Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kiskertverseny Karcagon

Szólj hozzá!

Időről-időre felröppennek hírek, miszerint a szociális járandósságokat több településen összekötik a segélyezettek portájának, kertjének állapotával. Ez a gyakorlatban többnyire azt jelenti, hogy akkor jár a pénzbeli és egyéb segítség az igénylőnek, ha a háza környékét - udvart, kiskertet, utcafronti részt - rendezetten, tisztán tartja. Az elképzelés feltételezem azt is magában foglalja, hogy a szóban forgó polgárok a harmonikus környezet létrehozása mellett kezdjenek is valamit a földterületükkel, például termesszenek zöldséget, gyümölcsöt. A vázolt elképzelés persze vitatható, vitatott is, és semmiképp nem is akarnám véleményezni, csupán azért vetettem fel, mert a fülembe jutott, hogy a szép és szemet gyönyörödtető porták létrejöttét másképp is lehet ösztönözni. Karcagon példáaul az önkormányzat a konyhakertek szépségversenyét rendezi meg.

vegetable_gardening_for_beginners.jpg

Egy ilyen konyhakert megalkotása és fenntartása kezdőknek sem jelent nehézséget

Természetesen a két dolog nehezen hasonlítható össze, hisz egyik oldalon nehéz sorsú emberek állnak, a másikon pedig lelkes hobbikertészek, ám lehetséges, sőt, valószínű, hogy van átfedés a két halmaz között. Mindemellé, ha egy önkormányzatnak az a célja, hogy a város-, és utcaképet, valamint az ott élők felelősségérzetét, termelési kedvét fokozza, akkor a karcagi ötlet mindenképp megfontolandó. Miről is van szó pontosan a kunsági városban?

Reasons-to-Grow-Amoebic-Vegetable-Garden.jpg

AKár díjnyertes is lehet egy ilyen kiskert

Karcag önkormányzata "Legszebb konyhakertek" címmel indított egy programot, melynek célja a helyiek ösztönzése a konyhakerti növénytermesztésre. A programhoz való csatlakozás önkéntes, a nevezéshez mindössze annyi szükséges, hogy a versenybe szálló saját, vagy a számára használatra átengedett földdel rendelkezzen, és azon konyhakerti zöldségeket, terményeket neveljen, és ami roppant szimpatikus, hogy a két, méret alapú kerti kategória mellett balkonkertészkedők is beszállhatnak a versengésbe. Akad pár további feltétel is, legalább ötféle terménynek kell nőnie a kertben, ügyelni kell a veteményes esztétikájára is, a bírálatnál szempont lesz a kialakítás ötletessége is, valamint természetesen a végén a megtermelt zöldségek minősége is számít majd. A jelentezéshez a helyi lakosoknak mindössze egy űrlapot kell kitölteniük, a zsűri pedig a nyár végi eredményhirdetés előtt kétszer, előre egyeztetett időpontokban fogja szemrevételezni a kertet, balkont, terményeket. A legjobbakat díjazza a verseny kiírója, és különböző szempontok alapján különdíjak is gazdára találnak majd.

Balcony-Gardening.jpg

Balkonveteményesek is nevezhetőek

Felmerülhet olvasóimban a kérdés, hogy miért tartom fontosnak egy alföldi városka zártkörű konyhakert-vetélkedőjének ismertetését. Úgy látom, hogy a karcagi kertverseny egy olyan megszívlelendő kezdeményezés, mely szelíd, játékos eszközökkel veszi rá a jelenlegi és leendő hobbikertészeket a háztáji termelésre, és mikrokörnyezetük ápolására, ilyen módon szembeállítható a szankcióként elrendelt kertrendbetételekkel. Természetesen egy ilyen háziverseny nem old meg országos, sőt talán helyi problémákat sem, az önkéntes jelleg, és a díjazással járó jutalom és dicsőség  azonban sokkal jobb ösztönzőerők, mint a másik módszer, arról nem is beszélve, hogy a kezdő indulók akár a későbbiekben is a háztáji termelés mellett dönthetnek. Ajánlom tehát a karcagi példát más települések vezetőinek is, a verseny kiírása és lebonyolítása alig járhat költségekkel, a várható haszon viszont jelentős.

RECYCLED PALLETTE TIMBER VEGGIE GARDEN MIFGS 2012.JPG

A kreatív megoldások, egyedi ötletek pluszpontokat jelenthetnek

A karcagi kertverseny hivatalos kiírása ITT található.

Képek: innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr805124221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása