Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kitekintés az irodából

Szólj hozzá!

A harmonikus munkahelyi környezet roppant fontos, egy dísznövény, egy szépen dekorált fal, vagy pár tetszetős bútor alapvetően meg tudja változtatni a dolgozók hozzállását. Ha igényes miliő veszi körül az embert, a dolog is könnyebben megy, és talán nem érezzük úgy reggel, hogy kínszenvedés bemenni a munkahelyre. Az irodák belső terének kialakításában általában részt vesznek a dolgozók, igyekeznek azt a maguk képére formálni, legyen szó a fal színéről, képekről, poszterekről, a berendezési tárgyakról, vagy ha más lehetőség nincs, hát az asztalon elhelyezett apró személyes tárgyakról. A külső tereket és az épület belső udvarát azonban nehezebb összhangba hozni az ösztönös igényekkel, hiszen az irodistának, munkásnak nemigen van lehetősége a parkosításra, növényültetésre, holott a zöld környezet az, amely a legfontosabb szerepet játssza a stresszoldásban, a lazításban. Így a modern szemlélettel épült, vagy átépített irodaházak általában rendelkeznek parkosított területtel, ami természetesen más szerepet játszik, mint a városi, birtokba vehető zöldterület, azonban hasznossága nem csekélyebb. Az ablakból kitekintve, vagy az ebéd után pár percre lepihenve a virágok közé, fák alá, felér egy órányi pihenéssel is. Ezért értékelendőek az olyan munkahelyek, irodaházak, ahol az ilyenféle harmónia megvalósul. Pont egy ilyen irodaházra bukkantam a minap a Váci úton, és a látvány annyira vonzó volt, hogy nem is tudtam neki ellenállni, így beljebb mentem és készítettem pár fotót.

P6200026.JPG

P6200031.JPG

Az ilyen kialakításnál az sem mindegy, hogy csak amolyan műkedvelő növényültetésről van szó, vagy átgondolt koncepcióról, ugyanis a fenntarthatóság, és a növényeknek a hely adottságaival való összhangja fontos tényező, már ha hosszútávon gondolkodunk. A képeken látható belső kert ebből a szempontból is kimagaslóan teljesít, ugyanis jól láthatóan alapos tervezés előzte meg a létrejöttét. A belső udvar növényanyaga a nedvesebb, félárnyékos területek tökéletes növényeiből került összeállításra, úgymint cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens), árnyékliliom (Hosta sp.), ez utóbbi színekkel variálva, továbbá babérmeggy (Prunus laurocerasus), orbáncfű (Hypericum calycinum), bükk (Fagus sylvatica, és F. a. atropunicea), valamint meténg (vinca minor). A naposabb részek ideális növényei is megtalálhatóak, mint a kőris, a , a gyöngycserje (Spirea sp.), a rózsa, a cseresznyefa, levendula, és persze a szépen gondozott gyep.

P6200027.JPG

P6200034.JPG

P6200030.JPG

P6200035.JPG

Az ilyen gondosan kialakított zöld környezet könnyen ébreszt jó értelemben vett irigységet, még bennem is, bár én nem irodában, kötött helyen dolgozom, ám ha így lenne, szívesen tenném ilyen helyen. 

P6200033.JPG

Amennyiben az ön munkahelye is hasonlóan nyugtató és zöld részletekkel bír, ne habozzon fotót küldeni róla, közzéteszem, hogy példa lehessen!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr835376453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása