Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kreatív Valentin

Szólj hozzá!

Ma van Bálint, vagyis Valentin napja, mely jópár éve már nálunk is a szerelmesek ünnepe, bár sokan úgy vélekednek, ez a mondvacsinált alkalom csupán a virágárus maffiának és a bonbongyártók lobbijának köszönhető. Akárhogy is, az, hogy a szerelmespárok megünnepeljék magukat és kapcsolatukat mindenképp szép dolog, persze hozzá kell tenni, hogy a másiknak adott apró figyelmesség, a romantikus időtöltés nem szabad, hogy egyetlen napba sűrűsödjön össze. (Érdekes módon a Valentin, avagy Bálint nap a közhiedelemmel ellentétben nem egy újkeletű találmány, IDE kattintva tájékozódhatnak az eredetéről.) A Valentin nap erősen kötődik a virágokhoz, egyfajta automatizmus, hogy a hölgyeknek az ilyen, és hasonló ünnepekkor virágot adjunk. Én most mégsem a legszebb és legmegfelelőbb virágokról fogok szólni.

8160572.jpgMegszokott ajándékok kissé negédes csoportjai

Men spend more on wrong gifts main.jpg

A vágott vagy cserepes virág persze szép ajándék, nem is beszélnék le róla senkit, azonban szerintem más elintézési módjai is akadnak a jeles alkalomnak, melyek mégis köthetőek a virágokhoz, a természethez. A jelszó a romantika, ami akár sokkal több is lehet, mint egy sebtében vásárolt csokor, egy doboz csokoládé, vagy egy ezüst, arany ékszer. A romantika kulcsa valójában az egymással eltöltött kellemes idő, pár órányi gondtalan program, kizárva a mindennapok gondjait, zűrjeit. Tudom, ma már senki nem fog kirándulni, de ott a hétvége, és senki nem írta elő, hogy nem lehet a hétvégre tolni a páros programokat. Alapfeltétel, hogy olyan helyet válasszunk ehhez, ami eltér a szokásostól, harmonikus, és nyugtató. Az első javaslatom tehát egy kirándulás, egy kiadós séta egy közeli helyen, legyen az erdő, park, arborétum. Magyarországon, bárhol lakjunk is, ilyen helyet biztosan találni elérhető közelségben, budapesti lakosként elsőként a Budakeszi Vadaspark, a Normafa, és a Budapest környéki parkerdők jutnak eszembe, ahol a friss levegő és nyugodt környezet mellett hóvirág-les is programba iktatható, de egyéb korán nyíló virágok is megcsodálhatóak. A hóvirágok szerelmeseinek a legnagyobb honi lelőhely ajánlható, a fővárostól mindössze egy órányira található Alcsúti Arborétum. Természetesen az ország minden szegletében akadnak parkerdők, vadregényes tájak, virágos rétek vagy épp arborétumok, így a lehetőség mindenkinek adott. A celofánba csomagolt növénynél pedig sokkal értékesebb, ha nem csak pénztárcánkat nyitjuk ki, és nem a virágot visszük kedvesünkhöz, hanem kedvesünket a virágokhoz. 

romantic walk.jpgA romantikus andalgás régimódi, de minden lány szereti

Előfordulhat, hogy kimozdulásra nincs mód, ilyenkor szintén van romantikus, kedves alternatíva egy kalóriabombával felérő desszert helyett. Régi divat hogy a szerelmesek lakatot raknak ki valamilyen közterületre, jelképezvén összetartozásukat. A súlyos (és valljuk be, sokszor látványként sem esztétikus) lakatrengeteg helyett választhatunk élő zálogot. Ez akár egy közösen kiválasztott és megvásárolt cserepes virág is lehet, de még jobb, ha a pár együtt ültet növényt, melyet aztán közösen gondozhatnak, és élő mementója lesz érzelmeiknek. Ha van kert, ez akár egy facsemete is lehet, lakásban pedig a magvetés, vagy palántanevelés lehet jó ötlet. Persze ne egy szőrős-tüskés kaktuszt válasszunk, hanem például egy szép virágos évelőt, mondjuk a Physalis alkekengi var. franchetii-t, ami a szerelmesek virága. Cserjék közül Ceanothus Rigidus Snowball-t említeném, ami egy csodás fehér színű fajta, az alapfaj pedig liláskék, ami ritka árnyalat a virágok között, nagyon mutatós. Ha faültetésben gondolkodunk, lombhullatókat válasszunk, ezek telepíthetőek februárban, persze megfelelő talajelőkészítéssel, és fagyvédelemmel ellátva, lehetőleg ne a megfagyott földbe, hóba helyezzük őket. Konténerbe, erkélyre is lehet telepíteni kompakt növekedésű gyümölcsfákat. Magról nevelés esetén főleg a citrom, vagy a datolya lehet jó választás. Utóbbi lassan kel, és nő, előbbi pedig látványos, de nem fog soha ehető citromot teremni magától (de tán nem is ez a cél). Cserébe könnyen kezelhető, és minden háztartásban lehet citromot találni, így kis költségű, kiegészítő kedveskedésnek is kiváló a citrommag ültetése.

hovirag-arboretum-alcsut.jpgHóvirágos séta - többet ér mint egy vázányi vörös rózsa

bottle garden 8.JPG

A cserepes virágnál személyesebb a házi készítésű miniatűr kert

A Valentin nap szólhat úgy is a virágokról, hogy nem élő, vagy vágott növényt választunk. Engedjük szabadon fantáziánkat, és koncentráljunk olyan dolgokra, amelyekkel az együtt töltött időt, és kedvenc közös helyeinket dobjuk fel. Fessünk virágos rétet a franciaágy melletti falra (majd visszamázoljuk, ha később nem tetszik), szórjuk tele illatos pot-pourrival a lakást, készítsünk rózsaillatú fürdőt, vegyünk egy doboz aszfaltkrétát, és az utcán sétálva rajzoljunk minden sarkon egy virágot kedvesünknek a járdára. Menjünk ki együtt a pályaudvarra, üljünk fel az első vonatra, és szálljunk le az első helyen, ahol szép tájat látunk. Fabrikáljunk művirágot, aminek minden szirma egy-egy beváltható kupon, a gyertyafényes masszástól az ágyba vitt reggeliig, kedvesünk pedig tetszése szerint válthatja be őket. A lényeg szerintem az, hogy ne tudjuk le a dolgot egy közönséges tárggyal, vagy pár szál virággal, amik egy hét múlva a fiók aljára, vagy a kukába kerülnek, hanem ajándékozzunk olyan programot, emléket, figyelmességet, amire hónapok múltán is szívesen emlékszünk vissza.

Wall-Murals-Flower-Painting-in-the-Bedroom-Ideas.gifNe fogjuk vissza magunkat, legyen emlékezetes és maradandó a Valentin nap!

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr165078998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása