Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fokhagyma a kertben

komment

Valószínűleg senki nincs, aki ne tapasztalná, hogy az élelmiszerek árai egyre növekednek, ez magában nem újdonság. Az már nagyobb baj, hogy az emelkedések miatt sok család kénytelen olyan dolgokról lemondani, melyek régebben még maguktól értetődőnek számítottak, jól példázza ezt a burgonya, mely ha nem is a kaviár szintjére kapaszkodott fel, azért elég drága ahhoz, hogy meggondolás tárgyává tegyük megvásárlását. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése régóta a porondon van, de azt hiszem, nem vagyok vészmadár, ha azt gondolom, hogy az efféle árcsökkentésre még jó ideig várnunk kell. A burgonyával kapcsolatos trükkről nemrégiben esett szó a blogon, mellyel kicselezhetővé válhatnak a magas bolti árak. Azon gondolkodtam, miért ne mehetnénk tovább? Ahol van kert, vagy egy termesztésre alkalmas balkon, ott meg lehet próbálkozni a háztáji termeléssel, amivel biztosan csökkenthetjük a kiadásokat. Persze ez sokaknak nem új dolog, főleg vidéken, de ahol eddig a kert a gyepes, dísznövényes területet jelentette, ott is el lehet gondolkodni, hogy a placc egy részét termesztésre állítsuk át. Az alapvető zöldségek, fűszernövények megtermelése nem ördöngösség, jó szabadtéri elfoglaltság, nagy befektetést nem kíván, és ha sikeresek vagyunk, nem csak olcsó, hanem vegyszermentes, ellenőrzött forrású élelmiszerhez jutunk. Ezért az elkövetkezendő hónapokban minden héten jelentkezni fogok egy rövid, gyakorlatias útmutatóval, melyben az éppen aktuális vetnivaló zöldségekkel, kerti terményekkel foglalkozom. A sort a fokhagyma nyitja.

4.jpgInduljon a háztáji termelés! A nyilvánvaló előnyök mellett kiváló, nyugtató hobbihoz is jutunk vele.

A fokhagyma éppen a drágább termények közé tartozik, egyben a magyar ízlelőbimbók egyik örök kedvence, én legalábbis nehezen tudnék lemondani róla. Lássuk hát, mit kell tenni a saját fokhagymatermésért. A fokhagyma (Allium sativum, népiesen foghagyma) termesztésébe tavasszal és ősszel is bele lehet fogni, mivel most tavasz van (mindjárt), a március eleji vetésről lesz szó. Egy bő kiló fokhagymából nagyjából 150 ültetésre alkalmas gerezdet tudunk kinyerni, a satnyábbakat, és a középső gerezdeket a műveletből kihagyva. Ekkora mennyiség szaporítása egy család éves fogyasztását fedezheti. Lehetőleg ép, egészséges gerezdeket használjunk, és a héjukat se húzzuk le. Ugyanakkor a spájzban felejtett, már kissé száradtabb példányokat is felhasználhatjuk, de csak akkor, ha épek, egészségesek. Sérült, beteg szaporítóanyaggal próbálkozva gyengébb, vagy semmilyen termésünk nem lesz, és a betegségekre is fogékonyabbá válnak a satnya darabokból fejlődő növények. A másik megoldás, ha gazdaboltban vásárolunk szaporítóanyagot, vagyis dughagymát. Március első napjaiban kezdődhet a munka. A sortávolság egy arasznyi legyen, a tőtávolság ennek a fele. 

fokhagyma_1.jpgGerezdek dugványozáshoz

fokhagyma 8.jpg

Fejlődő növénykék

fokhagyma4.jpg

És az eredmény

A talajt tekintve a legjobb a humuszos, agyagos közeg, de azért annyira nem igényes növény, amelyik kertben az egyéb zöldségfélék megélnek, ott a fokhagyma sem fog kényeskedni. Előzetes trágyázásra nincs szükség, ezt a növény kifejezetten nem szereti, ellenben a művelet előtt egy mély, átforgató ásást ejtsünk meg. A tavaszi ültetés után az első hajtások kibújása, és a késő júliusi érés között általában 4-5 gazoló, porhanyító kapálásra lesz szükség, ezek ideje akkor jön el, mikor a gazok is megjelennek (meg is fognak). A márciusi fokhagyma jobban bírja a szárazságot, mint őszi társai, ezért öntözni csak tényleg ritkán kell. A dugványozás helyszíne nyugodtan lehet félárnyékos terület, akár gyümölcsfák lombja alá is elhelyezhetjük a dugványokat. A beérés ideje július vége, augusztus eleje, amit a növény sárguló, száradó szárai jól jeleznek. Az ekkorra már jókora szárral rendelkező fokhagyma szinte csábítja a gazdát, hogy kézzel húzza ki növényét, ám ne ezt tegyük. Eredményesebb, ha ásóval, óvatosan, hogy ne sértsük a gumókat, kiforgatjuk a földből a fokhagymát. A szárat se vágjuk le rögtön, jobb, ha a hagyma magától záródhat be. Szüret után szokás egy két napig a napon szétterítve utóérlelni a hagymákat, majd jól szellőző, meleg, sötét helyre tegyük őket. A tárolás alatt akár díszként is funkcionálhat a fokhagyma, ha koszorúba, füzérve fonba lógatjuk fel a lakásban.

fokhagymakoszoru.jpgMíg a konyhába nem ér, dekoráció is lehet

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr135106096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2013.02.27. 20:20:43

és nemmelesleg a fűzér a vámpírokat is távol tartja! :D

micsoda? 2013.02.27. 21:49:15

Tanultam én is valamit pedig rendszeresen termelem a fokhagymát. Nekem az Őszi jobban sikerül, mint a tavaszi. A zöldség közé is szoktam dugdosni, mert féreg üző.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása