Megyeri Szabolcs kertész blogja

Csillagbámulás a kerti hálóból

1 komment

Kertünket változatos célokra használjuk a zöldség-, és virágtermesztéstől kezdve a délutáni pihenésen át a kertipartikig bezárólag, ám egy dolog azonban kimarad, legalábbis ritka. A kertben alvás. A civilizált ember roppantmód hozzászokott ahhoz, hogy az alvás helyszíne a biztonságos, falakkal és tetővel védett hálószoba, ami persze hasznos hideg, esős időben, ám ilyen módon kimaradunk egy sor érdekes és izgalmas élményből. Az éjszakai neszek, illatok, zajok, na meg persze a csillagos égbolt látványa pótolhatatlan, erre még a foszforeszkáló csillagmatricák sem képesek (bár én nagyon szerettem azokat kiskoromban). Az aggodalmaskodók most mondhatják, köszi, nagy ötlet a kertben éjszakázni, megmásznak a bogarak, didergek még nyáron is, felébresztenek a szomszéd kutyái, és így tovább, azonban én mégis azt javaslom, aki elszánt, legalább egy-két éjjelt töltsön odakinn nyáron.

prefabricated-garden-shed-cottage-by-ville-hara-and-linda-bergroth-1.jpg

Profi megoldás a természetben alvás szerelmeseinek. Az eget engedi látni, de az illatok, izgalmas neszek kint maradnak...

Természetesen nem azt mondom, hogy dobjunk egy lópokrócot a kert közepére, és kész a szabadtéri fekhely, ennél azért valóban több szükséges, ha reggelig kint akarunk maradni. Akinek van egy masszív, kényelmes hintaágya, azzal egy próbát bármikor tehet, de van összetettebb megoldás is. Kerti háló építésénél, ha tehetjük, legalább 3 x 5 méteres területben gondolkodjunk, amit minimum három oldalról ültessünk körbe magas (két méteres, vagy magasabbra növő) növényzettel, a célra a kukorica például kitűnően alkalmas, ráadásul hangulatos is. A növényi fal megvéd a kíváncsi tekintetektől, így akár hölgyeknek, napozáshoz is kiváló az ilyen intim sarok. A kinti hálószoba, bármilyen jól is sikerül, nyilván nem lesz annyira aktív használatban, mint a birtok többi része, ezért félreeső, nem mindennap használt részre álmodjuk meg. Az előbb említett hintaágy - ha van, és mozgatható - áttelepíthető ide, és máris van fekvőalkalmatosságunk is, persze az árnyékoló tetejét vegyük le. Amennyiben más megoldást keresünk, úgy alakítsuk ki a fekhelyet, hogy az legalább húsz centiméterrel magasabb legyen, mint a környező talaj szintje. Az emelvény készülhet földből, de akár raklapokból is, ezek olcsók, és ha például zöldre, barnára mázoljuk őket, akkor természetes hatású, rusztikus alapot nyerünk. Erre kerülhet a matrac, ami lehet egy régebbi, de még használható darab, esetleg vízhatlan anyaggal bevonva, hogy esőben is kint lehessen hagyni. Hogy ha van függőágy kifeszítéséhez alkalmas fa a közelben, akkor a legolcsóbb és legegyszerűbb azt használni, minél nagyobbat, hogy ketten is össze lehessen bújni benne. Még autentikusabb lesz a hangulat, ha hagyományos ágykialakításnál szivacsmatrac helyett szalmával kitömött vászonzsákokat használunk, ezek azért is praktikusak, mert változatos módon csoportosíthatóak át, így akár egy esti csillagnézegetéshez is építhetünk belőlük emelt fejrészű bámuldát.

970313_421590551283581_181713530_n.jpg

Kukoricával szegélyezett kinti háló részlete

A poszt folytatódik, kattintson a tovább gombra!

11505_sw_b.jpg

kerti-fuggoagy.jpg

Ezek drága design-kertibútorok, de némi barkácsmunkával és kézügyességgel egész hasonlóak készíthetők szinte fillérekből

Shaded-Garden.jpg

Növényzet helyett paravánszerű vékony fallal is leválaszthatunk egy alvósarkot a kertből

Apropó, csillagok. Az ilyenféle kerti hálószoba elsőszámú jótéteménye, hogy láthatjuk belőle a csillagokat, melyek látványától a legtöbbünk már rég elszokott. Ezért nem jó a kinti hálót lefedni, még növényekkel futtatott pergolával, dróthálóval sem, főleg pedig átlátszatlan tetővel, mert így a lényegi résztől fosztjuk meg magunkat. Esőben, erős szélben úgysem maradunk kint, így felesleges is védekezni ezek ellen.

perseid_map2.gif

Kis segítség, hogy hol keressük a hullócsillagokat

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-01.jpg

lombhaz-acellabakon-jatszohaz-a-magasban-baumraum-03.jpg

Tökéletes kerti háló és csillagvizsgáló. Innen lehet rendelni.

A csillagnézegetésnek egyébként éppen most van a főszenzonja, így ha aludni nem is maradunk a kertben, a következő pár napban érdemes sötétedés után elidőzni egy kicsit a szabad ég alatt, akár egy pohár borral, mert a Perseidák maximuma augusztus 12.-én és 13.-án esedékes. A Perseidák nem más, mint egy meteorraj, melynek szülőobjektuma a 109P/Swift-Tuttle üstökös. A Perseidák vonulását rendszerint sűrű meteorzápor és fényes meteorok kísérik, felhőtlen éjszakákon ez pazar látványt biztosít, az ilyenkor elrebeghető titkos kívánságokról nem is beszélve. A jelenséget a Perszeusz csillagképnél figyelhetjük meg, ez ugyanis a meteorraj radiánsa, vagyis látszólagos kiindulási pontja (nevét is innen kapta). A rajt alkotó számtalan apró porszemcse légkörbe érése és felhevülése okozza az egyedülálló látványt, melyet a legjobban magas és sötét helyről figyelhetünk meg. A késő esti órákban, 21 és 23 óra között, illetve pár órával a pirkadat előtt van a legnagyobb esély a zápor megpillantására. A tapasztalatok alapján a megfigyelés idején óránként 150-400 észlelés várható a körülményektől függően. Aki a ritka és szemet kápráztató jelenségről nem akar lemaradni, készítsen ki dönthető támlájú kerti nyugágyakat, párnát, pokrócot és üdítőt, vagy ha zsúfolt, városi környezetben lakik, akkor lehetőleg, menjen minél magasabb helyre, garázs-, vagy háztetőre, akár az épületek, tömbházak tetejére (ám sajnos a városi fényszennyezés mindenképp ront némiképp az élményen).

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr625454986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.08.12. 19:16:50

Ha lenne kertem, még ki is mennék.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása