Megyeri Szabolcs kertész blogja

Égig érő paszuly

Szólj hozzá!

Fonnyadt, csúf, vegyszeres zöldségek a boltok polcain? Nem érint minket, ha kedvenceinket saját kiskertünkben termeljük meg! Szerdai veteményes sorozatom mai epizódjában egy felfelé törekvő, mutatós és egészséges termény kerül terítékre.

A cím sugallatával ellentétben nem a varázsbabról lesz szó, hanem az egyszerű karósbabról, melynek vetése mostanság időszerű, és tartogat annyi érdekességet, hogy beszéljünk róla. Egyrészt a babot sokan szeretjük, másrészt sokoldalúan elkészíthető, egészséges zöldség (fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak), és nem mellesleg a Bud Spencer rajongók elsőszámú kedvence. A kiskertben termesztett karósbabbal kapcsolatban a legfontosabb, hogy az átlagos terményekkel ellentétben nem széltében-hosszában igényel helyet, hanem függőlegesen, így a karósbabbal kacérkodóknak némi barkácsmunkát is kalkulálni kell az előkészületek során.

RunnerBeansegtwsf.jpg

A karósbab csírázáskor melegigényes növény, vetése akkor javallott, mikor a talajmenti fagyok már végleg elmúltak, így a megszokott időszak április vége, május eleje-közepe. A hosszú tél utáni hirtelen, és tartósnak ígérkező meleg ezt a problémát idén megoldotta, így nem kell nagy bátorság az ültetés elkezdéséhez. Első lépésben jelöljünk ki a kertben egy bő négyzetméternyi területet, figyelembe véve, hogy a bab rendszeres öntözést kíván majd, és a hűvösebb, párásabb területeket kedveli. Talajigényét tekintve az enyhén lúgos közeg a kedvence, de az átlagos kerti földben valószínűleg jól fogja érezni magát. Bár a bab maga is hozzájárul a közeg nitrogénellátásához, ezt csak a későbbi növekedési fázisban teszi, így ajánlatos nitrogéntúlsúlyos trágyával előkészíteni a talaját, de istállótrágyát frissen ne tegyünk alá (az viszont jó, ha az adott területen ez utóbbi múlt évben került oda). Ha érett komposztot keverünk a földjéhez, biztos meghálálja.

sator.jpg

A hagyományos gúla, de persze drótkordonra, vagy kerítésre is futtathatjuk

A karósbabnak mindenképpen szüksége lesz támasztékra, melyet a következőképpen készíthetünk el. Fogjunk négy, egyenként 2 - 2,5 méter hosszú rugalmas karót, melyeket egy 70-80 centiméter oldalhosszúságú négyzet sarkaiba szúrunk le. Érdemes bő kétarasznyi mélyre leásni a rudakat, hogy biztos ne forduljanak ki a földből. A négy csúcsot ezután kössük össze, így egy gúlát kapunk. Ha az építmény készen van, jöhetnek a magok, melyekből a rudak külső részére 5-8 darabot ültessünk, félujjnyi (4-5 cm) mélyre. Gúla helyett kordonozhatunk is, ilyenkor két, masszívan leásott rúd közé kifeszített hálóra futtathatunk, de végeredményben egy drótkerítés is beválhat, csak össze ne tűzzünk miatta a szomszéddal. Ilyen hosszanti vetésnél a magokat 5-8 centinként szórjuk ki. Akármelyik módszert választottuk, egy alapos beöntözés után mostanra készen is vagyunk, és várhatjuk a megjelenő hajtásokat. A sekélyen elterülő gyökérzetet segítendő mulcsolhatjuk is a veteményt (a fűnyesedék megteszi), így a reggeli harmat is öntözővízzé válik. A kötelező, többszöri talajlazítást, kapálást óvatosan végezzük a sekély gyökérzet miatt. Mikor a bab földje száraz, feltétlen öntözzük, a nedvesség hiányát előbb kókadozó leveleivel, súlyosabb esetben virágainak ledobásával jelzi a növény. A futóbab akár metszhető is, a kacsokat le lehet vágni, és a hónaljban növő hajtások is ritkíthatóak hogy kordában lehessen tartani

922_7618_6.jpg

Babsátor

Babunk sajnos többféle betegség és kártevő célpontja, a legtöbb gond mégis a babzsizsikkel akad. A zsizsik csak a száraz terményben fejlődik ki, így sajnos rendszerint csak akkor szembesülünk vele, mikor már betakarítottunk. A megelőzés leghatékonyabb eszköze, ha csávázott vetőmagot használunk, de a zsizsiket jelző viaszosodó hüvelyek vegyszeresen is kezelhetőek. A zsizsik mellett levéltetvek megjelenése várható, de szóba jöhet gyapottok-bagolylepke és takácsatka is, mint kártevők, valamint baktériumos és kolletotrihumos betegséggel is számolni lehet. A prevenciós védekezés fontos eleme, hogy egymást követő években ne ültessük babunkat ugyanarra a helyre. A rovarokat illetően megelőző permetezés ajánlott, ez virágzás után, a termésérés kezdetén fontos, szükség esetén megismételve.

RunnerBeans.jpg

Növekedésben

A vetéstől számítva 10-12 hét múlva esedékes a betakarítás, egy fent leírt gúla 3-4 kg körüli babot terem. A futóbab akár balkontermény is lehet, kis mélységbe hatoló gyökérzete miatt nem igényel nagy ültetőládát, de óvatosan bánjunk vele, mert biztos nem áll meg az erkély határainál. Támasztékra, (pergolára, hálóra) balkonon is feltétlen szüksége lesz, és a gyakori öntözésről se feledkezzünk meg. A gazdaboltokban többféle vetőmag fajta közül válogathatunk, kérjük bátran az eladók segítségét a választáshoz!

article-0-0A06D1A5000005DC-540_468x488.jpg

Balkonra, teraszra egy ilyen minigúla is beválhat

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr175285252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása