Megyeri Szabolcs kertész blogja

A legbolondabb bolondgomba

komment

-Édesem, isteni volt ez a gombapörkölt, csinálsz jövő héten is?

-Nem drágám, tudod gyilkos galócát csak egyszer eszik az ember!

Talán nem ízléses egy morbid viccel kezdeni egy komoly témát, de a közismert tréfa jól rámutat arra, hogy a gyilkos galóca eredményesen beágyazódott a köztudatba halálosan mérgező gombaként, mégis minden évben beszámolnak a híradások végzetes esetekről. Mivel a gombaszezon mostanában indul, nagyon is érdemes pár szót szólni a gombászás, és főleg a gyilkos galóca veszélyeiről. Lássuk hát a gyilkos galóca legfontosabb ismérveit és tudnivalóit, pontokba szedve.

amanita_phalloides.jpgGyilkos galóca

Hogy néz ki a gyilkos galóca?

Nagyon fontos, hogy nem pöttyös és piros. Elsősorban a képes mesekönyvek jellemző ábrázolása ez a színösszeállítás, talán azért, mert a piros az tilos - ahogy azt a gyerekeknek tanítjuk -, így az illusztrációk feltűnő, élénk színű gombaként festik le a mérges gombákat, sokszor a gyilkos galócát is. Lényeges rögzíteni, hogy a gyilkos galóca semmilyen extravagáns külső jeggyel nem rendelkezik, és egyáltalán nem piros. A gyilkos galóca (Amanita phalloides) a nagyobb gombák közé tartozik, magassága 7-20 centiméter lehet, karcsú, fehér tönkje van, kalapja fehéres, barnás, olíva-,esetleg sárgászöld színű. Gallérja és bocskora is van, de a fiatal gyilkos galóca tojáshéjszerű és alakú burokkal rendelkezik. A galóca bocskora a földhöz nagyon közel helyezkedik el, a bocskor, a gallér, és a lemezkék együttes megléte egyértelműen a gyilkos galócára utalhatnak.

galoca.jpg

A gyilkos galóca vázlatos ismérvei

Hol találkozhatunk gyilkos galócával?

Egész Európában, így Magyarországon is előfordul ez a gomba, elsősorban tölgyesekben, fenyvesekben, fák tövében található meg, de tulajdonképpen bárhol összefuthatunk vele, ahol számára megfelelő fafajok élnek, tehát területi alapon nem érezhetjük biztonságban magunkat gombászás közben. A gyilkos galóca szimbiózisban él a fákkal, és már egy-két fa esetén is megjelenhet, akár a kertekben is. Amennyiben a kertben gyanús gombát találunk, mindenféleképpen távolítsuk el!

Mivel téveszthető össze könnyen a gyilkos galóca?

A gallér és bocskor miatt hasonlíthat az ehető erdei csiperkére, azonban fontos különbség, hogy a galóca lemezei mindig fehérek, míg a csiperkének korától függően rózsaszínes, vagy barnás lemezei vannak. A fiatal gyilkos galóca tojásszerű burka a pöffeteghez teszi hasonlóvá. Máskor a külsőre sokban egyező tarlógombával téveszthető össze a galóca, ám itt lényeges eltérés, hogy a tarlógombának nincs bocskora. Gyakori eset azonban, hogy a gombászók a gombát késsel vágják el a szár közepén, ilyenkor ez a különbség utólag már nem látható. 

800px-Amanita_muscaria2.JPG

Laikusok képzeletében gyakran feltűnő színnel párosul a mérgezőség. A fenti képen látható, a meseábrázolásokhoz nagyon hasonlító gomba azonban nem a gyilkos galóca, hanem a légyölő galóca (Amanita muscaria), mely ugyan mérgező, de végzetes eseteket csak extrém esetben okoz. 

Hogyan mérgez, mik a tünetek és teendők mérgezés gyanúja esetén?

A gyilkos galóca fő méreganyagai az amatoxinok és fallotoxinok. Az emberi szervezetben az amatoxinok okozzák a nagyobb bajt, ezek a fehérjeszintézishez szükséges enzimet gátolják, így főképpen a májban fejtik ki hatásukat, de a veséket is károsítják. A gyilkos galóca nagyon kis adagja is roppant veszélyes, ám sokkal rosszabb, hogy a mérgezés lefolyásának sajátosságai miatt az érintettek rendszerint későn kerülnek orvoshoz. Ennek oka, hogy az első tünetek csak az elfogyasztást követő 8-24 órában lépnek fel, általában heveny hányás és erős hasmenés formájában, melyet a kiszáradás miatt fejfájás, gyengeség és általános rosszullét kísér. A bajt az okozza, hogy tünetek ezután átmenetileg enyhülnek, ezért a mérgezést elszenvedők sokszor megnyugszanak, és egyszerű gyomorrontásnak tudják be a tüneteket, ugyanakkor a mérgezés éppen ebben a szakaszban válik súlyossá. Ha a beteg az első fázisban, rögtön a gyanús tünetek jelentkeztekor nem fordul segítségért, akkor jellemzően csak 2-3 nap múlva kerül orvoshoz, ekkorra azonban már végzetes is lehet a mérgezés. A statisztikák szerint manapság a gyilkos galóca mérgezéseknek 10-15 %-a végződik halállal, ez egyébként jelentős javulás, a múlt század első feléig  60-70%-os volt ez a szám. A túlélők sajnos gyakran maradandó károsodást szenvednek, egyes esetekben csak májátültetés mentheti meg őket.

20101007afiatalgy.jpg

Fiatal gyilkos galóca, vagy ahogy a népnyelv hívja: boszorkánytojás

Mik a legjellemzőbb tévhitek a gyilkos galócával kapcsolatban?

A gyilkos galócát sajnos kíséri pár meglehetősen káros tévhiedelem. Egy népszerű hiedelem szerint forrázással a gomba mérge semlegesíthető. Ez azonban csupán a galóca 5 toxinjából az egyikre igaz, így a forrázás, főzés egyáltalán nem "hatástalanítja" a gombát. Hasonló rossz beidegződés, hogy a kalap bőrének lehúzása kiiktatja a veszélyes mérget, ez sem igaz. Tévhit az is, hogy a csigarágta gomba nem lehet mérgező. A csigák nem érzékenyek a galóca mérgére, így a csiganyomos gomba még ugyanúgy lehet mérgező. Szintén alaptalan elképzelés a kanálpróba, mely során a gomba főzővizébe fém kanalat kell dugni, melynek elszíneződése jelzi a veszélyt. Ez a módszer sem hatásos, bár a kanál elszíneződhet, de ez a jelenség nem áll kapcsolatban a gomba mérgező mivoltával. Egészen morbid az az elképzelés, miszerint a mérgező gombák rossz ízűek, így könnyű felismerni őket, ha már a tányéron vannak. A gyilkos galóca a beszámolók szerint kifejezetten ízletes, így ez a gondolat totálisan hibás. A gomba fajtáját és mérgezőségét csak képzett szakember állapíthatja meg teljes biztonsággal, ezért a szelektálást, az azonosítást sose bízzuk közszájon forgó, az interneten olvasott, vagy állítólagosan bevált módszerekre!

D__ZA20121105008.jpg

A sajátkezűleg szedett gombát mindig szakértővel vizsgáltassuk meg, erre ingyenes lehetőség van!

Hogyan lehet akkor biztonságosan gombászni?

Az őszi természetjárások, túrák gyakran párosulnak gombagyűjtő körutakkal, sokan úgy gondolják, hogy van valami romantikus bája a saját kézzel szedett gomba elfogyasztásának, vagy egyszerűen elcsábulnak egy-két szebb példány láttán. A gombagyűjtés kellemes elfoglaltságnak tűnhet, mégis azt javaslom, inkább csak csodáljuk, fényképezzük a gombákat. Aki mégis gyűjtene, annak az alábbi ökölszabályokat ajánlom:

-Szaktudás nélkül sose gyűjtsünk vadon gombát!

-A saját szedésű gombát MINDEN esetben szakértővel vizsgáltassuk be, erre a piacokon és egyéb kijelölt helyeken ingyenes lehetőség kínálkozik! Ne próbáljuk könyvek, vagy internetes segítség alapján beazonosítani a gombákat! (Ezen írás sem azért készült, hogy a gyilkos galóca beazonosításában segítséget nyújtson!)

-Sose fogadjunk, készítsünk és fogyasszunk el ismeretlen forrásból szerzett, vagy kapott gombát!

-Ha súlyos hasmenéssel és hányással járó rosszullét alakul ki, és az elmúlt egy napban fogyasztottunk gombát, haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget!

Figyelem! A poszt ismeretterjesztő jelleggel íródott, és nem célja a gyilkos galóca és az egyéb veszélyes gombafajták beazonosításában való segítség! Amatőr gombászoknak a fenti négy pontot tudom csak ajánlani!

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr815541841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.03. 12:21:14

Tavaly volt valami durva eset, asszem egy házaspár meghalt gombától, én meg másnap a szomszéd ócska büféből gombapörit ettem, és miután lenyomtam, akkor jutott eszembe a meghalt házaspár, egy teljes napig tiszta para voltam, folyamatosan azt figyeltem, kell-e hányni, fosni. Azóta a gomba tiltólistán van, se étteremben, se otthon, sehol nem eszek gombát.

Pollux 2013.10.03. 13:29:01

Sry de azt kell h modjam h, ha vki a gyilkos ill légyölő galócát nem ismeri fel és még meg is eszi az totálisan életképtelen, funkcionális analfabéta egyén! Bocskor, fehér lemezek, olajzöld/piros fehérpöttyös kalap...nyilván több hasonló (pl. császárgomba), de ritkán fogyasztott ehető gomba, de azokat csak tapasztalt emberek szedik!

mildi 2013.10.03. 13:39:07

bocskoros csiperke :) a gyilkos galóca beceneve
apám volt nagy gombász. valszeg azért, mert gyerekkorukban mindent megettek, ami lassabb volt náluk, olyan szegények voltak. szal az öreg nagyon értett hozzá, és megtanította anyámnak is. én már puding vagyok, a pöfeteget ismerem meg egyedül.
na szóval, gyerekkoromban anyai nagybátyámék szedtek egy nagy szatyor gombát, és hozták, hogy elég lesz-e a családnak, mire szüleim: ez? ez az egész falunak!
tele volt mérgező, bár igen csinos gombával.

Értetlenke76 2013.10.03. 14:05:27

@shitgun: Ez bizony nagy hiba, ugyanis a gombáknak nagyon fontos élettani hatása van. Bár egy-két kivételtől eltekintve nem tartalmaznak se fontos vitaminokat, se nyomelemeket nagyobb mennyiségben, viszont segítik ezeknek az anyagoknak a beépülését a szervezetbe. A megoldás az, hogy ha veszel gombát, akkor olyan helyről kell venni, ahol biztosan nem kerülhet bele mérgező fajta. Például a piacokon túlnyomó többségben olyan gombákat lehet kapni, amiket termesztettek, nem vadon szedtek. Ezek garantáltan nem mérgezőek, de még ezeket a gombákat is csak olyanok árusíthatják, akik rendelkeznek gombaszakértői bizonyítvánnyal. Ezt egyébként nyugodtan el lehet kérni az árustól, de a legtöbbje eleve kiteszi jól láthatóan a pultra, a gombák mellé. Ugyanezeknél az embereknél lehet bevizsgáltatni a vadon szedett gombákat is.

Értetlenke76 2013.10.03. 14:07:21

@Értetlenke76: Bocsánat, hülyeséget írtam, igenis van nekik jelentős vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Elnézést még egyszer.

sas70 2013.10.03. 14:15:30

Az amatőr (műkedvelő) gombászás első és legfontosabb alapszabálya, hogy FEHÉR LEMEZES, BOCSKOROS gombát NEM SZEDÜNK LE!
A második alapszabály, hogy csak olyan gombát szedünk le, amit 100%-ig felismertünk és tudjuk, hogy nem mérgező!
A harmadik, hogy szakemberhez visszük!

Ha az első szabályt betartjuk akkor biztosan nem halunk meg gombamérgezésben!

Ha a második szabályt is betartjuk, akkor elkerüljük a hányásos hasmenéses tüneteket!

Ha a harmadig szabályt is betartjuk, akkor pedig különleges kulináris élvezetben is lehet részünk.
És még egy jó tanács. A gombákat lehetőleg fajtánként rakjuk külön már a szedéskor, mert ha a kosárkába belekerül egy gyilkos galóca, akkor az egész kosár gombát el lehet dobni.

2013.10.03. 18:30:29

@Pollux: Jó, és akkor még nem beszéltünk a szegfűgomba vs. susulyka tengelyről, vagy az ugyancsak NAGYON mérgező világító tölcsérgombáról, amit a rókagombával szoktak összekeverni - aki ismeri a gombákat, annak ezek nevetséges hibák, hiszen beavatott szemmel rengeteg a különbség. De ne nézzük már le a nem beavatott szemeket sem.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása