Megyeri Szabolcs kertész blogja

Egy klasszikus: a lóbab

komment

Február első napjaiban még nem dübörög a kertszezon, azonban biztosan sok kerttulajdonos, hobbikertész várja már, hogy újra művelés alá vehesse birtokát, és elfoglalhassa magát a szabadban. Nem kell feltétlenül márciusig várni, hogy akadjon kertészkednivaló, vannak ugyanis olyan növények, melyek már akár februárban aktuálisak, ilyen például a lóbab, ami egy ősi kultúrnövény, kiváló állati takarmány, és emberi fogyasztásra is alkalmas, sőt, a legújabb trendek szerint kifejezetten divatossá vált. Megéri hát beszélni róla.

Laposbab-_Lobab-_Fava_bab-_-3515.jpgSzépnek éppen nem mondható...

A lóbab (Vicia faba L.) a pillangósok családjába tartozó nagy múltú kultúrnövény, akár történelminek is mondhatjuk, mert elterjedése a rómaiak idején kezdődött, (akik Észak-Afrikából hozták Európába), és a középkor idejére annyira elterjedtté vált, hogy a bab kifejezésen évszázadokig kizárólag a lóbabot értették. Ma nagyobb arányú termesztése elsősorban Németországra és Lengyelországra korlátozódik, és bár nálunk is vetik, Magyarországon nagyobb népszerűségre még nem tett szert. Pedig számos kedvező hatással bír, már azon kívül, hogy kiváló alapanyag türelmetlen kertészkedők számára, korai vetése miatt. A lóbab rengeteg értékes tápanyagot, fehérjét, keményítőt, ásványi anyagokat és vitaminokat (A, B1, B2, C) tartalmaz, zsengén szedve héja is fogyasztható, kitűnő főzelék-alapanyag, de a cukrásziparban is felhasználható. Nem csak az emberi testre nézve áldásos, hanem a talaj minőségét is javítja, mint a pillangósvirágúak általában, a lóbab is lazítja a közeget, és nitrogénban dúsabbá teszi a földet. 

broadbean_6510.jpg...virága ellenben a veteményeskert éke lesz

A lóbab termesztése könnyű is, meg nem is. Tápanyagigényes veteményről van szó, a felkészült gazda lóbab betervezése esetén már ősszel felkészíti a talajt, átmozgatással, és foszfor-, valamint káliumtartalmú trágya kiszórásával, persze egyszerű kiskerti veteményes esetében ettől eltekinthetünk. A magok vetését a borsóhoz hasonlóan, már februárban el lehet kezdeni. A legjobb azonban palántázással próbálkozni, az előnevelt hajtásokat 5-6 hét után lehet kiültetni. A februárban elültetett magokat akkor lehet kiültetni, ha már legalább 6-8 levelet hoztak, az 5-6 hetes nevelési időszakot figyelembe véve a kiültetés ideális időpontja március vége. A kora tavaszi hidegektől nem kell félteni, az alkalomszerű fagyokat kibírja a növény. A később időszerű kinti vetésnél az ideális vetési mélység 6-10 centiméter, minél szárazabb a talaj, annál mélyebbre helyezzük a magokat, a sortávolság pedig bő egy arasznyi legyen. A talajra viszonylag igénytelen, így sok helyen termeszthető, akár a fentebb vázolt előkészületek nélkül is, persze ilyenkor a hozam is valamivel kevesebb lesz. A hőmérsékletet tekintve is nagy a tűrőképessége, de a nagy nyári melegekben növekedése lelassulhat. Öntözésre csak a virágzás idején kell gondot fordítani.

vicia_faba_11.jpgNövekedő palánták, szép sorokban

A lóbab gondozása nagyrészt kimerül a gyomirtásban, kiskertekben ezt leginkább kapálással, gyomlálással oldhatjuk meg. Leggyakoribb kártevője a fekete levéltetű, mely megjelenése után villámgyorsan végigsöpör az állományon, érdemes tehát figyelni rá. Betakarítása nyár közepétől lehetséges, de ha korábban leszedjük az éretlenebb termést, akkor lédús, húsos hüvelyével együtt fogyaszthatjuk. Érdemes a lombját is felhasználni, ugyanis kiváló komposztanyag, vagy beásva elsőrangú zöldtrágya. Aki idén is tervezi veteményeskert kialakítását, mindenképp tegyen egy próbát a lóbabbal, mert nem csak korai szabadidős programhoz, hanem értékes zöldséghez is juthat vele.

034.JPGIlyenkor már szedhető

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr95058489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csu64 2013.02.08. 09:58:44

Szeretném megkérdezni, hogy ezt a fajtát hol lehet beszerezni, mert vetőmagboltban még nem láttam és a forgalmazók webáruházaiban sem.

Andrásné Csörgő 2013.11.19. 20:44:39

Nagyon régóta keresem ezt a fajta babot,sajnos nem találom sehol.Megköszönném ha valaki tudná és elárulná nekem

yuing 2014.02.23. 15:13:05

Debrecen Ketészeti áruház-ban is van=VERES PÉTER UTCA ELEJÉN.

Györgyi Bodnár 2018.03.16. 08:49:32

Én Is lóbabot keresek .
Ha ilyen jó ,miért nem lehet hozzájutni ?

Krumpli Bogart 2018.06.12. 20:55:57

Most vettem a Lidlben 140 Ft-ért.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása