Megyeri Szabolcs kertész blogja

Agglegény növények

4 komment

Az (agg)legénylakásoknak sok ismérve van, többek közt a nem éppen patikajellegű tisztaság, az üres hűtő, a minél nagyobb televízió, lehetőleg valamilyen játékkonzollal szerelve, a kifogyhatatlan sörkészlet, és a kifinomult dekoráció hiánya. Legalábbis vígjátékokban, na meg az átlagember képzeletében így él egy fiatal, egyedülálló ember lakhelyének képe, ami valljuk be, sokszor egybevág a valósággal. Elérkezhet azonban a pillanat, mikor az említett agglegénynek igénye támad a rendezettebb, díszesebb környezetre, ha teszem azt, a szebbik nem valamely képviselője válik rendszeres (avagy rendszertelen) látogatójává a férfibarlangnak. A rendrakással, függönyökkel, és egyéb, a női nemre delejes hatással lévő dolgokkal kapcsolatban nem tudok tanácsot adni, olyan nagy tűrőképességű, igénytelen, mégis szép növényeket azonban fel tudok sorolni, melyek segíthetik a kedvező első benyomás bezsebelését.

Best-Dimensions-of-a-Man-Cave.jpg

Tipikus férfilak, növény sehol

Amennyiben olyan helyzet áll elő, hogy a fentebb talán kissé zordan lefestett legénylakás szépítésre szorul, a hagyományos teendők mellett nem rossz ötlet növényi dekorációval barátságosabbá, otthonosabbá tenni a lakot. Egy jó karban lévő szobanövény mindig azt sugallja, hogy tulajdonosa érett, gondoskodó, felelősségteljes ember. A kevés törődést igénylő zöldekkel lehet kicsit csalni, mert kevés odafigyeléssel is képesek azt az illúziót kelteni, hogy itt komoly, felnőtt ember lakik. Lássuk hát, kik lehetnek a társak a csábításban.

l.jpg

Itt sem a harmónia az úr

A kaktuszokról mindenki tudja, hogy igénytelenek (pedig ez nem is igaz feltétlenül, inkább csak a szárazságot tűrik jól), így ha telepakoljuk a szobát tüskés kis növényekkel, ki fog lógni a lóláb. Profi agglegények inkább olyan terebélyesebb, szemre is "szobanövényes" zölddel próbálkozzanak, mint például az anyósnyelv. Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) igazi túlélő, aki járt már orvosi váróban, hivatali folyosón, vagy panelépület lépcsőházában, biztos találkozott már vele. Fényből nem kér sokat, öntözni sem kell túl gyakran, tehát feledékeny házigazda mellett, sötétítőfüggöny mögött is életben marad. Érdemes a törpeváltozatot választani, mert a nagyobb fajták idővel támasztékra, karózásra szorulnak, ennek hiányában a növény gyökérzete nem bírja megtartani a súlyos leveleket. 

anyósnyelv.jpg

Anyós helyett anyósnyelv, és szent lesz a béke

Az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) már nevében is hirdeti célközönségét. Szép, ovális leveleivel eleganciát képes kölcsönözni a helyiségnek, a fényt ugyan nem veti meg, de a félhomállyal is barátságban van, öntözésre pedig ritkán szorul. Érdekessége, hogy szűk cserépben erőteljesebben fejlődik, így átültetésével sem kell vesződni, egész addig, míg látványosan ki nem növi edényét. 

ZamioculcasZamiifolia1.jpg

Elegáns, barátságos, és nem kér sokat az agglegénypálma

A zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum comosum) a növényvilág Rambója, már ami a túlélést illeti. Vizet ritkán kér, és ha elmarad egy-két alkalom, akkor sincs baj, vastag gyökérzete segítségével áthidalja száraz időszakokat. A fényt szereti, de sötétebb zugokban is elél, igaz ilyenkor virágzása elmarad. A téli időszakban egészen 7-8 Celsiusig bírja, így rosszul szigetelt ablakok párkányán sem fázik meg, de például a karácsonyi szünetben fűtés nélkül maradó kollégiumi szobákban is épségben marad. Betegségei és kártevői nem ismertek, így ez a gond is letudva, ráadásul a zöldike bizonyítottan jó hatással van a helyiség levegőminőségére, ami még egy ok a beszerzésére.

csokrosinda2.jpg

A szelíd külső rettenthetelen belsőt rejt. A zöldike szint mindent kibír.

Nem szeretném a flórában járatlan agglegényeket a bőség zavarával elbizonytalanítani, így végezetül  csak felsorolásképp álljon itt pár további alacsony igényű, sok bíbelődést nem kívánó szobai zöld. A vázolt célokra tökéletesen alkalmas a fikusz (Ficus elastica), az illatos sárkányfa (Dracena fragrans), a borostyán (Hedera helix), a fodrospálma (Howea belmoreana), a pletyka (Zebrina pendula), vagy a kukoricalevél (Aspidistra elatior).

Az emlegetett alacsony igény természetesen nem azt jelenti, hogy ezek a növények teljesen magukra hagyhatók, a növénytartás mindig megkíván némi odafigyelést és felelősséget. 

Indoor-Plants-in-Small-Living-Room.jpg

Túl szép, hogy igaz legyen az eszményi legénylakás

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr824753112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.04. 12:26:12

Hát, amikor én voltam kb agglegény, az egyetemen, albérletben, akkor ott nem lett volna növény, ami bírta volna...Volt, hogy nem látszott a szemetes a szeméttől, fényből meg nem sok akadt, de azért kedves ötlet, mondjuk inkább 30-felé közelítő aggoknak ajánlanám.

Karipapa01 2012.09.04. 15:17:17

Kövirózsa az ablakpárkányon, ha ládában van, még jobb.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.09.04. 16:01:01

Átültetés után jónéhány levele megbarnult a zöldikémnek. De közben nő új is rajta. Mit csináljak vele?
vágjam le ezeket a hibás leveleket?
a levelek vége van bebarnulva, vagy hosszában egy csíkban. a töve az ezeknek is normális.

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2012.09.09. 21:40:07

@Hurrá Torpedó: Szerintem ne vágd le a hibás leveleket. Majd a növény leszárítja ha itt az ideje. Leszárítás előtt még visszaszívja belőle a tápanyagokat.
Amúgy nem értek egyet a cikk írójával, az anyósnyelvről igenis köztudott, hogy nagyon igénytelen, és sok hölgy nem is kedveli túlzottan. A kaktuszok között pedig vannak olyan fajok, amik nagyon igénytelenek és nem csak a vízhiányt bírják, hanem egyéb rossz körülményeket is. Szerintem nincs szebb egy virágzó kaktusznál, ha meg kicsit nagyobbacska a növény akkor különösen feltűnő. Például ilyenekre gondoltam, ugye szépek? kaktusz-orchidea.hu/mamil.html

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása