Megyeri Szabolcs kertész blogja

Császárfa, és ami körülötte van

komment

A császárfával kapcsolatban mindig sok kérdés merül fel, sokan megváltó csodafaként üdvözlik, elsősorban energetikai értelemben, másokat a szépsége ragad meg, ezért szeretnének róla többet tudni, míg egyesek szerint magyarországi jelenléte veszélyt hordoz, és invazív fajként tekintenek rá. Egyetemes igazság persze ebben a kérdéskörben sincs, azonban a császárfa mindenképp megér egy alaposabb vizsgálódást, hogy a lehetőségekhez képest világos képet kapjunk róla. 

Paulownia_tomentosa1.jpg

Paulownia tomentosa, vagyis a császárfa

A császárfa alapfaja (Paulownia tomentosa) Kínában őshonos, ennek ellenére Európába Japánon keresztül érkezett először, nevét pedig Anna Pavlovna Romanováról kapta, németesítéssel. Anna I. Pál orosz cár leánygyermeke volt, aki később Orániai Vilmos felesége lett, azé a Vilmosé, aki II. Vilmosként hollandia királya volt. A zanzásított történelemleckéből tanulságként leszűrhető, hogy a császárfa valóban királyi fenség, legalábbis ami a névadóját illeti. 

Kínában a császárfa az erdőművelés fontos tényezője, 2 millió hektáron nevelik, kielégítve a megnövekedett fa alapanyag szükségleteket, épületekhez és tüzelőként is nélkülözhetetlen arrafelé, de például hangszerkészítéshez és szobrászathoz is használják, mindemellett a talajpusztulás ellen is hasznos. Egy kifejlett, tíz éves fa évi száz kg száraz tüzelőágat, és 80 kilogramnyi szervestrágyát (vagyis levelet) ad.

Bár alapvetően a napos, meleg helyeket, és a tápanyagdús, jó vízáteresztőképességű talajt kedveli, tulajdonképpen bárhol megél, a síkságoktól kezdve a hegyvidékekig, a trópusi éghajlattól a -20 fokkal járó telekig. Mélyen gyökeredzik, alkalmasint két méterig is lehatol, ezért a környező növényzetet nem akadályozza a fejlődésben. 

 elongata.jpg

Virágzata fantasztikus látvány

Míg a császárfát hazájában egyszerű, de roppant hasznos faként tartják számon, addig Európában már némi mitológia is kerekedett köré, hihetetlen tulajdonságait hangoztatva. Az átlagos fáknál jóval nagyobb mennyiségű port és szennyezőanyagot köt meg, elsőrangú a CO2 megkötésében és az oxigén termelésében, bevethető a talajerózió ellen, megköti a homokos talajokat, védvonalként ültetve porcsapdaként alkalmazható, fája pedig elsőrangű tüzelőanyag - szólnak a hírek róla.

Mindez azonban nem feltétlenül az alapfajra értendő, hanem a számtalan hibridre, melyek változatos neveken hozzáférhetőek, úgymint Paulownia Elongata, Paulownia Shan-Tong, Paulownia Shan-Dong, Paulownia Catalpifolia. A császárfa azonban nem csak jótéteményekkel bír, meg kell említeni, hogy agresszív terjeszkedésű fa, a múlt században az USA-ban és Japánban is sok helyen kiszorította az őshonos fajtákat, nagyarányú honi telepítésével ez a veszély itt is fennállhat (erről egyelőre nincs szó).

Emellett vízzsaroló növény, vagyis vízigénye magas, és a termőtalajt is erősen igénybe veszi, ráadásul Magyarországon tájidegen elem lehet. Nem negatívum, de fontos tudni, hogy az ígért gyors növekedéshez tápanyag is kell, amit a növény felhasználhat a növekedéshez, lomb fejlesztéshez, (ezért a lehullott lombot célszerű a fa alatt hagyni, hiába jó takarmánynak, vagy egyéb célra). Amennyiben a lombot szeretné hasznosítani valaki, úgy akkor előre gondoskodnia kell megfelelő talajelőkészítésről, fokozottan igaz ez energiaerdő telepítésekor. Hiába aposztrofálják csodafaként, a semmiből nehezen fog rekordnövekedést elérni.

 pato3035.jpg

Hatalmas levelei szokatlanok a hazai szemnek

Tény, hogy a császárfának már az alapfaja is számos kedvező tulajdonsággal bír, gyors növekedés jellemzi, fája jó tüzelőanyag valamint ipari felhasználásra is alkalmas, mélyre nyúló gyökérzete miatt pedig idősebb korára kevés öntözést kíván. A különböző hibridek állítólag még jobb tulajdonságokkal bírnak, növekedésük még gyorsabb, fagytűrőképességük jobb, leveleik pedig nagyobbak.

Az egyetlen hibrid, mellyel Magyarországon tudományos kísérletek folytak és folynak, a Smaragdfa® néven ismert Paulownia hibrid, mely ilyenformán nem azonos a császárfával, hanem egy triploid hibrid, melynek magjai 100%-ban sterilek, így invazívnak nem tekinthető. A Smaragdfa®-val gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) mezőgazdaság-tudományi kara is folytatott kísérleteket, a Corvinus Egyetem pedig két éve végez a Smaragdfa® -n eredményes CO2 asszimilációs és vízhasznosítási kísérleteket. valamint például Kolontáron, a vörösiszap katasztrófa utóhatásait (porzás) enyhítendő is kerültek Smaragdfa®-k kiültetésre.

a32598.jpg

Kerti díszként is beválhat

Mindebből az vonható le következtetésként, hogy a Paulownia tomentosa és hibridjei valóban ígéretesek, ha egyelőre még konkrétan csodafának nem is nevezhetjük őket. Az előnyök ismertek, bár üzemi körülmények között nálunk még nem nevelik a császárfát, így a mi éghajlatunkon elérhető ipari vagy energetikai hasznosságáról egyelőre keveset tudunk.

A császárfa egyébként nem valamiféle újkeletű divat hozadéka, sok helyen megtalálhatóak példányai, többek a közt a Budai Arborétumban, vagy a Gellért hegyen, de parkfaként is gyakori. Aki kertjébe szeretne egy példányt, vagy kertészetben vásárolhat csemetét, vagy magról is nevelhet fát, ami kicsit bonyolultabb, így viszont újszülött korától gondozhatja kedvencét.

A magról neveléshez az első lépés egy császárfa felkeresése az ősz derekán-végén, és a magok begyűjtése. A még fel nem nyílt toktermésből kiszedett magokat április környékéig tartsa hűtőszekrényben, majd május első napjaiban egy kerti földdel megtöltött ültetőládába szórja, és vékony réteg földdel fedje be. A ládát ezután folpack-kal burkolja, hogy a nedvességet megőrizze, és állítsa napos helyre.

A kikelő hajtásokat ültesse szét, és az első egy-két télen még mindenképp teleltesse védett helyen őket, ugyanis a császárfa legendás fagytűrőképessége csak az idősebb példányokra érvényes. A megerősödött csemetéket idővel a kert egy védettebb részére ki lehet ültetni.

Lényeges információ, hogy a császárfa az első három évben öntözésre szorul, a gyökérzet teljes kifejlődése után lesz csak képes gondoskodás nélkül pótolni a nedvességet, valamint ugyanennyi időn keresztül a fagyokra is érzékeny, télen tehát a fiatalabb példányokat javallott takarni, vagy a hajtáscsúcsok kora őszi visszavágásával védeni a növényt az elfagyástól.

 

Természetesen sokkal egyszerűbb és kockázatmentesebb előnevelt, konténeres csemetét ültetni. Az ilyen csemeték szinte az egész évben (a fagyos téli hetek kivételével) ültethetők, begyökerezési arányuk, pedig közel 100%.

 

Ha Ön is szívesen telepítene kertjébe, utcafrontjára császárfát, IDE KATTINTVA máris rendelhet egy vagy több példányt online kertészetemből!

 

 

20080418100402327_15_original.jpg

Véderdőként is telepíthető

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr555528405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2013.09.23. 22:00:56

Érdekes ez a császárfa. Mi fekete öntéstalajú vidéken lakunk, közel a Dunához. Szomszédaimban több helyen van császárfa, nálam is minden évben kikel néhány ezeknek az átsodródó magjából. Most is van egy, ami tavasszal kelt ki, most őszre több mint egy méteres. Ennyi nem szokott lenni, de azért szépen nő. A házunk mellett van egy, ami a járda alól jön ki. Minden évben kivágom, de teljesen nem tudom a járda alatti gyökeret, ezért az újra hajt, nem tudom kiirtani.
Ugyanakkor vittem más valakinek többször ilyen csemetét, ott homokos a talaj, és az öntözés ellenére is csak sínylődik, általában 1-2 év után elpusztul. Szóval, szerintem nagyon is számítanak a körülmények. Ellene szól, hogy eléggé törékeny fa, viharban vigyázni kell vele, közel a házhoz bajt okozhat. A virágai a leveleit megelőzően nyílnak ki, és csodálatos illatot árasztanak 1-2 hétig május 1 táján. De nekem elég a szomszédban, én szeretem, ha a fáimon gyümölcs is terem.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.09.24. 14:06:59

félő, hogy ez is invázív tulajdonságú mint a bálványfa, vagy épp egyik másik juhar, vagy kőris...vagy a sajmeggy
óvatosság nem ártana mielőtt elterjesztjük

dejódiópótló 2013.11.21. 12:58:34

Klára Garay · Top Commenter · Tanárképző Nyh
Sajnos közben annyit változott a helyzet, hogy a Smargdfát vagy Oxyfát tízezrével ültetik a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával. Ha közben hallanék tízezres szilfatelepítésről is, egy szavam sem lenne...

Ezek szerint támogatják a telepítését? Ipari méretekben?

Sziszila 2014.07.01. 15:16:50

Most már igazán csak arra lennék kíváncsi, hogy mi volt itt, a mai Magyarország területén az eredeti - mondjuk, úgy 2000 évvel ezelőtti - flóra és fauna. Volt itt valamilyen fa, bokor, éltek itt állatok? Ha igen, mifélék? Azután az is érdekelne, hogy mikor és hogyan került ide a: sok különböző ide nem való fa, sok területidegen növény, ki mi alapján határozza meg, hogy akác fa legyen-e, vagy császár fa, hova lettek az almafák, mit érnek a tölgyesek....

tamasbattya 2016.01.28. 23:13:53

@Bogyó 2: AZ én udvaromban is van egy nagy példány. Néha nagyon gazdagon, néha igen szegényen virágzik. Magja viszont spontán egy sem kel ki. /tudomásom szerint földtakarás hiánya miatt/, ezért én nem mondanám agresszív fajnak! Koronája valóban kissé érzékeny /fagyra, nagy szélre/ nagy termete ellenére vannak rajta vastagabb elhalt ágak.

Bogyó 2 2016.02.08. 21:17:10

@tamasbattya: Szerintem ezt a földet nagyon kedveli. Apósomhoz többet vittem,, de mind elpusztult idáig.

alemar 2016.07.31. 21:05:28

Aposomnal a csaszarfak gyokeret vmi dezsmalja. Rendesen el van ragva. Szeretnek erdeklodni van-e valami olyan kartevo, ami ilyesmit muvel. Esetleg valami otlet, hogy hogyan lehetne vedekezni ilyen esetnel.

István Balla 2017.06.25. 14:18:40

Sikerült nekem is egy pár csemetét nevelnem ,még kis cserepekben vannak. Hogyan teleltessem át őket?

B.Marcsi 2017.07.07. 15:05:56

Nekünk egy Shang Tong-hibridünk van, agyagos talajban él. 2 éve ültettük - tavaly kb. 60-70 cm-t nőtt. Napi 1 vödör vizet kap és nyáron hetente tápoldatozzuk

Erika.G 2017.08.28. 09:10:27

@B.Marcsi: Kedves Marcsi! Mi is szeretnénk császárfát telepíteni, mert az udvarunkban az akácost ki kell vágnunk. Sajnos - állítólag már sokadik hajtatás volt - elöregedtek, sorban száradnak el az ágai. Szóval elég sok csemetét kellene ültetnünk, szintén agyagos talajba. Azt szeretném kérdezni Öntől, h. mekkora volt a csemetéjük, amikor elültették és most milyen magas, illetve milyen vastag a törzse? Az interneten láttam olyan fotót, ahol kb. 20-30 cm átmérőjű törzsű, több méter magas fára azt írták, h.4 éves fák. Számomra annyira hihetetlen ez, ezért kérdezném az Ön tapasztalatát. Előre is köszönöm.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása