Megyeri Szabolcs kertész blogja

Túl a sövényen...

komment

A sövény alapvetően két dolog miatt ajánlható. Említem először azt, hogy szép, ápol és eltakar, jó ránézni, egyszerűen szemet gyönyörködtető és harmóniát teremtő zöld (vagy színes) jelenség. A másik ok, amiért érdemes megfontolni az élő kerítés telepítését, az a biztonság. A magas sövény, ha sűrű, esetleg még tüskés, szúrós is, szinte áthatolhatatlan akadályt képez, megmászni nem lehet, karcol, az ágak közti átbújás így nehézkes és fájdalmas művelet. Természetesen a fűrész ellen védtelen, de az ellen a fa-, fém-, és drótkerítések sem tehetnek semmit. Az alacsonyabb sövény a kerítés elé, ablak alá telepítve szintén hatékony védvonalat biztosít. Biztonságtechnikai szakemberek szerint nem is az a fontos, hogy mennyire nehéz az akadály leküzdése a rossz szándékkal érkezőknek, hanem maga az akadály ténye az, ami a könnyebb préda felé tereli őket. A sövény tehát hatékony és mutatós sánc.

hedge-trimming_1402365i.jpg

Sövényből hatalmas választék áll rendelkezésre, ám a választás előtt érdemes tájékozódni egy kicsit. Elsősorban az öntözés lehetőségének gyakorisága, az ültetési terület talajának típusa, és a külső jegyek számítanak. A növekedés mértéke nem igazán fontos, hiszen metszéssel a kívánt méretre igazítható szinte az összes fajta. Gondolták volna, hogy még a lucfenyőből is kezes, alacsony sövény nevelhető?

10315_l.jpg

Karácsonyfa helyett kerítés

Amennyiben szeretnénk, hogy sövényünk télen is teljes díszben pompázzon, érdemes a lomblevelű örökzöldek között keresgélni. Díszítőértékük a hideg évszakban is teljes marad, és a szokásostól eltérő forma különleges látványvilágot teremt. Kedvelt és elterjedt fajta a tűztövis (Pyracantha), ami egy örökzöld cserje, melyből nyírt és nyíratlan sövény is készülhet, ráadásul több - narancsszínű, sárga és piros - változat is elérhető belőle. Szintén télálló, és kifejezetten igénytelen a júliaborbolya (Berberis julianae), ami ritkábban gondozott kertekbe is ajánlható, emellett zöld levelei néha pirosra színeződnek, egyedi külalakot kölcsönözve a növénynek.

tűztövis.jpg

Tűzvörös tűztövis

A fagyal (Ligustrum) gyakori birtokhatároló növény. Virágai illatosak, sőt, néha már bántóan azok, vonzzák a rovarokat is, tehát telepítése előtt erre is gondolni kell. Termései fekete bogyók, melyek a madarak számára téli eleségként szolgálnak, levelei pedig még novemberben is díszíthetik a növényt, de ezek nem télizöldek, erősebb fagyok után lehullanak. A nyírott sövények legnépszerűbbike a buxus, vagy puszpáng (Buxus sempervirens), mely kitűnően tűri a metszést, jól formázható. Télizöld növény, levelei tavaszal megújulnak, de télen is virítanak, ezért ha szempont, hogy egész évben betöltse funkcióját a sövény, akkor ő jó választás. Több fajta van forgalomban, a mélyzöld színtől a sárgásig szinte minden változat kapható. Alakra nyírható, ami jó hír a kreatív kertészeknek. Ritkábban alkalmazott a fanyarka (Amelanchier), mely több figyelemreméltó tulajdonsággal bír. Nagyra növő, a rózsafélék családjába tartozó növény, mely rendkívül dekoratív, évszakonként eltérő színekben pompázik, illattal azonban nem ajándékozza meg a tulajdonosát. Lombhullató, így télen látványelemként nem funkcionál, de a hideget akár -25 Celsiusig probléma nélkül bírja. Általában az ovalis fajta kapható belőle.

mézalmácska.jpg

Fiatal mézalmácska sor

Szintén a lombhullató fajták közé tartozik a mezei juhar (Acer campestre), mely télen ugyan kopár, lombos állapotában viszont nagyon szép, szélesre nő, ezért nagy kertekbe, közterületekre, utcafrontokra ajánlható, vagy például a nálunk oly jellemző tömbházas, panelépületes övezetek színesítésére. Gyorsan növő, jól alakítható fajta, erőteljes ágrendszerrel rendelkező sövényt alkot, levelei pedig ősszel, a lehullás előtt elszíneződnek, így hamarosan szép látványt fognak nyújtani. Ellenálló és igénytelen növényről van szó, ezért a jól beválhat azokon a sokszor magukra hagyott közös tulajdonú területeken, melyeket a gondos kezek általában elkerülnek. Az alábbi mezei juhar sövényeket a minap a XIV, kerületben, az Ond vezér parkban kaptam lencsevégre:

s6.jpg

s1.jpg

A sövények gondozása tehát főképpen az öntözésre és az évenkénti pár metszésre korlátozódik. Utóbbival kapcsolatban azonban fontos megemlíteni, hogy az elterjedt hasáb forma helyett hasznosabb, és a növénynek élettanilag jobb a felül vékonyabb, alul szélesebb, lefelé terebélyesedő forma, így az alsó részek is elegendő fényhez juthatnak, megelőzve a gyakori felkopaszodást. Az örökzöld sövényeket évente egyszer metsszük, maximum kétszer. A lombos változatokat legalább évente kétszer, fajtától függően akár többször, például a ligustrumot, carpinust, acert, négy-öt alkalommal is szükséges lehet az ollóval meglátogatni. A gyakoriság  a növekedési erélytől függ, viszont ilyenkor is csak egy alakító metszés van, tavasszal vagy ősszel, és utána már csak a forma miatt nyírjuk. Természetesen az egyéb alakra, figurákra vágott sövények is díszesek és mutatósak, ám több munkát és törődést igényelnek. 

unique_hedge.jpgAkár kerti elefántunk is lehet

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr864791083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agi02 2012.09.25. 17:23:25

a tűztövis sövény metszése a kertünkben a legtöbb vért kívánó feladat.
Valamint nme tudom, hogy érhetném el, hogy ne csak a tetején legyenek bogyók hanem a képen látható módon az oldalán is. Nincs felkopaszodva, tömött alul is, de termést csak a legfelső ágak hoznak.

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.09.25. 17:41:14

A magyarországi száraz éghajlat, különösen is a légszárazság, alacsony páratartalom, valamint a téli kiszáradással kombinált kifagyás együttes jelenléte, a sokszor teljesen kevéssé ideális talajtípus stb. stb. miatt lucfenyőből nyírott sövénnyel max. Alpokalján, Zalában, Északi-Khg. területén ha érdemes játszadozni, de ne számoljunk még ott sem azzal, hogy az osztrák, német, szlovák, lengyel stb. magashegységi minőséget hozni tudjuk.

A tűztövis szép, szép, de embertelenül nő, a bökése pedig olyan, hogy ha már a 10 éve kivágott sövényemre is ha csak gondolok, még ma is érzem a kezemen a kesztyűn is áttörő ágtöviseket és a csöpögő vért.

A Berberis sp-k fantasztikusak, de takarította már valaki össze a lehullott levelét a sövény alól? Na az tud szúrni még kegyetlenül.

S látom, a címkék közt ott a tamarix is. Emberek, egyszerűen ocsmány, bármit csinálsz vele, felkopaszodik és még a talajt is elsózza. Még autópálya elválasztó sávba se ültessétek, főleg oda nem, mert főleg azt a mostoha ápolást nem viseli és olyan lesz, mint ami szerte az országban látható.

Hányszor buktál meg dendrovizsgán, édes egyetlen öregem?? Fáj ez a blog.

drolt 2012.09.25. 18:43:45

@jó arc a lóarc!: nem vagyok éppen egy szakavatott kertész, de éppen ez az amit kerestem: olyan sövény javaslatot, ami növeli a kertem biztonságát, szúrjon, csípjen, sűrű legyen.... szóval nekem tetszik a blog :) én a betörőkkel harcolok, mert azok sajnos nem buknak meg(le)!

Megyeri Szabolcs 2012.09.25. 21:30:39

@jó arc a lóarc!: Ha már így tegeződünk: Lehet, hogy ezt az Egyetemen nem tanítják, de az utcafrontszépítésben alkalmazható növények listáját merőben más szempontok szerint kell összeállítani. Az, hogy a Tamarix "ocsmány", pedig ízlés kérdése, nem jó vagy rosszé. Nekem például tettszik, főképpen az olyan alakíthatósága miatt, mint hogy "minden növény olyan, amilyenné formázod" elv, amit szintén nem kérnek a dendro vizsgán.. Az Autópálya elválasztó sávjába való ültetésbe pedig az átlag kertbarátok nemigen szólhatnak bele, és ott is van jó pár más szempont is...)Pl: nem megoldható az öntözése, stb...) A Tűztövist pedig éppen az Ön által kritizált szempontok miatt ültetik oly sokan.

kobdia (törölt) 2012.09.26. 09:26:11

Nekem az elefántos kép tetszik :) Bár, kérdés, a sövényből hányan tudnak olyan szép elefántot szobrászkodni.

móniszilvi 2016.05.18. 20:49:44

Nálunk Julia borbolya sövény van kb. 100 méteren.... Tényleg nagyon szép, főként amikor virágzik, pompás sárga csík a kert szélén. Utána a termése is díszít és nem utolsó sorban a pirosasra színeződő levek... Szóval az évi 1-2 nyírás során elszenvedett szúrásokat szerintem megéri (Persze lehet, hogy pár év múlva más nem egészen így gondolom, de akkor majd visszatérek és leírom az új "álláspontomat" :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása