Megyeri Szabolcs kertész blogja

Orchidea-láz

1 komment

Az orchideatartás manapság kicsit előtérbe került a többi szobanövény kárára, de akár azt is mondhatom, hogy előnyére, mivel olyan területeket is jól hasznosíthatunk vele, ahol más növény csak sínylődne, többek közt a fürdőszoba párás ablakait is kihasználhatjuk ezekkel a dísznövényekkel.

cymbidium-orchids.jpg                                                               Választék van bőven!

Az orchideákkal kapcsolatban sok levél, kérdés érkezik, ugyanis hiába árulják őket mindenfelé, sajnos sokszor az eladók sem tudnak megfelelő információkkal szolgálni a szakszerű tartás és nevelés mikéntjéről. Az orchideák népes családot alkotnak, közel húszezer fajtát ismerünk, a hibridek száma pedig milliós nagyságrendű. Ennek eredménye a sok különleges alakú és színű virágzat, a választás tehát egyszerre könnyű és nehéz. Virágaik vázaállósága kiváló, akár egy hónapig is megtarthatják díszítőértéküket, mind a növényen hagyva, mind vágott virágként, így tartós és szép ajándék válhat belőlük.

IMG_1126.jpg                                                                 Egzotikus szobadísz

Az orchideák egyik legfontosabb faja a Cymbidium, magyarosabb nevén a csónakorchidea. Hazánkban a 80'-as években a termelése ipari méretekben zajlottt, mára kiszorult a piacról mint vágott virág, viszont hidegtűrő képessége okán ma is sokan tartják cserepes dísznövényként. A Cymbidium fajták rendkívül változatos színűek, ma már a zöld árnyalattól az égő vörösig szinte minden színt megtalálhatunk, pasztell árnyalatuk miatt pedig a legtöbb szobában előnyösen mutatnak, nem rivalizálnak a többi szobanövénnyel. A Cymbidium volt az első nemesített orchidea fajta, mely bekerült a lakásokba, otthon is tartható egzotikus dísznövényként, erős konkurenciát állítva a megszokott kerti virágoknak.

Ékszer.jpg                                                                  Ékszerorchidea bimbó

Az Orchideák betegségei legtöbb esetben a virágzás idején tűnnek fel a tulajdonosnak, nem kis bosszúságot okozva, lévén neveli-neveli az ember, és mire eljut a virágig, hirtelen jönnek a kellemetlenségek. Vásárláskor mindig ügyeljünk hogy egészséges, ép levelű növényeket válasszunk, melyeken tetűnek, meztelencsigának nincs nyoma. A tartásbeli problémák a klímánál kezdődnek, sok orchidea, például a csónakorchidea, vagy az ékszerorchidea a hűvösebb környezetet kedveli, melegebb szobákban lombszáradással, bimbóhullással reagál. Az orchideák mindannyian páraigényes fajok, ellenben nem szeretik a túlöntözést, utóbbira azonnal a levelek elrothadásával válaszolnak. Ezért a nedvességre, öntözésre különösen figyelni kell, akár az éjjelre a levél belső tövében megálló víz 1-2 nap múlva a tőnél rothadást indíthat el, majd ezek után a levelek le is hullanak.

small_cymbidium-bordo.jpgKáprázatos virágok, akár otthon is

Célszerű az orchideákat agyaggranulátummal, kaviccsal töltött tálcába állítani, melybe vizet töltünk, így folyamatosan biztosíthatjuk a párát növényünk számára. Fontos hogy a növény gyökérzete ne érjen a vízbe, mivel a gyökerek a levegőből veszik fel a nedvességet, nem képesek azt a vízből felvenni. A virágzat száradása, a bimbók barnulása, azok ledobódása általában fényhiány következtében történik, a jelenség tipikusan téli betegség, mivel ilyenkor a nappalok rövidülnek, és kevesebb ideig éri a növényeket a napfény. Így a növény elkezd száradni, kezdve az orcidea számára legkevésbé fontos résszel, a virágzattal. A fényhiány pótolható speciális megvilágítással, mely az őszi időszakban kiegészítésképpen, majd télen teljes megvilágításként használható. A Cymbidiumok erősen tápanyagigényesek, cserébe akár az egész tenyészidőszakban képesek tömött fürtökben virágokat hozni. Tavasztól őszig célszerű nitrogén túlsúlyos tápoldatot használni a növényen, majd az őszi pihentetési időszak előtt és után foszfor és kálium túlsúlyos tápoldatot adni neki. Az őszi pihentetés, és a viszonylag hűvösebb klíma hatására beindul a virágképződés, melyből a későbbiek folyamán a csodás virágzatok fejlődnek.

csonak_orchidea_547964_29789.jpgSzép ajándék is lehet

Az orchideákról általánosságban az a kép él, miszerint kényes, egzotikus, nehezen nevelhető növények, ám ennek az elképzelésnek csupán a töredéke igaz, bár teszem azt, a kaktuszoknál mindenképpen több törődést igényelnek. A csónakorchideák még a tapasztalatlan kertészeknek is hamar örömet szereznek, mivel tartásuk, nevelésük nem igényel szaktudást, bárki számára virágzó sikert nyújtanak.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr164807257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2012.09.28. 22:47:48

Ha nem baj szeretnék pár saját tapasztalatot hozzáfűzni a cikkhez.
Először is kikérem a kaktuszok nevében, hogy nem igényelnek törődést:)) Nekik is elég sok fajuk van, és vannak olyanok amelyek több törődést igényelnek, mint a ma kitenyésztett orchidea hibridek. Igaz néha nem bánják ha kimarad egy-egy öntözés, télen kifejezetten igénylik is. Viszont nyáron úgy kell gondoskodni róluk mint más növényekről, locsolni is hasonlóképpen kell őket. Csak annyi a különbség, hogy némely fajuk a nyári tűző napot is igényli.
Itt vannak a gyűjteményemből a szebb darabok:
kaktusz-orchidea.hu/astro.html

Az orchideáknál az az 1 hónap díszítőérték egy erőteljes alábecslés. Nekem volt már olyan phaleonopsisom, ami 4 hónapig is megtartotta a virágait. Pár hét csak az, amíg a teljes virágszáron kinyílnak a bimbók egymás után. Ilyen orchideákat tartottam eddig. Helyesebben az első két képen egy magyarországi természetvédelmi területen élő két orchideafaj látható, a többin az enyémek:
kaktusz-orchidea.hu/orchidea.html

Mivel sokan kérdezték már tőlem hogyan kell az orchideákat locsolni, írtam egy részletes bejegyzést a témáról. Akit érdekel itt elolvashatja:
kaktusz-orchidea.hu/orchideaont.html

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása