Megyeri Szabolcs kertész blogja

A nyár kedvenc virága...

komment

...kétségtelenül a körömvirág. Már maga a virágzat is, alakjával, színével a Napot idézi, nagyobb tömegben pedig vidám, rikító kerti dísz, ezért is furcsa kicsit, hogy nálunk nem népszerű annyira, mint mondjuk Angliában, ahol a parkok, kertek egyik leggyakoribb dísznövénye. Ráadásul a körömvirág nem csupán dísznövény, hanem jó hatással van a kerti talajra, a saláta közé ültetve elűzi a csigákat, és ősidők óta ismert és bevált gyógynövény, elsősorban a vágott sebekre, fogfájásra, kisebb égési sérülésekre javalott, de tetoválást viselő ismerősömtől tudom, hogy régebben a friss bőrrajzok kezelésére is a körömvirágot ajánlották. Na, de nem dícsérni akarom én itt a körömvirágot, illetve nem csak, merthogy a Calendula officinalis egy roppant igénytelen és könnyen nevelhető egynyári jószág, így termesztési fortélyaiba szeretném beavatni olvasóimat.

k_r_mvir_g.jpg

Calendula officinalis

Ahogy fentebb is említettem, a vetemény közé is helyezhetjük kártevőűzőként, vagy csak hogy feldobja a zöldségeskertet, de persze önállóan is kialakíthatunk belőle virágágyást, esetleg a kerti út, vagy a ház bejáratához vezető ösvény is szegélyezhető vele. A körömvirág esetében előnevelés nem szükséges, a magvetésnek pedig mostanában jött el az ideje, pontosan szólva március végétől aktuális, de a jó idő éppenhogy csak két hete tört ránk, így épp jókor vagyunk. A körömvirág a talajt tekintve egyetlen követelményt ismer, a jó vizáteresztőképességet, ezt az igényét leszámítva szinte bármilyen közeg jó neki,(a legmegfelelőbb azonban a laza, homokos föld) így gyakorlatilag a kert bármely pontjára vethetjük. A fényt tekintve sem teszi magasra a lécet, akár félárnyékos helyet is kijelölhetünk számára, de azért megjegyzem, hogy szereti a napsütést. Arra sem kell ügyelni, hogy a kerti slag közel legyen, ugyanis öntözni alig kell, de persze ne hagyjuk teljesen kiszáradni földjét, főleg hosszabb, száraz időszakok esetén. Az erkélyen, balkonon, cserépben nevelt növények több öntözést kívánnak, hiszen termőközegük kicsi, így hamarabb kiszárad. A balkonon nevelt körömvirágnak az egyszerű általános termő-, vagy virágföld tökéletesen alkalmas.

marigold-calendula-officinalis-2.jpg

Cseperedő körömvirág

koromvirag2.jpg

Sárga virágtenger

Szabadföldi vetéskor egy-két centiméter mélyre, egymástól jó arasznyira helyezzük a magokat, és a nyár elején meginduló virágzástól fogva időnként nézzünk rájuk, az elszáradt virágzatot nyessük le. Amennyiben cserépbe, ládába vetjük, ne tegyük túl sűrűn a magokat, a körömvirág kis bokor formájú lesz, ne zsúföljuk össze őket. Kártevőket tekintve a levéltetű megjelenése várható, illetve a lisztharmat is támadhatja sárgás virágainkat, ellenük az ismert, bevált módszerekkel vehetjük fel a harcot. A körömvirág szép, jó, és hasznos, de ültetésekor gondoljunk arra, hogy gyorsan terjedő növényről van szó, ha nem tartjuk kordában, széthullajtott magjaiból jövőre újabb tövek nyílnak, és akár kertszerte virítani fognak. Amennyiben friss ültetvényünk túl sűrűvé válik, a fiatal hajtásokat átültethetjük, de ezzel ne várjunk sokáig, mert csak az ifjabbak tolerálják a mozgatást. A júniusra várható virágzás hozza el a betakarítás idejét, ilyenkor kisollóval vágjuk le a virágfejeket, majd szárítás után a szirmok lecsipkedésével juthatunk hasznos alapanyaghoz. A körömvirágot nem csupán dísz-, vagy haszonnövényként ajánlom, hanem akár játékként is, rendkívül gyorsan kihajtó magjai, és szép virágai alkalmassá teszik, hogy gyermekveteményesben, vagy a (gyermek)szoba erkélyén neveljük. A kicsiknek nagy öröm és izgalom lesz, ahogy az elvetett magocskákból pár hét alatt zöld növény, majd mutatós virág fejlődik, az ilyen elfoglaltsággal pedig a gyerekek természetszeretete, a környező világ iránti kíváncsisága kiválóan megalapozható.

körömvirág_1.jpg

Begyűjtött virágfejek szárítása

A körömvirág felhasználásához ITT, ITT, ITT, és ITT találhatnak kiváló recepteket, leírásokat, elkészítési útmutatókat.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr705241733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása