Megyeri Szabolcs kertész blogja

Muskátli teleltetés

8 komment

Nemrégiben szenteltem egy posztot a muskátlinak, pontosabban jellemző kártevőinek, és a bejegyzés visszajelzései megerősítettek abban, hogy a muskátli még mindig az egyik legkedveltebb, és leggyakrabban tartott zöld kedvenc, ugyanis sok kérdés érkezett azóta, elsősorban a szóban forgó növény teleltetéséről. Lássuk hát, hogy vészelheti át a hideg évszakot szeretett virágunk.

2_original.jpgAngol muskátli

A felvetett kérdés sokak szerint nem is kérdés, ugyanis a muskátlit ősszel gyakorta egyszerűen az örök virágmezőkre küldik gazdáik, egyszerűbben szólva kidobják. Mindazonáltal nem feltétlen kell kidobni őket, némi odafigyeléssel, és egy jó teleltető hellyel rendelkezve jövőre is szépen virágzó növényeket kaphatunk. Ha viszont a könnyebb utat választjuk, kevesebb munkával terheljük magunkat, ezért aki úgy gondolja, nyugodtan vásárolja meg jövőre is a töveket, megspórolva így a teleltetés fáradságait. Az igazsághoz tartozik, hogy utóbbi metódus nem utolsó sorban olcsóbb megoldás is.

pb010294.jpg                                                                 A télre készülődve

Természetesen senkit nem buzdítok arra, hogy szabaduljon meg szeretett virágjától, így következzék a teleltetés mikéntje, elsőként a pozitívumok és negatívumok katalógusával. Előny, hogy megőrizzük saját növényünket, nem kell újra megvásárolni őket, tudni fogjuk, hogy melyik milyen színű, nincs hibázási lehetőség, hogy virágzat híján a kívánttól eltérő színt vásárolunk. Ha a virágok egy átgondolt dekorációs rendszer részei, utóbbi szempont nagyon is fontos lehet. A teleltetés után a tövek erősebbek, a lombozat pedig nagyobb lesz.
A teleltetés hátrányokkal is jár, például növényünk nem április végén-májusban virágzik majd, hanem csak június-július tájékán, a folyamat több munkát igényel, mint a tavaszi új adag beszerzése, továbbá télen is figyelni kell a növényekre, ugyanis könnyen pusztulnak a teleltetés alatt, legyengülhetnek, gombásodhatnak a nem megfelelő tartási technika miatt.

490x3702548523144_e65fdb458.jpg                                                           Futómuskátli

A fajtákat tekintve főleg a futó muskátlit, az angol muskátlit szoktuk telelteni, de tulajdonképpen mindenféle fajta teleltethető. Fontos megemlíteni, hogy csak a három évnél fiatalabb növényeket célszerű telelteni, ezen kor után a példányok veszítenek a színintenzitásukból, kevesebbet virágoznak, satnyulnak, felkopaszodnak, dekorációs értékük csökken.
Konkrét teendőink a futó muskátli esetében: októberben érkezik el az ideje növény visszametszésének, visszatördelésének, nagyjából 10-20 centiméterig. Így csak a tövek maradnak meg,  ezeket a csonkokat teleltetjük át, melyeket elég havonta egyszer-kétszer öntözni, tavasszal pedig majd mehetnek napos, meleg helyre. Ha a szerencse is mellénk áll, a tél elmúltával új hajtások növekednek majd rajtuk, ezekből lesz csak virág, a tavalyiakat meghagyva nem igazán várható virágzás. A téli tárolás körülményei: maximum 12 Celsius fok, (az optimális 8-10 Celsius között van), fagymentes, nem túl párás hely, különben gombásodás léphet fel. Mindenképp világos telelőhelyen tároljuk növényünket!

Kep-008.jpgPapírba csomagolva


Sima, álló, vagy angol muskátli esetében több megoldás is létezik. A legbiztosabb, ha a növényeket virágládástól, mindenestől bevisszük a teleltető helyiségbe, amelyben nincs több 6-8 Celsius foknál, nem nyirkos, és lehetőség szerint van ablaka. A növényen két héttel a teleltetés megkezdése előtt kell hajtásritkítást végezni, így a sebfelületek még be tudnak száradni, a növény regenerálódni tud, és télen nehezebben gombásodik be, melyet az összeérő levelek is előidézhetnek. Ha ez a megoldás nem működne, akkor a töveket friss földbe rakva, egy ládába összeültetve, gyökeret-lombozatot erősen visszametszve, homokba vermelve helyezzük el a növényeket, ilyenkor kicsi az esély a kiszáradásra és gombásodásra, öntözni pedig nem kell. A következő lehetőség a föld teljes letakarítása a gyökerekről, miután a töveket újságpapírba csomagolva, gyökérnyaknál megkötözve elrakjuk. A párás-nyirkos helyet ilyenkor is kerüljük. Létezik még egy megoldás, melyet több embertől hallottam már, de bevallom, én még nem próbáltam, pedig a hírek szerint régebben így jártak el a növénnyel telente. Eszerint a muskátlikat a földtől meg kell szabadítani, és visszametszés nélkül, levelesen, virágosan szárítókötélre felkötözni, gyökérrel felfele. A módszer ismert hátránya, hogy könnyen kiszáradnak a növények, ezért tavasszal, az ültetés előtt 1-2 órára langyos vízbe kell áztatni azokat.

balkon_muskatlitovek_felkotozve.jpgLógatott tövek

Tehát pontokba szedve a főbb követelmények:
Teleltető helyiség:
-nem túl világos, de lehetőleg ablakkal ellátott helyiség (futómuskátli esetében csak világos, napos hely)
-optimális hőmérséklet
-nem túl párás, nem túl nyirkos szoba;
-fagymentesség

Téli öntözés:
-havonta egyszer vagy kétszer, csak annyit, hogy a föld ne száradjon ki teljesen, a növény szinte csak vegetál ebben az időszakban, tehát nincs szüksége bőséges öntözésre
-tavasszal kihordás előtt kelesztőnek tápoldatos öntözés, egy alkalommal

Kiültetés előtt:
-fokozatos visszaszoktatás a fényhez és a hőmérséklethez
-a föld nélkül tárolt növényeket be kell áztatni 1-2 órára langyos vízbe, majd új muskátliföldbe ültetni őket
-a tavaszi éjszakai fagyok miatt csak óvatosan pakoljuk ki a növényeket, mert a legyengült példányok pillanatok alatt elfagynak egy hűvösebb reggelen
-a megnyúlt hajtásokat célszerű visszametszeni, így a növény is bokrosodik, mutatósabb lesz.

0226014.jpg

Társasházakban a közös helyiség is alkalmas lehet a téli tárolásra


Lényeges, hogy beteg növényt sose teleltessünk, megfertőzheti ugyanis a többit. Ha nem egészséges valamelyik tő, vagy permetezzük le, vagy szabaduljunk meg tőle, mert tönkreteheti a kemény munkánk gyümölcsét.

Sajnos arra garancia nincsen, hogy minden növény túl fogja élni a procedúrát, főleg hogy a teleltetés után még szoktatni kell majd őket régi-új közegükhöz. Számoljunk azzal, hogy össze kell szedjék magukat, ami legalább 1-2 hét késést jelent majd a frissen beszerezhető muskátlikhoz képest, ráadásul a virágzás is legalább 2 héttel később fog beindulni. Aki tehát nem szeret várni, vagy nincs elég ideje, affinitása a dologhoz, inkább vásároljon új palántákat.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr754831296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.10.11. 11:05:45

ami eddig bevált: (angol muskátli)
- visszamettszeni 15-20 centire
- garázsban polcra rakni (van ablaka!)
- havonta egyszer lájtosan megöntözni

az újonnan vett töveket 2x tudom így teleltetni, 3. teleltetéssel meg sem érdemes próbálkozni.

zanzibar 2012.10.11. 12:10:08

Ha nincs hosszú extrém hideg, akkor világos (ablakos) lépcsőházban, ahol nincs nagy huzat a klasszikus muskátli símán áttelel, akár több évig. Havi 1x meglocsolni, márciusban tövig visszavágni, kitenni a napos erkélyre. Május végére virágzik. Hetente 1 x tápozni.

Lángharcos 2012.10.11. 14:27:55

Citrommuskátlira mi a javaslat?

Nem volt még idén visszavágva, ráadásul rossz helyre került (kevés fényt kapott), és emiatt alul teljesen megkopaszodott. Gondoltam, hogy durván vissza kéne vágni (20 cm-esre), és utána költöztetni valami jobb helyre, de nem vagyok biztos benne..

fülemüle 2012.10.11. 14:32:36

Én jobb híján földszinti, hűvös, ablaktalan tárolóban teleltetem a muskátlit. Visszametszem, hogy beférjen a polcra. Locsolni nem szoktam.
Tavasszal kipenderítem az erkélyre és elkezdem locsolni, tápozni. Kétszer gond nélkül át lehet így teleltetni, aztán az elöregedett tövek már egyre kevésbé telelnek át.

Lángharcos 2013.09.19. 12:06:21

Még mindig várom a citrommuskátlira a javaslatot... szeretném, ha túlélné a telet.

Pattaya 2014.05.16. 12:53:09

Előző ősszel nehéz szívvel hoztam be a muskátlit, mert még novemberben is tele volt virággal. Sötét tárolóban havi egyszer kicsit locsoltam. Márciusban egyenként átvizsgáltam. Megmostam, száraz levelet, elhalt gyökeret, virágot levágtam. Új főldbe hamar észhez tért. Áprilisban már tele volt virággal. A hideg éjszakákon beveszem a belső ablakpárkányra. Mindenki megcsodálja.

caltabellotta 2014.11.28. 10:32:50

@Lángharcos: Lehet hogy már késő, de itt van: "A Citromillatú muskátli gyorsan nő, ezért rendszeresen fontos visszacsípni, visszavágni.
Óvni kell a fagytól, ősszel be kell vinnünk a lakásba. Ezután 10-13 °C- os hőmérsékleten tartsuk! Nyáron a 21-22 °C körüli hőmérsékletet kedveli. Nagy fényigénnyel rendelkezik.
Rendszeres öntözést igényel, lehetőleg alulról öntözzük. Talajfelszínt hagyni kell kiszáradni a két öntözés között. Télen az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevesebbet öntözzük. A lakásban tartott növényeket jól szellőző helyen kell tartani a gombás betegségek elkerülése érdekében.
A növekedési időszakban hetente kezeljük tápoldattal. Átültetni tavasszal kell virágföldbe. Az elfonnyadt leveleket távolítsuk el!"

elektor 65 2018.01.18. 10:17:41

Zárt fagymentes teraszunkon az ablakban vannak ládákban a kertből behozott muskátlik. A sárga levelek leszedegetésekor vettem észre hogy a zöld levélen apró kis szürke foltok vannak,a levél fonákján,alján a szár felőli oldalán. Kérdésem az hogy ez mi lehet és hogy tudnánk megszüntetni?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása