Megyeri Szabolcs kertész blogja

Madársaláta

1 komment

Tudvalevőleg olyan lesz az év, amilyen az első pár órája, napja, legalábbis a babona szerint. Ha vidáman, jókedvűen vágunk bele, olyan is marad, ha pedig rosszkedvűen, nos ezt ne is feszegessük. Mindennek fényében arra gondoltam, hogy az év első posztja a fentiek szellemében íródjon, legyen a témája valamilyen egészséges, finom, könnyen termeszthető zöldségféle, azt kívánva, hogy teljen ez az év mindenkinek egészségben, kertészkedve, finom zöldségeket fogyasztva. A választás így egy kevésbé ismert, de télen szedhető (kapható) zöldségfélére esett, melyet viszonylagos ismeretlensége okán talán jó ötlet a nagyérdemű elé tárni. Ez a madársaláta.

117396_madarsalata06.jpgMadársaláta

A madársaláta (valeriánasaláta, galambbegy saláta, Valerianella locusta) Európa mérsékelt égövi részein honos, de a Kaukázusban, Kis-Ázsiában is megterem, sőt utóbbi területeken szinte gyomnövényként elterjedt. Európában Franciaországban a legismertebb, és termelése is itt a legnagyobb volumenű, valamint Hollandiában kedvelt zöldség még. Európa többi részén nem tudott különösebb népszerűségre szert tenni a madársaláta, ami azért különös, mert könnyen termeszthető, igénytelen növényfajta, élettani hatásai kedvezők, ráadásul őszi vetésével pont a vitaminhiányos téli időszakban válhatna hasznunkra.

0306760.jpgBalkonon is jól érzi magát

Januárban, tehát épp most vetési szempontból holtidőben vagyunk, mivel a madársalátát vagy szeptember környékén, vagy a márciusi kora tavasszal kell vetni. Jelenleg tehát nincs itt az ideje a magok kiszórásának, ám a termény betakarítása most időszerű, ami azt jelenti, hogy piacokon, üzletekben jó eséllyel találkozhatunk vele. Fogyasztásával antioxidánsokhoz, A-, és C-vitaminhoz juthatunk, B9-vitamin és bétakarotin tartalma pedig a téli lehangoltságot, fáradságot enyhítheti. Kalóriaszegény zöldség, rosttartalma miatt pedig jótékony hatással van a belekre, az emésztésre.

CornSalad_EwaInTheGarden.jpgFiatal palánta

A madársaláta nem hiányozhat egytelen bio-, vagy egyszerű háziveteményesből sem, nevelése pedig nem nagy kihívás. Alacsony vízigényű, a talajra nem kényes egynyári növényről van szó, mely tartós lakója lesz a kertnek, ha pár tövet meghagyunk majd felvirágozni (hogy magjait szétszórhassa). A márciusi vetés van most időben közelebb, erről essen hát pár szó. Március első felében kerülhet sor a magok kihelyezésére, arasznyi sortávolságban vagy foltszerűen. Bár a madársaláta nem érzékeny a fagyra, érdemes vékony komposzt-, vagy földréteggel fedni a vetést. Körülbelül két hét múlva megindul a csírázás, ilyenkor érdemes egy alapos gyomtalanítást megejteni, mert a gyenge hajtások áldozatul eshetnek a betolakodóknak. A folyamatos ellátást kéthetenkénti utóvetéssel biztosíthatjuk. A madársalátával balkonkörülmények között is sikert lehet elérni, ősszel pedig akár az üresen maradt ládákba is telepíthetjük. A leszedett növény maximum egy-két napig marad élvezetesen fogyasztható, így mindig csak annyit vigyünk be, amennyit meg is eszünk.

Valerianella.locusta.ja3.jpgA veteményes dísze lehet

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr704991746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RÓZSASZÍNBLÚZ 2019.01.15. 15:28:45

Nagyon szépen köszönöm.Örömmel olvastam sorait mivel eddig még keltette fel figyelmemet a madársaláta.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása