Megyeri Szabolcs kertész blogja

Jég veled!

Szólj hozzá!

Nem hiszem, hogy sokan rajongunk a farkasordító hidegért, és a közlekedést nehezítő havazásért, ugyanakkor az ünnepek közeledtével bizonyára jópáran reménykednek fehér karácsonyban. Érthető, hangulatos dolog szenteste a fűtött lakásból bámulni a nagy pelyhekben hulló havat. A hideg, a hó, és a jeges utak azonban egyúttal bosszúságot is okoznak, sőt, kimondottan veszélyes helyzetek forrásai lehetnek. A lefagyott autóutakat, közterületeket az illetékes szervek felelőssége csúszásmentesíteni, a családi-, és társasházak előtti járda biztonságosságáról azonban a lakóknak, tulajdonosoknak kötelességük gondoskodni.

csuszos_jarda_baleset.jpgHoppá!

A járdák jégtelenítése problémás kérdés, főképpen társasházak esetében. A legtöbb kertesház birtokosa tud arról, hogy a portája előtti járófelületet kötelessége rendben tartani, amibe beletartozik a csúszósság megszüntetése, és ezt a legtöbbször meg is teszik. Társasházaknál azonban gyakori tévhit, hogy a közös képviselő dolga ez a művelet. Ez nem így van. A társasházakról szóló törvény rendelkezik ugyan a közös képviselő feladatairól, ezek között azonban nem szerepel a jeges, havas járda rendben tartása. Természetesen a lakók megegyezhetnek a közös képviselővel abban, hogy intézze az ügyet, ilyenkor általában egy alvállalkozónak kerül kiadásra a munka, vagyis a lakóknak nem kell lapátot, szóróanyagot ragadniuk, és a felelősség sem őket terheli. Lényeges azonban, hogy az alvállakozói szerződés a törvényi előírásoknak maradéktalanul megfeleljen, különben a felelősség átháríthatóvá válhat a lakókra, akik így megint oda kerülnek, ahol a part szakad. Előfordulhat, hogy a megbízás valamilyen ok miatt nem jöhet létre, például a társasház költségvetése ezt nem engedi, vagy például ha a lakók nem tudnak megegyezésre jutni. A munka viszont ilyenkor sem maradhat el, tehát valaki(k)nek a lakók közül vállalnia kell a feladatot.

havas.jpgÍgy a jó, és főleg, így biztonságos!

Fontos tudni azt is, hogy amennyiben a társasház (vagy éppen családi ház) előtti, csúszós járdán valaki elesik, és megsérül, akkor kártérítési igénnyel léphet fel, sőt, a kötelességüket elmulasztó lakók, vagy társasházi albetétesek gondatlanságból elkövetett bűncselekménnyel is vádolhatóak. Mindkét esetben komoly következményekkel kell számolni. Az sem mindegy, hogy mivel végezzük (vagy végzi helyettünk más) a csúszásmentesítést. A régi, megszokott konyhasó, vagy útszóró só alkalmazása nem engedélyezett, használatát a hatóságok akár ötvenezer forintos bírsággal is "jutalmazhatják". A sót helyettesítő szóróanyagokról a napokban írtam, ezügyben további információkért IDE lehet kattintani.

jarda-sozas.jpgEgyszerű feladat, mégis sokan elmulasztják

Összefoglalva azt tanácsolom minden tulajdonosnak, hogy folyamatosan figyeljék a portájuk előtti járda állapotát, és veszélyhelyzet esetén haladéktalanul lépjenek akcióba. Kertesházak tulajdonosainak ajánlom egy jó hólapát, és pár zsák csúszásmentesítő anyag beszerzését, a társasházi albetétesek pedig bölcsen teszik, ha jó előre felkészülnek a várható helyzetre, és még a tartós hidegek beállta előtt gondoskodnak alvállalkozóról, vagy kijelölt jégfelelősről. A jégmentesítés elvégzése mindenki érdeke, elmulasztása után pedig valaki biztos felelni fog érte, jobb tehát megelőzni a bajt.

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr24962225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása