először teleraktunk 4 zsákot, kiraktuk a ház elé. Ott rohadt hetekig. Aztán láttunk 20 méterre egy köztisztaságiak által összehordott levélkupacot. Ráborítottuk a szákok tartalmát. Na így el is vitték kb. 1 hét múlva.

Másrészt meg, ha füvet nyírok 1-2 hét alatt, 3 zsák tele lesz. Plusz még ehhez jön némi metszés, rendszeres kert karbantartás. Újabb 2 zsák két hetente. Ősszel 10-15 zsák...
Ráadásul még el sem viszik! Akkor mégis mi a fenének van ez a szákos cécó, méregdrágán?
Mellesleg akkor egy baromi drága környéken laktam, ahol aztán tényleg nem lehet semmiféle "elhagyatottság"-ról beszélni!

Nagy szar az egész!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.10. 08:38:58

@yard: @Rive: pontosan!!!
az nem cserebogarpajor, habar szinte mindenki annak hiszi!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.10. 08:41:35

@besztercei: egy szal virslivel el kell egetni az egeszet! hiszen az mar nem kerti hulladek egetesnek minosul hanem grillparty -nak :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.10. 09:37:02

@Nick Leeson: te most mit olvastal?
a cikk a komposztalasrol szolt es nem arrol hogy milyen franko a zsakozas :)))

ceros 2013.10.10. 09:38:13

Nálunk Gyálon az eddigi években májustól októberig vitték el havonta egyszer a zöldhulladékot. Idén csak júniustól augusztusig lehetett kirakni, a legtermékenyebb őszi hónapokban nincs gyűjtés, nem tudom miért, de egy kerttel nem rendelkező idióta volt aki kitalálta ezt az új rendszert. Szerencsére mivel szelektíven gyűjtöm a szemetet, így a kuka nagy része üres, abba belefér, máshová nem nagyon tudom tenni - a kertem kicsi és keskeny, akárhová tenném a komposztálót, valahogy mindenütt átesnénk rajta, pedig már régóta fontolgatom hogy készíteni kellene egyet.

yard 2013.10.10. 09:48:47

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Az, szeretik a korhadó anyagot. Régebben telepítettünk epret, nem szitáltuk meg, szinte az egészet kipusztították. Nem nehéz azonosítani. Ha valakinek problémát okoz, a google képeinél megnézheti.

Rive 2013.10.10. 10:28:42

@yard: kövesd le, amit fentebb linkeltem. Legnagyobb eséllyel _nem_ cserebogárpajor lakik a komposztban.

A cserebogár pajorja a gyökereket szereti, a rózsabogáré a korhadó anyagot - ez utóbbi ráadásul sokkal gyorsabban, finomabb komposztot készit, mint a 'hagyományos' módszer.

Bogyó 2 2013.10.10. 10:54:01

@András Szigligeti:
Pontosan. Annyira senki se marha, hogy a frissen lehullott levelet szórja el a földbe, bár de, van ilyen is. A legtöbb ember azért mégis félre teszi. S utána leghamarabb tavasszal, de inkább ősszel teszi vissza a földbe az elkomposztálódott leveleket. Egy év alatt a diólevél teljesen normális komposzttá válik, ezt jó lenne már helyre tenni! Féléven belül nem jó a diólevél, de szerintem a többinek se árt ennél hosszabb idő.
Félre kellene már osztani azt a tévhitet, hogy a diólevél nem komposztálható!

Én úgy csinálom, hogy ősszel elkezdem hordani egy helyre a komposztálandó anyagot. Tavasztól már egy másik helyre, az őszi marad és a következő nyáron szépen lebomlik. Azon az őszön kikerül a földbe. A tavasszal elkezdett második helyről az anyagot átpakolom a kiszórt helyére, mert az évközbeni folyamatos pakolásnál jobb az első helyet megközelíteni a kiszedett gazzal, vagy bármi mással a talicskával. Aztán ezelőtt vagy ezután de nyilván ősszel rákerül az az év őszi levél, télen megint a háztartási konyhai hulladék. Tavasszal az üres helyen ismét indul egy újabb kupac és így tovább váltakozva, másfél és félév után kerülnek vissza a földbe a dolgok, az őszi lomb egy év után.
Ez a diónak is elég.

Bogyó 2 2013.10.10. 11:11:28

@Rive: Hát basszus, érdemes volt idetévednem. Én is azt hittem, hogy ezek cserebogárpajorok, mert tökre hasonlítanak azokra, amiket faültetéskor is ásás közben találok. Azok nyilván azok.
S itt: maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/index.html
marhára hasonlítanak. De akkor ezek szerint a komposztba a cserebogár nem megy. Hát ezt jó! Ez egy csomó időmegtakarítás is a komposztkiszórásakor.
Más dolog, hogy a rózsabogárért se vagyok annyira oda, mert a cseresznyébe szereti magát befúrni, de ha a komposztban meg hasznos, akkor nem bántom őket.

Bogyó 2 2013.10.10. 11:13:51

@Happy trolling, asshole!: De a klímaszkeptikusoknak se fogunk bedőlni! Aki kicsit is képes elemezni a körülöttünk folyó dolgokat láthatja, hogy mi történik, nem kell elmenni az Északi-sarkig.

Bogyó 2 2013.10.10. 11:19:18

@shitgun: Szerintem az erdőtulajdonosok nem biztos, hogy örülnek, ha valaki zöldhulladékot visz oda. A legelőtulajdonosok szintén nem, a szántóra meg főleg nem jó, mert még nincs lebomolva. Az erdőben is akadályozhatja a kezeléseket, a kitermelést akármit. Bár alapvetően az élővilágnak inkább jót tesz, ezért van olyan vélemény is, hogy a kidőlt korhadó fákat is jobb otthagyni.
Talán nem környezetszennyezés, de simán birtokháborítás egy magántulajdonú területen.

yard 2013.10.10. 12:58:19

@Rive: részemről. Én kirostálom, mióta óvatlanul rostálás nélkül szórtam ki a komposztot és az eperültetvényt a cserebogárpajorok kizabálták. Ha virágcserépbe kerül ott is vége a virágnak. Mióta szitáljuk, nincs gond.

Nick Leeson 2013.10.10. 18:17:27

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Azt hittem sikerül összeszámolni! Idényben minimum heti 1 zsák cucc termelődik, de sokszor 2 zsák! Ennyi hogyan lehetne komposztálni? Nem elég, hogy rendbe rakom a kertet, még szórakozzak zsákszám a komposzttal is!
"király ötlet!"

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása