Megyeri Szabolcs kertész blogja

Óriást a kerítés mellé!

Szólj hozzá!

A kerti sövény előnyeiről már többször ejtettem szót, így annak részletes taglalásába, hogy milyen praktikus dísz, térhatároló vagy épp védvonal lehet a sövény, most nem is mennék bele. Az ültetés mikéntjéről azonban hasznos lehet, ha vázolok egy rövid útmutatót, annál is inkább, mert az alant olvasható tudnivalók válaszul szolgálnak egy kedves olvasóm, hobbikertész kollégám kérdéseire, aki az erdélyi Székelyudvarhelyről keresett meg levélben. Így most a sövény telepítéséről, és az általa választott fajtáról, az óriás tujáról (Thuja plicata) olvashatnak Önök is.

2523498310089558815.jpgNehéz elhinni, hogy ez a monstrum kezes kerti növény is lehet

Az alany tehát a ciprusfélék családjába tartozó óriás tuja, amit vörös cédrusként is említeni szoktak, helytelenül (merthogy nem cédrus). Észak-Amerikában számos helyen őshonos, kiugróan hosszú életű és magasra növő fa, nagyobb példányai 40 méteresek is lehetnek. Erdőkben, hegyoldalakon, de akár mocsaras vidékeken is megél. Fája kedvelt ipari alapanyag, elsősorban azért, mert nehezen rothad, olajossága miatt távoltartja a molyokat, így ideális szekrények, ruhásládák gyártására, de még gitár is készül belőle. A felnőtt fákban megtalálható egy thujaplicin nevű anyag, melynek köszönhetően az óriás tuja ellenáll a gombáknak, így még a kidőlt példányok sem gombásodnak. Az óriás tuja fő jellegzetessége a lapos, pikkelyszerű levélzete. Dísznövényént is termesztik, mivel például kiváló sövény alakítható ki belőle. Ezzel el is értünk a lényeghez, hiszen most ezen funkcióját vesszük górcső alá.

hthpl--lf40502.jpgJellegzetes levélzet

Az óriás tuja sövényként való ültetésekor az elsődleges kérdések a következők: milyen távolságra kell ültetni a növényt a kerítéstől? Milyen mély és széles ültetőgödröt kell nekik ásni? Milyen távolságra kell ültetni őket, amennyiben sűrű, átláthatatlan sövényt kíván valaki elérni, már az ültetéskor? Mikor, milyen gyakran és hogyan kell metszeni, ha a takaráshoz ideális, körülbelül három méteres magasság elérése a cél?

Thuja plicata 0003 Gelli Aur 13jan13 (2a).jpgEgy egészen különleges példány

A sövények telepítésekor mindig a növények fajtájából, és méretéből kell kiindulni, a fenyők, örökzöldek esetében 40x40x40 cm-es gödröt kell készíteni, amennyiben azonban a növények már méretesek (két méternél nagyobbak) akkor nem árt számukra az 1x1x1 m-es ültető gödör készítése. A gödör kiásása során mindenképp célszerű trágyát keverni az alsó rétegbe, a későbbi jobb tápanyagellátás miatt. Lehetőleg a korábban kiszedett rétegek ugyanabban a sorrendben kerüljenek visszarakásra. A gödröket még az ültetést megelőző napon be lehet öntözni, így kellően nedves, de már szikkadtabb közegbe lehet ültetni, ezzel a növények későbbi megdőlése is megelőzhető. A telepítési távolság a kerítéstől mérve ideális esetben legalább egy méter, a későbbiekben ez a gondozást megkönnyíti, jobban hozzáférhető lesz a sövényünk, például nyírás, és növényvédelem során. Az sem elhanyagolható, hogy a megfelelően választott távolsággal a gyakori szomszédi vitákaknak, konfliktusoknak is elejét vehetjük. Az ajánlott telepítési távolság betartása a későbbi gondozást elősegíti, ellenben a takarásban nem befolyásol.

P1010283.JPGAz ültetőgödör mérete a növény nagyságától függ

A javasolt ültetési sűrűség 80 centimétertől az 1-1,5 méteres szélességig terjedhet, ez adja a megfelelő életteret a növény számára. Az ennél közelebbi ültetés bizonyára hamarabb összezáródó sövényt eredményez, ugyanakkor a kórokozók is jobban érzik majd magukat az összeboruló lombok között.
Az örökzöldeket az év során egyszer, legfeljebb kétszer nyírjuk, de a második inkább már csak alakító, formázó művelet lesz. Az elsődleges metszés tavaszi telepítés esetén ősszel esedékes, szem előtt tartva azt, hogy a növényt engedjük fel a kellő magasságig, és csak utána metsszük vissza, mert fősudarat már nem fog tudni újat növeszteni, viszont az oldal irányú növekedés megerősödik. A növekedést serkenti a folyamatos öntözés, mely csöpögtető öntözőrendszerrel könnyedén megoldható, ettől akár kétszer olyan gyorsan fejlődik a növény, persze a megfelelő tápanyag utánpótlás mellett.

T1775.jpgVégül pedig ilyen szép sövény válik belőle

Remélem segíthettem olvasómnak, és mindazoknak, akik óriás tuja sövényt terveznek telepíteni.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr575033434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása