Megyeri Szabolcs kertész blogja

A nagy juharbotrány

komment

Nem vált ugyan vezető hírré, de a napokban körbejárta a netet az a kissé mókás-kissé kínos rövidhír, miszerint Kanadában nagy bakit követtek el, ugyanis az újonnan kiadott kanadai papírpénzekre rossz juharlevelet nyomtak, kanadai juhar helyett norvégot. Első olvasatra valóban méretes baklövésnek tűnik a tévesztés, azonban nincs minden rendben a csere megítélése és magyarázata körül. Mielőtt legyinténk, hogy ezek szerint Kanadában sem a legkompetensebb hivatalnokok döntenek a dolgok felől, vizsgáljuk meg, mi is történt valójában.

3F4042EFBC2B1059B7BA27D1CECDDD_h316_w628_m5_cJTyUbnZx.jpgA balhé kiindulópontja, a jobb felső sarokban látható unortodox levél

Canada-flag.jpgEz pedig a hivatalos verzió

Kezdjük azzal, hogy az a levél, amit a kanadai zászlón látunk, és nemzeti jelképüknek tartunk, az tényleg csak jelkép, nem több, mint egy stilizált ábra, vagyis mondhatni, egy általános juharlevél. A juharok roppant népes nemzetségének (körülbelül 200 faj)  így ez a levél csupán egy zanzásított képviselője. A juharlevél szimbólum a XVIII. századtól jelen volt Kanadában (akkor: Új-Franciaország), a Szent Lőrinc folyó mentén letelepedett kanadai franciák már ekkor használták. 1834-ben Montreal első polgármestere  Jacques Viger, ezekkel a szavakal állt ki mellette: "erdeink királya ... a kanadai nép jelképe." Segített Alexander Muir kanadai költő nem hivatalos himnusszá váló verse is, melynek címe The Maple Leaf Forever (Juharlevél mindörökké) volt. A jellegzetes alakú levél később a seregben is hivatalossá vált, és az I. Világháborúban is használták egyes kanadai alakulatok. Nemzeti jelképként való rögzülését 1965-re datálhatjuk, ekkortól használatos a stilizált, 11 ágú levél a kanadai zászlón, mely George Stanley és John Matheson alkotása. Ez a levél hivatott a szándék szerint képviselni a Kanadában őshonos juharfajokat, és bár sokan kötik az ábrát a cukorjuharhoz (Acer saccharum), valójában csupán egy "átlagolt" juharlevélről van szó. Amikor azt mondjuk, hogy kanadai juhar, akkor igazából nem egy fajról beszélünk, hanem tízről, melyek Kanadában őshonosak. A hivatalos nemzeti levél mellett egyébként sportegyesületek, kantonok, katonai alakulatok, sőt kormányszervek is használnak többé-kevésbé eltérő, de szintúgy hivatalos ábrázolásmódokat.

cukor.jpgBár a stilizált levél nem egy konkrét faj levelét ábrázolja, általában a cukorjuhar levelét kötik össze a szimbólummal

korai.JPGNorvég, vagy korai juhar

A hírbe hozott norvég juhar (Acer platanoides) nevéhez hűen Európában őshonos, mi korai juhar néven is ismerhetjük, és nem csupán névről, hiszen a Kárpát-Medencében is megtalálható. Levelei valóban erős hasonlóságot mutatnak a "tévesen" nyomott új kanadai dollárokon látható ábrával, de megjegyzendő, hogy a jelenleg elfogadott kanadai levéljelkép elődje, az egykoron szintúgy hivatalosnak tekintett levél harminc ágú volt, ráadásul az új dollárokon látható levél ennyi erővel akár a vörös juhar levele is lehetne, mely őshonos Kanadában. Mindezek alapján a világgá kürtölt hatalmas baki szerintem korántsem olyan hatalmas, legalábbis magát a levelet illetően. Az már más kérdés, hogy valóban hibát követett el az, aki nem az általánosan elfogadott 11 ágú levelet, hanem egy más, alapvetően létező, de korábbi, és már nem általánosan használt szimbólumot engedélyezett az új pénzek díszítésére.

2013-gold-maple-leaf-reverse2.jpgA Royal Canadian Mint, a kanadai állami pénzverde által kibocsájtott befektetési célú érme, ez is hivatalos ábrázolás

A különböző juharokról rengeteget lehetne írni, hiszen mint említettem, roppant népes családot alkotnak. Ami közös bennük, az leveleik változatos, mégis jellegzetes alakja, éppen ezért alkalmas egyetlen sematikus ábra egyszerre több faj képviselésére. Latin neve (Acer) is annyit tesz: éles, utalva a levelek összetéveszthetetlen csúcsaira. Ha mégis ki kellene emelni egy fajtát, akkor a Kandában őshonos cukorjuhart választanám, főleg azért, mert ebből származik a nálunk aranyárban mért, a tengerentúlon viszont roppant népszerű juharszirup (megjegyzendő, hogy nem csak a cukorjuharból nyerhető ki az édes nyalánkság,  a vörös juhar (Acer rubrum) és a fekete juhar (Acer nigrum) is megfelelnek a célnak). A tavasszal kezdődő csapoláskor a fában felhalmozódott energia cukorrá átalakult nedvét a törzs megvágásával vagy fúrásával nyerik ki. Ezt aztán felfőzik, hogy végül nagyjából 40 liternyi csapolt folyadékból készüljön egyetlen liter szirup. A juharszirup a mézhez hasonló színnel és állaggal bír, és bár nem éri el a méz kedvező élettani hatásainak szintjét, jótékonyan hat az immunrendszerre és a fehér cukornál jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. 

600px-Flag_of_the_Royal_Military_College_of_Canada.svg.jpgEz pedig a Kanadai Királyi Katonai Akadémia zászlaja, szintén hivatalos, de a nemzeti jelképtől eltérő levélformával

A botrányra visszatérve azt mondom, kezeljük helyiértékükön a történteket, és ne kövezzük meg virtuálisan a hibát elkövetőket, mert az a hiba nem olyan óriási. Ha pedig a juharral ismerkednénk, kiránduláskor keressünk korai juhart, vagy kóstoljuk meg legalább egyszer a legendás szirupot.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr485033057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.22. 09:09:34

Háhá, tényleg vannak norvégok Kanadában, majd jól hazatoloncolják őket:) Komolyra fordítva marginális hiba, szegény kanadaiaknak ez legyen a legnagyobb gondjuk.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.22. 09:19:13

reméljük lemond a miniszterelnök, elvégre ott demokrácia van, itt meg diktatúra

osgood 2013.01.22. 09:57:23

"A hírbe hozott norvég juhar (Acer platanoides) nevéhez hűen Európában őshonos, mi korai juhar néven is ismerhetjük"

Csendben jegyzem meg: ezt a fajt nálunk korai juharnak nevezik. Hivatalos, pont. A norvég juhar pedig egy laikus tükörfordítása.

2013.01.22. 10:10:02

@osgood: nem kekeckedésből, de ez:"ezt a fajt nálunk korai juharnak nevezik" majdnem szós zerint benne van a posztban. Az angolok meg norway maple-nek hívják, ezért van a cécó kanadában.

osgood 2013.01.22. 10:28:42

@shitgun: Én viszont kimondottan kekeckedésből írtam, hogy ezt a fajt nálunk korai juharnak nevezik, pont. A "norvég juhar" magyarul leírva nulla pontos kísérlet. Szerintem elég jelentős a különbség a "norvég juhar, norvég juhar, norvég juhar, amit mi koraiként is ismerhetünk" megoldások és a korrekt botanikai (és köznyelvi!) névhasználat között.

2013.01.22. 10:34:31

@osgood: értem, nekem tulképp tökmindegy, felfogtam miről van szó. a "norvég" meg hozzátartozik a sztorihoz, merthogy így szerepelt mindenhol, lévén a kanadaiak így hívják. De erről ennyit, bölcsész vagyok, nem kenyerem a botanika:)

osgood 2013.01.22. 10:41:47

@shitgun: Kertész blogtól szerintem a korrekt fajnév-használat elvárható, emellett egy félmondattal elmagyarázhatja a Norway maple miatti problémát. Egyszerűbb, ráadásul ilyen szőrszálhasogató alakok nem okoskodják tele a kommentlistát :))

geustah 2013.01.22. 10:58:32

Nem mellesleg: a bemutatott mintabankjegy bal felén többször is szerepel a kanadai zászlóról ismert juharlevél-forma, csak egyszer sem egészben.

SemBoga 2013.01.22. 11:49:07

nekem bőven elég korrekt volt az írás a korai-norvég vonallal együtt is :) thx, jó volt

365079 (törölt) 2013.01.22. 11:58:57

Végül is nem nagy különbség, csak kb. olyan, mintha egyfejű sas helyett kétfejűt használna valaki a lengyel címerben vagy a magyar címer tetején a korona az angol koronát mintázná.

spinat 2013.01.22. 12:33:10

@shitgun: a norvég szónak nincs jelentösége a sztori szempontjából, lehetett volna törpe vagy hegyi juhar is angolul, ha magyarul nem úgy hívják.

2013.01.22. 12:40:25

@spinat: köszönöm, kiszálltam a nyelvibotanikai vitából. Nekem továbbra is érthető, de már túl vagyok a dolgon, elmúlt.

365079 (törölt) 2013.01.22. 14:53:45

Elképesztő ez a hiba, nem is tudom, hogy gondolták, hogy nem néznek utána a juharlevél alakjának. Már csak azért is, mert a zászlóban is benne van a megfelelő szimbólum, miért is nem azt tették a bankjegyre?
Mintha Dávid-csillag helyett az izraelieknek hirtelen vörös csillagot kellene használni. Nonszensz. Blama. Szégyen.

A másik a vénasszony arca, amit rányomtak a pénzre... élő embert így ajnározni nem kellene, ez gusztustalan. És mi van, ha jövőre felfordul? Akkor cserélhetik le az összes bankjegyet?
Inkább természeti szépségeket kellett volna mutatni a bankjegyeken, amik több-kevésbé, legalábbis emberi léptékkel örökkévalók és nem csak paraziták a társadalom testén, mint egy degenerált német királyi család, akik csak 1917 után lettek annyira nagyon angolok...

ViktoriaF 2013.01.23. 03:57:04

A fempenzen nem voros juhar lathato? Hamar itt norvegjuharozunk, volt ahol Platanlevelu juharkent tanitottak. Eleg nagy blamazs az, hogy egy invaziv fajkent nyilvantartott fa levele kerul a penzre.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása