Megyeri Szabolcs kertész blogja

Így ültetjük a tűztövist

komment

A napokban egy utcafrontszépítés zajlott Zuglóban, melyen én is részt vettem, sőt, szervezője voltam az eseménynek.  Talán hasznos, ha beszámolok róla, és nem csak azért, mert a közös ültetés szórakoztató, hanem azért is, mert tűztövist telepítettünk, ami több szempontból figyelemreméltó növény. 

PB170115.JPGA csapat

A tűztövis  (Pyracantha coccinea), sövényként való telepítése ősszel ideális, ez elmondható általában a sövényekről is, de a mutatós és hosszú életű tűztövis esetében különösen igaz. Ez az "örökzöld" cserje (ugyanis inkább télizöld, tél végén - kora tavasszal egyszerre cseréli le a lombját szinte észrevétlenül) ma már többféle színben kapható, a sárga bogyójútól akár a pirosig. Ősszel kiváló madárcsalogató, és később még a hó alól is virítanak a szépséges fürtök, nem is beszélve arról, hogy a téli szürke-barna árnyalatok között mennyire vidám hangulatú egy-egy rikító tűztövis folt.

PB170042.JPG                                                               

Maga a sövény ültetés nem egy bonyolult folyamat. Mivel ilyen esetben sok növényt ültetünk egyszerre, ezért célszerű árkot ásni számukra, majd ezt feltölteni a kivett föld és trágya keverékével, melybe először belehelyezzük a növényeket, majd beállítjuk a tőtávolságot. Szükség esetén lehet a töveket utánrendezni, hogy szép egyenes sorban legyenek, de ez a fázis akár el is hagyható, mivel a növények egy-két év alatt kinövik a kisebb egyenetlenségeket a sorban. Célszerű 80 centiméterenként - 1 méterenként ültetni őket, mivel terebélyes nagy sövénnyé tudnak fejlődni, éppen ezért sokszor biztonsági kerítésként is telepítik a tűztövist, embermagasságig növesztve mondhatni áthatolhatatlan. Így amellett, hogy a tűztövis ültetésével mutatós birtokhatárolót nyerünk, még biztonságot is nyújt. Sokan nem szeretik szúrós mivolta miatt, és tény, hogy a dolgos kezeket könnyen megsebezhetik a tövisek, de ha védvonalként tekintünk rá, ez a tulajdonság éppen a legnagyobb előnye.

PB170055.JPG

A munkára visszatérve látható, hogy a telepítésben kicsik és nagyok is részt tudtak venni, mindenkinek jutott munka bőven, a felnőttek ástak, ültettek, a gyerekek gereblyéztek, mulcsot szórtak, a bátrabbak pedig a fa tetejéről figyelték a műveletet.

PB170123.JPG

A növényekre - mint az a képeken is látható - mindenképp érdemes takarást tenni, célszerű ezt fakéreggel, vagy egyéb takaróanyaggal megejteni, és fontos, hogy még a novemberi hűvösebb időben is alapos beöntözés szükséges. Elsőre talán furcsának hangzik plusz 2-5 Celsius fokban öntözni, viszont a növény számára még ilyenkor sem áll meg az élet, az ősszel telepített földlabdások, konténeres növények számára ideális az őszi hűvösebb, csapadékosabb idő a begyökeresedéshez. Így a frissen ültetett növényeket is még egészen a fagyokig célszerű öntözgetni, meghálálják majd.

PB170100.JPG
PB170138.JPG

Ültetésünk a XIV. kerületben volt, egy társasház közös összefogásának eredményeképpen, és igazán barátias, családias légkörben zajlott, gyerekekkel, kutyával, igazi hétvégi szabadtéri programként, aminek végeztével megújult és természetesebb lakókörnyezet lett a munkások jutalma. 

PB170063.JPG

A képekért köszönet Kocsis Martina kollegámnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr754915394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása