Megyeri Szabolcs kertész blogja

Porzó korzó újratöltve!

komment

A jópofa név egy tanösvényt takar, mégpedig Budapest belvárosában, ráadásul már másodszorra, tehát egy visszatérő akcióról van szó. Tavaly volt szerencsém a felavatást megelőző sajtótájékoztatón részt venni, ahol egyrészt kiváló biokoktélokat szolgáltak fel, de ami fontosabb, kiderült, hogy mi is ez az egész, mert háttérinformáció nélkül az ember csak áll csodálkozva, hogy mik is ezek a nagy fakeretek, belül "lebegő" ültetőládákkal, növényekkel.

WP_001520.jpg

Aki az utcán botlik bele, helyben is megtudhatja, mi ez

sags.jpg

Ha kicsit hunyorítva nézzük, tényleg lebegni látszanak. A padra le is lehet ülni álmélkodni

A tanösvényként aposztrofált négy állomásból álló kockasorozat a British Council által támogatott Klímanagykövetség egyesület projektje, melynek tagjai ifjú szakemberek, akik a környezet-, és klímavédelmi akciókon dolgoznak, soraikban van biológus, környezetvédelmi szakember, nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs, formatervező, és agrármérnök. A Porzó korzó az egyik vezető projektjük, mely az angliai Eden Project alapján jött létre, ami önmagában is megérne egy bejegyzést, alkotói szerényen a világ nyolcadik csodájának nevezik, ami talán túlzás, ám mindenképpen egy grandiózus és tisztelendő vállalkozásról van szó. Az Eden Project tulajdonképpen egy hatalmas növénykert, egyfajta arborétum, melyben két fedett és egy fedetlen Biome (vasszerkezetre rögzített öt és hatszögletű műanyag lapokból kialakított üvegház) található, melyek közül az egyik trópusi növényeknek, a másik mediterrán flórának ad otthont, a harmadik szabadtéri pedig változatos, a helyi klímán megélő fajokat tartalmaz. A dómok mellett jelentős méretű parkosított rész, és egy tanközpont (belső nevén Core) található itt. A komplexum célja, hogy megőrizze és bemutassa a bolygó növényvilágának egy részét, de oktatás és szervezett körütak is vannak itt. 

800px-Eden_Project_geodesic_domes_panorama.jpg

A cornwall-i Eden Project, a Porzó korzó ötletadója (kép: innen)

WP_001512.jpg

Ez már újra Budapest, a Madách Imre úti installációkkal, rögtön a népszerű Gozsdu udvar szomszédságában. Érdemes átruccanni egy pár perces nézelődésre

Ennek a nagyszabású létesítménynek és elgondolásnak egy miniatűr darabkája, ihletettje a budapesti tanösvény, mely minden állomásán más-más fajokat mutat be, például energetikai növényeket, a mesék növényeit, vagy épp gyógy-, és haszonnövényeket. Az elgondolás természetesen jó, és kellőképp ötletes, hiszen elsősorban azokhoz a nagyvárosi fiatalokhoz, gyerekekhez (de igazából bárkihez) szól, akik csupán felületes kapcsolatban állnak a növényvilággal, illetve egyes fajokkal csak késztermékként (krém, étolaj, zacskós fűszer stb.) találkoznak. A Porzó korzó kockáiban viszont teljes valójukban láthatják őket, meg lehet őket érinteni, simogatni, sőt, akár örökbe is lehet fogadni a kedvenceket, mely aktusról egy dokumentumot is kapnak némi adományért cserébe a nevelőszülők. 

WP_001523.jpg

A csalánt simogatni nem érdemes, örökbefogadni azonban lehet!

Tavaly, az első Porzó korzó alkalmával a Főkert Zrt. vállalta magára az öntözést, idén a tavalyihoz képest módosult helyszíneken a VII. kerület, az Erzsébet téren pedig a főváros gondozza a palántákat, ám segítő mindig akad. Tegnap a tanösvényen végighaladva az egyik építménynél egy kutyasétáltató idősebb úr locsolt ottjártamkor, a Madách téren pedig hogy-hogy nem, épp a Klímanagykövetség pár tagjával futottam össze, akik pont az árnyékolókat tűzték fel a kockák tetejére, mivel az elmúlt kánikulai napok kissé megtépázták a kockák lakóit. Tőlük tudtam meg, hogy a növénykalitkák immár geocaching pontok is, valamint azt is, hogy jövő hét kedden egy érdekes program várható az állomásokat érintve, erről még a mai napon, a sajtóanyag beérkezése után frissítésben fogok beszámolni, de én már tudom, hogy vidám dolog lesz.

WP_001451.jpg

A növényeknek örökbefogadás nélkül is akad gondoskodó nevelőszülőjük...

WP_001514.jpg

...és a Klímanagykövetség tagjai sem hagyták magukra a zöldet, itt épp árnyékolót kapnak a növények

A Klímanagykövetség Egyesület honlapja ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005413767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása