Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az élet pora

3 komment

Bizonyára sokan tudják, hogy melyik fűszert jelöli a címbeli kifejezés, de ha mégsem ugrik be, akkor segítek egy érdekes ténnyel. Talán olvasóim is szokták nézni a boltban az ételek tájékoztató cimkéit, káros anyagok után kutatva. Az E-számokkal jelölt összetevők között találni ilyeneket, azonban vannak közöttük ártalmatlanok is. Az E-100 például színezéket jelöl, mégpedig sárgát. Ez nem más, mint a kurkumin, amit a kurkumából állítanak elő (szintetikus módon, vagy közvetlenül a növényből).

kurkuma.jpg

Az élet pora tehát a kurkuma, jobban mondva a kurkumából készített fűszer. Aki szereti az indiai, távol-keleti konyhát, ételeket, egészen biztosan találkozott már vele, hiszen a curry fő alkotóeleme, de a híres Worcester szósz is tartalmazza, színezőanyagként pedig számos ételfélében megtalálható, a margarinoktól kezdve a felvágottakon, pástétomokon át, egészen az üdítőitalokig. Azonban nem csupán ételízesítésre, színezésre használatos ez a messziről származó fűszernövény, az ajurvédikus indiai gyógyászatban többezer éves múltra tekint vissza. A kurkumin erős antioxidáns, ismeretes gyulladáscsökkentőként, vírusölőként, immunerősítőként, az égő, felfúvódott gyomor enyhítője, étvágygerjesztő, és daganatos megbetegedések, valamint májproblémák esetén is használják terápiák kiegészítőjeként.

60978.jpg

A kurkuma tehát a konyhákban és a gyógyászatban is nagy jelentőséggel bír, azonban dísznövényként is roppant figyelemreméltó, nem véletlen, hogy thai tulipánként is említik. Mindennek megfelelően a kurkuma tőlünk nyugatra, mint egzotikus dísznövény is megjelent az elmúlt években, ám hazánkban sajnos még kicsit borsos áron lehet beszerezni, viszont ha sikerül egyhez hozzájutni, akkor egy könnyen kezelhető és virágoztatható dísznövényt kapunk. A növény virágzata díszes, színekben gazdag, díszítőértéke magas, ugyanakkor nem igényel olyan mértékű törődést, mint a mostanság oly divatos orchidea, ezért ha sikerül beszerezni egy példányt, a lakás éke lehet.

A01_Image_Turmeric_Plant_Curcuma_longa.jpgKurkumavirág

A kurkuma (Curcuma longa, vagy hindi nyelven haldin) a gyömbérfélék családjába tartozó, tőosztással szaporítható, trópusi, szubtrópusi vidékeken őshonos évelő fűszernövény. Szépsége okán vágott virágnak is termesztik. Ha van szerencsénk beszerezni egy példányt, akkor a rizómákat laza, tápanyagdús, szellős talajba ültessük, kezdetben mérsékelt öntözéssel párosítva, mivel hajlamos a rothadásra, főleg ha pangóvíz marad a termesztőközegben. A növény a bőséges vízellátást és a világos helyeket kedveli, viszont a téli nyugalmi időszak idejére célszerű valami kevésbé huzatos, csendesebb környezetbe helyezni, mérsékelt öntözéssel. A visszahúzódott gumót ilyenkor ugyanúgy, mint a tulipán hagymát is, át lehet ültetni.

IMG_0208-a.JPGErkélyen...

turmeric_curcuma _longa_img.jpg...és kertben

Amire nagyon oda kell figyelni, a növény nagyon melegigényes, a 15 fok alatti hőmérsékleten már "megfázhat", ezért mindig napos, meleg helyre tegyük. Csak a nyári időszakban javasolt a szabadban való tartása, ilyenkor reggeli-esti öntözést igényel. A növény hőmérsékleti optimuma 20 Celsius, ez alatt a levelek képződése leáll, a növény vegetál. 

Kurkuma-pflanze.jpgMutatós dísznövény

Bátran próbálkozzanak tehát otthon is a kurkumával, ha fűszert nem is könnyű házilag készíteni belőle, egzotikus kedvencként elsőrangú!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr404811929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2012.10.02. 08:45:39

Worcester szósz nincs, te a worcestershire szószra gondoltál.

generálpauza 2012.10.02. 08:57:50

@Medgar: en.wikipedia.org/wiki/Worcestershire_sauce

"sometimes known as Worcester sauce"

szóval van :)

üdv: Vörcs Eszter

kobdia (törölt) 2012.10.02. 09:44:13

Jó bejegyzés, nem is gondoltam volna, hogy kurkumát lehet nálunk is tartani. Talán jövőre megpróbálkozom vele :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása