Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fűszerkertet a várromokba!

komment

Ausztria nem csupán a rendezettsége, tisztasága miatt érdekes és tanulságos - ahogy azt nemrégiben próbáltam bemutatni - hanem jó ötletekből sincs hiány arrafelé. Az alábbi képeken egy osztrák kisváros, Güssing várromja látható, melynek egyes részeit tankertekké alakították. Az ágyások egyfelől remekül idézik meg a régi korszakot, hisz akkoriban még nem volt se Tesco, se gyógyszertárak, sőt, még ízfokozók sem, így a fűszer- és gyógynövényeket sokkal nagyobb tisztelet övezte, és termesztésük mindennapi gyakorlat volt. Másfelől az ilyen mintakertek követendő példaként szolgálnak, hiszen akár otthon is kialakíthatóak hasonló ágyások, melyek hasznosságuk mellett dekorációként is jól mutatnak a kertben. Mindezen felül még arra is jók egy ilyen történelmi helyen, hogy érdekesebbé tegyék a várromot, mert valljuk be, néhány csonka fal és pár térdig érő kőrakás bírnak ugyan némi romantikus felhanggal, de önmagukban csak korlátozott ideig kötik le a látogatók figyelmét. 

P6220164.JPG

P6220138.JPG

P6220134.JPG

P6220140.JPG

Hasonló archaizáló mintakert Budapesten is van, a Ferenciek terén lévő Nagyboldogasszony templom oldalában. Ez az osztrák példával összehasonlítva sokkal szabályosabb, a kolostorkertekre jellemző szigorú geometriai formákba rendezett ágyásokból áll, de ugyanúgy kiválóan idézi meg az eredetit, mint a várromos, mivel a kolostorokban sokkal magasabb szinten űzték a szerzetesek a növénytermesztést, mint akkoriban bárhol máshol, ennek megfelelően a kialakítás is kötöttebb volt. Ez a budapesti fűszerkert funkciójában kissé eltér a külföldi példától, mert csupán láványelemként szolgál, míg az osztrák társa egy aktívan művelt terület, mely többek közt egy közeli éttermet is ellát fűszernövényekkel (ebben inkább a pannonhalmi tankerthez hasonlít). Ez persze mit sem von le az értékéből, és ötlet(ek) kölcsönzésére ugyanúgy alkalmas.

IMGP4376.JPG

IMGP4357.JPG

Kolostorkert Budapesten, a Ferenciek terénél

Akinek megtetszenek az ilyenféle fűszerkertek, otthon is létrehozhat hasonlót, ennek ráadásul most szezonja is van, a letermett zöldségek után felszabaduló területek jól hasznosíthatóak így. Ha igazi régimódi fűszerkertet álmodunk otthonra, a fenti két példa valamelyikét bátran követketjük. Az osztrák az egyszerűbben kivitelezhető minta, mert az erősen archaizáló forma kialakításához alig kell befektetés, egy adag megfelelő méretű és kellően ósdi kinézetű téglából kirakhatóak a keretek és választóvonalak, közéjük pedig telepíthetőek a növények. Akár sziklakertes részletek is építhetőek, a mediterrán, szárazságtűrő fajták jól bírják az ilyen körülményeket, a látvány pedig így még egységesebb lesz. Aki a kolostorkertekre jellemző külalakot választja, annak több munkával kell kalkulálnia, de a négyzetes, spirál, vagy körcikkely formába rendezett ágyások még mutatósabbak, és tulajdonképpen egy hétvége alatt összedobhatóak. A fűszerkert építés különösen ajánlott olyan kertekben, melyek nem állnak folyamatos gondozás alatt, mert ilyen módon viszonylag egyszerűen elérhető a rendezett látkép, és a fűszerkerttel a későbbiekben sokkal kevesebbet kell foglalkozni, mint a gyeppel, vagy az egynyáriakkal teleültetett ágyásokkal. A legnagyobb előny persze a friss és vegyszermentes fűszerekben rejlik, a gyógynövényekkel való foglalkozás pedig amellett, hogy jó hobbi, az ismereteinket is bővítheti, és sok esetben a gyógyszereket is kiválthatja a házi nevelésű, természetes medicína. 

fszerkert_20100915_1569456916.jpg

Otthoni fűszerkertek középkori stílusban. Olcsó, szép, és hasznos

25_147285_563907_31c095ad1ad06a04fc28c452050814ec_53d5a6_301.jpg

És még egy gondolat. Magyarország bővelkedik a bemutatotthoz hasonló történelmi emlékekben, várromokban, melyek azonban sokszor elhanyagoltak, lepusztultak, és ingerszegények. Turisztikai vonzerőként sem rossz ötlet az ilyen fűszerkertek kialakítása ezeken a helyeken. A látogatók, kirándulók az esetek többségében úgy vannak vele, hogy aki egy ilyen egykori várat, erődöt látott, az az összeset látta. Ötletes megépítéssel, mutatósan, a hely adottságait szem előtt tartó, ahhoz illeszkedően kialakított fűszer-, és gyógynövénykertekkel sokkal érdekesebbé tehetőek a romvárak. Mindez pedig nem igényel nagy anyagi ráfordítást, vagy az elkészülte után folyamatos, napi törődést, ellenben sok látogatót vonzhat, főleg, ha a kertekhez olykor előadások, tantúrák, esetleg vásárlási lehetőség kapcsolódnak.

Képek: innen, és innen, valamint a szerző budapesti és ausztriai felvételei.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr195403267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szokolovics 2013.07.14. 12:48:54

Ez az a Güssing, amelyik Steinamanger környékén van?

AkosJaccik 2013.07.14. 13:22:35

Korrekt bejegyzés, bár a logika, úgy vélem, némileg sántít. Kétszer is lehúzod a várromokat, kb. azzal, hogy "A látogatók, kirándulók az esetek többségében úgy vannak vele, hogy aki egy ilyen egykori várat, erődöt látott, az az összeset látta."
Amivel egyrészt nehéz vitatkozni, másrészt viszont aki így vélekedik, az nem fog megnézni még egy "ugyanolyan" várromot, végül ezt a réteget nem hiszem, hogy meg lehetne fogni n+1, várakba telepített "mindenhol ugyanolyan két darab kő közé ültetett három tő gyommal", ami azt hiszem, nem sokkal izgalmasabb látvány, mint pár statikus fal. Éppen úgy, ahogy egy várost sem a szökőkútjáért néz meg az ember.
A falakról írván pedig, ahogy azokat nem gondozza senki, úgy a kerteket ki gondozná?

Magát az ötletet értékelem egyébként meg jópofa, csak a(z amúgy szintén helyénvaló) reklámos-feldícsérés ésszerűségét érzem megbicsaklottnak.

károly szántana 2013.07.14. 14:30:40

@szokolovics: Igen, Komitat Eisenburg egyik Kreisének a Kreisstadtja volt... Az osztrákoknak semmi közük hozzá, egy német rablólovag alapította... A mai "Burgenland" németajkú népessége amúgy Németországból származik.

Ha már ellopták tölünk aljas módon, akkor ugyan már tessék a tisztességes magyar nevén, Németújvárként illetni!

Mozartkugel · http://baronesregni.blogspot.hu/ 2013.07.14. 14:53:18

Amúgy a várrom,ahogyan a vár alatt található kastély máig a Batthyány grófok tulajdona. A család jeles személyiségei németújvári (azaz mai nevén güssingi) templom családi kriptájában fekszenek.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása