Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kivirágzott a Nyugati tér!

komment

Nemrégiben írtam a Nyugati Pályaudvar melletti Eiffel térről, melyet Budapest egyik legszebb állapotú parkjaként jellemeztem, ami nem csoda, hiszen a magánterületű park szigorú szabályai megakadályozzák a terület lezüllését. Ennek a belvárosi ékszerdoboznak alig pár méterre van egy ellenpontja, a Nyugati tér Skála áruház előtti része, melyet túlzás is parknak nevezni, lévén betonos placc, ám így is legtöbbször tragikus állapotú. Mivel a hely hosszú ideje meeting point-ként, találkahelyként működik ("nyolckor a Nyugati óra alatt"), nem is várható el, hogy különösebben vonzó legyen, hiszen egyfajta nyitott átjáróházként működik, kevesen időznek itt pár percnél tovább. Úgy látszik, hogy mégis van, aki energiát fordít a terület ápolására, pár évvel ezelőtt egy szponzornak köszönhetően menő digitális óra került a régi helyére (ami az idő mellett reklámokat futtat körbe), most pedig roppant igényes virágágyásokkal került betelepítésre a placc.

ora_2.jpg

A tér 2011 novemberében, az új óra átadásakor (fotó: MNO, Kocsis Zoltán)

wb-d0000CB2512462b238a6f.jpg

Meg nem valósult látványterv 2010-ből. Az azóta - az ismert tragikus események miatt - bezárt szórakozóhely ilyen teret képzelt el itt. (fotó: innen)

Sajnos azt nem tudom, hogy mióta virágzott ki a tér (hiába kerestem erről információt, nem találtam), én tegnap jártam arra, és fotóztam le az ágyásokat, de a majdnem kifogástalan állapot arra enged következtetni, hogy nem túl régi a fejlesztés. Mindenképpen nagy pirospont jár az akcióért, a térnek ez a része rég várt már egy kis újításra, színesítésre, hiszen hatalmas itt az átmenő forgalom, a közelben többek közt metro, villamos, népszerű pláza és maga a pályaudvar található, nem mindegy, hogy milyen látvánnyal szembesül az itt sétáló. A virágos fejlesztés természetesen nem oldja meg a szemétproblémákat, vagy az itt mindig jól látható hajléktalankérdést, azonban egy zűrös környék felemelkedésének mindig alapfeltétele, hogy a környezet rendezett, díszes, élhető legyen, a Nyugatinak ez a fertálya most pedig megtette az első lépést.

WP_000610.jpg

A régi virágládák kerültek lefestésre és beültetésre

WP_000609.jpg

A kaviccsal mulcsolt ágyások picit eklektikusak, de nagyon mutatósak

WP_000618.jpg

A (biztosan nem véletlenül) fekvésre alkalmatlan ülőkék hatszögletű ágyásai sem maradtak ki a virágosításból

WP_000616.jpg

Az összes láda és ágyás megegyező stílusban lett beültetve, így a látvány egységes

WP_000615.jpg

Sziklakerti hangulat, ügyes

WP_000622.jpg

Bizonyos szemszögekből egészen dzsungelszerű a látvány

WP_000627.jpg

A bódésor fölé nyúló részek is kizöldültek

WP_000614.jpg

Apró, burjánzó passzív tetőkert az aluljáró szint felett

WP_000612.jpg

A szögesdrót kissé tájidegen, de szükséges lehet az átmászás megakadályozása miatt

WP_000634.jpg


 

Update: egy olvasóm informált arról, hogy a Nyugati teret a Libri cégcsoport újította fel, így a dícséret őket illeti.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr125306766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TibiStok 2013.05.20. 14:04:33

A négykézláb, illetve a pókjárásban közlekedők hasonló perspektívában láthatják a teret, de egy kép készülhetett volna a többiek számára is.

Stormbird 2013.05.20. 18:29:03

Tibistock mostmàr van miért ellàtogatniuk a nyugatihoz, egyébként pàr hajléktalan meg gonosztevö kisgyerekek, hamar lefogjàk pusztítani. Ami szép azt védeni kéne.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása