Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti extrák

Szólj hozzá!

A tavaszi kerttervezéskor általában kitaláljuk a veteményes helyét, meghatározzuk, hogy hol lesz gyep, hova kerül a virágágyás, hova ültetünk facsemetét. Ha jól tervezünk, akkor használható, élhető, könnyen fenntartható terület lesz a jutalmunk, ám jó, ha kicsit előretekintünk a jövőbe, és számolunk azzal is a kialakítás fázisában, hogy ahogyan melegszik az idő, a kert nem csupán hobbiterület lesz, hanem pihenőövezetté is válik. Ezért érdemes idejekorán végiggondolni, hogy szeretnénk-e majd valami extrát is a birtokra.

Extra alatt nem szoborparkot, vagy a Trevi kút kicsinyített mását értem, hanem olyan praktikus dolgokat, melyek az egyre melegedő időszakban pihenésünket, kikapcsolódásunkat szolgálják majd, ugyanis a kertnek ez is fontos  sőt, néhol az egyetlen funkciója. Milyen tárgyakról lehet tehát szó, melyekkel érdemes számolni?

homok1.jpgHomokozó

Ahol gyerek(ek) van(nak), ott a kert mindig kicsit játszótér is. A kisebbek a bölcsiben, oviban biztos találkoznak homokozóval, így előbb-utóbb előállnak majd azzal a kívánsággal, hogy otthonra is kéne ilyen. Ez kiváltképp a nyári szünetben lesz fontos, mikor az intézmények zárva tartanak, és az otthoni birtok felértékelődik a játéklehetőségek szempontjából. Az otthoni homokozó nem egy nagy dolog, sem elkészítésben, sem anyagi ráfordításban. Ha homokozót tervezünk, biztos, hogy a füves terület egy részét fel kell áldozni, és nem csupán azt, amit az építmény elfoglal, hanem még körben jó fél métert, a kiszóródó homok, illetve a körbejárás miatt. Ha van elegendő szabad felület, akkor első lépésben a keretet kell megépíteni, ami ne legyen túl vékony, egyrészt a teherbírás miatt, másrészt, hogy a kicsik, vagy a felügyelő felnőttek le tudjanak ülni a szélére. Érdemes a homokozót olyan helyre telepíteni, ahol a legmelegebb déli, kora délutáni órákban árnyékot kap, de nem túl árnyékos ezeken az időszakokon kívül. Feltétlen szerezzünk be egy erősebb ponyvát is a takaráshoz, jól jön a szél ellen, és azt is megakadályozza, hogy a játszófelület a környék népszerű macskavécéje legyen. Homokot lehetőleg ne a közeli tó, folyó partjáról kölcsönözzünk, mert ezek szennyezettek lehetnek. A sárga homok megfoghatja a gyerekek ruháit, viszont jobban formázható, a szürke homok nem fog, ellenben nehezebben alakítható, enyhe nedvesítés hatására válik játékra alkalmassá. Mosott homokot Tüzépeken, építőanyag-kereskedésekben vásárolhatunk, köbméterenként nagyjából 2500 Ft-os áron.

5560790_1_644x461_kerti-jatszohaz-szekesfehervar.jpg

Alternatíva: homokozó mellett, vagy helyett előregyártott mini-játszóteret is vásárolhatunk, ezek némelyike mobil, tehát a szezon végén szétszerelhető, fedett helyen tárolható. Tapasztalataim szerint a kicsiket azonban a rövid csúszdák, egyszerű mászókák kevésbé kötik le, mint a homokban tapicskolás.

A folytatásért kattintsanak!

1249017_2_644x461_merev-falu-medence-tolts-fel-fenykepeket.jpgMedence

Hiába volt hosszú a tél idén, pár hét, egy-két hónap, és beköszönt a forróság. Ha most élesztgetjük, telepítjük kertünket, érdemes megfontolni, hogy lesz-e medence a birtokon nyáron. Ha számításba jöhet ilyesmi, gondoljuk végig, hogy milyen csobbanót szeretnénk majd. Ha a család beéri egy másfél-két méter átmérőjű "gazdaságos" felfújható eszközzel, akkor nagy problémánk nem lesz, mert ezek nem foglalnak nagy helyet, és ha pár naponta, hetente kicsit arrébb telepítjük, a gyepet sem pusztítjuk ki alatta. A nagyobb, fix helyre állítandó, merevfalú medence csak akkor jó ötlet, ha van számára elég hely. Az ilyen fürdőzőegységek nyilván nagy forgalmat bonyolítanak forró napokon, így legyen körülöttük legalább bő egy méter szabad terület, ami a folyamatos vízfröccsenéstől biztosan kopár lesz. Ne telepítsük tehát veteményes, virágágyás közelébe, és az épület falához se legyen túl közel. Nagyobb fa alá se tegyük majd, mert a hulló levelek folyamatos bosszúságot fognak okozni. A legjobb, ha már most kijelöljük a helyét, így a medence okozta kerti károk minimálisra csökkenthetők, az igazán előrelátók pedig egy érdesített járólapokból kialakított kerti ösvényt is elkészíthetnek jó előre, ami megoldja a medencéhez való biztonságos vonulást.

1342025495_413066921_2-Kerti-zuhany-szolar-zuhany-elado-Kiskunlachaza.jpg

Alternatíva: ha kevés a hely, vagy csak nem akarunk medencével vacakolni, de szívesen hűsölnénk a meleg napokon, szerezzünk be egy kerti zuhanyt. A 10-20 ezer forint környékén kapható, egyszerűen a földbe szúrható kerti zuhany olcsó és gyors megoldás a nyári kedélyhűtésre ( a fenti képen éppen egy dekoratív, drágább modell látható). Csak egy kerti slag kell hozzá, helyigénye elhanyagolható, ráadásul ha mindig odébb rakjuk kicsit, a gyepet sem károsítjuk vele.

26030004-02-F01_jpg-product_zoom_moemax.jpgGrillezés

Van, ahol a kert nem csupán a hobbimunka alanya, hanem a gyakori baráti, családi összejövetelek terepe. Ahol ez a helyzet, szinte biztos felmerül az igény a kerti sütögetésre, tábortüzezésre. A legegyszerűbb megoldás egy mobil kerti grill beszerzése, ami könnyű, hordozható, és egyszerűen kezelhető, ilyet pár ezresért bármelyik hipermarketben vehetünk. Ezek azonban sokszor ingatag, gyengécske szerkezetek, így nem rossz ötlet legalább egy egy négyzetméteres talapzatot készíteni nekik. A legtöbbször elegendő kétszer kettő vastagabb, stabil kültéri járólap lehelyezése, lehetőleg olyan területre, ami biztonságos. Utóbbi követelményt akkor teljesítjük, ha olyan pontot jelölünk ki, ami elég messze van az épületektől (garázs, fészer, ház), nincs a közvetlen közelében fa, és nem a birtok legszelesebb része. Jó, ha a locsolócső egy mozdulattal a közelbe húzható, és ha hagyományos tábortüzes tűzrakóhelyet alakítunk ki, szintén építsünk kövezett utat, hogy a nyársakkal, edényekkel való közlekedés biztonságos legyen.

fuvesites-budapest-csepel-1.jpg

Alternatíva: a kerti sütögetés megszállottjai akkor járnak a legjobban, ha fix, épített kinti grillpultot csináltatnak. Ezek a masszív építmények az olcsó, háromlábú grillekkel ellentétben bírják a strapát, nem dőlnek fel, jobban karbantarthatóak. Egy egyszerűbb kinti minikonyha akár sajátkezűleg is felhúzható, de ha tényleg sokat használjuk, egy komolyabb, mesteremberrel készíttetett alkalmatosság is szóba jöhet.

rendezettudvarfilagoriaval.JPGFilagória

Sokan a kertjüket a fűnyíráson kívül semennyire sem gondozzák, ők azok, akiknek a füves udvar csupán egy hely, ahol lehet időt tölteni, olvasni, poharazgatni, beszélgetni. Ha ez a helyzet, akkor kelleni fog valamilyen ülőalkalmatosság, lehetőleg olyan, ami árnyékot is ad, megvédve a kint pihenőt a tűző naptól. A filagória pont erre való. Alapesetben a filagória egy 4-6 személyes asztal, tetővel, lehetőleg masszív anyagból, tehát kemény fedéllel. Ilyen kerti bútort jó barkácskészségű kerttulajdonosk maguk is összeüthetnek, de készen is lehet őket vásárolni barkácsáruházakban. Az áruk pár tízezer forinttól a több százezres nagyságrendig terjedhet, de ne sajnáljuk a pénzt egy igényesebb modelltől, ha tényeg aktívan fogjuk használni. A fából készült filagória előnye, hogy javítható, újrafesthető, elemei károsodás esetén cserélhetőek, akár házilag is. Az egyik oldalára akár pergolára futtattott növényt is tervezhetünk, így jobbal belesimulhat az építmény a kerti miliőbe. A filagória helyigénye nem nagy, de apró hátsókertbe ne telepítsük, legyen némi körüljárhatósága, már csak az esetleges javítások miatt is. Az első blikkre úri huncutságnak tűnő filagória valójában nagyon hasznos ha sokat időzünk kint, és sokkal szebb látvány, mint egy csapat műanyag szék, vagy egy kiszuperált asztal, amit kerti szolgálatba állítunk.

20121120_44338849.jpgAlternatíva: a fából ácsolt, drágább változat helyett választhatjuk a fémrudakból álló vázra feszített oldalfal néküli sátrakat, pavilonokat is, ezek ugyan kevésbé esztétikusak, de könnyűek, áthelyezhetőek, és ha nem használjuk, pár perc alatt szédszethetőek, elrakhatók. Ugyanakkor egy erősebb vihar, vagy nagyobb szél kárt tehet bennük, így nem hagyhatóak mindig kint.

5993950442.jpgÜlőgarnitúra

Amennyiben a filagóriát túlzásnak érezzük, és beérjük pár ülőalkalmatossággal, válogathatunk a kerti ülőgarnitúrák között. A hagyományos, a köznyelvben csak "flair"-ként említett olcsó műanyag székek és asztalok (mint a képen fent) megtévesztőek, mert ugyan filléres darabok, de törnek, csúnyán és visszavonhatatlanul koszolódnak, és erősen elütnek a kert zöldjétől (még ha zöldek, akkor is). A rattan mostanság nagyon divatos, stabil és időtálló anyag, ellenben drága. Köztes megoldás a rattanutánzat, magyarul a műanyag, de természetes hatású bútor, ami árban versenyképes, és mutatós is. A természetes megoldások hívei farönköket is használhatnak kerti stokinak, beszerzésük egyszerű, belesimulnak a kerti környezetbe, ám csak rövid üldögélésre alkalmasak. Bármilyen kerti garnitúrát szerzünk be, számoljunk azzal, hogy többé-kevésbé stabil felület kell alájuk, ha nem is lebetonozott placc, de egy egyenes, sima földrész. 

hajni2.jpg

Alternatíva: a jó öreg hintaágyat mindenki szereti, ezek olcsók, némelyikük még ízléses is. Óvakodjunk azoktól, melyek ülőfelülete teniszütőszerűen kialakított műanyag huzalból van, ezek megnyúlnak, és hamar kényelmetlenek lesznek. A legolcsóbb darabok túl könnyű, satnya fémcsövekből vannak, és sokszor borulásveszélyesek, ha vehemensebben hajtjuk őket. Sokkal romantikusabb a függőágy, ha van két, egymástól megfelelő távolságban álló, derekasabb fánk, feltétlen tegyünk egy próbát.

1205_1.bmpÁrnyékolás

A kert nyitott terület, tehát odasüt a nap. Ami néha jó, néha meg nem, sőt, bőrünk védelmére is gondolni kell. A hűs árnyékot biztosíthatja a napernyő, ami lehet egyszerű, egyszezonos, filléres darab. vagy nagyobb, masszívabb ernyő, aminek azonban rendszerint szilárd alap kell, így fix helyet kell neki kijelölni. Ha a kerti tartózkodás nagyobb része a teraszon valósul meg, érdemes meggondolni a házfalra rögzített, kitekerhető napvédőt, ami alkalmasint az ablakokat is árnyékolhatja, csökkentve a szoba melegedését. Ilyet gyakran látni panelházak erkélyein, de kerti körülmények között is beválhat. Ez a megoldás viszont értelemszerűen csak a házfal közelében működik, a kert többi részén nem ad védelmet a napsugaraktól.

napvitorla_8.jpg

Alternatíva: divatos és praktikus újdonság a napvitorla, ami egy vagy több kifeszített árnyékoló. Színkombinációkkal bámulatos hatás érhető el, és akár fák közé is kifeszíthetjük. Lehet kapni készen is, de megfelelően strapabíró anyagból házilag is elkészíthető. Ügyelni kell a gyors lebonthatóságra, hogy egy hirtelen jött nyári vihar ne okozzon benne, vagy épp a hozzá kikötött fában kárt.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr525228287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása