Megyeri Szabolcs kertész blogja

Napkorona bajnokság

komment

Divatos téma az alternatív energiaforrások kiaknázása, közülük is a napenergia örvend az egyik legnagyobb népszerűségnek, hiszen a napkollektorok előállítása közben keletkező szennyezést leszámítva ez egy valóban környezetbarát és zöld megoldás. Ezért a napenergia felhasználásának propagálása teljes mértékben támogatandó, így az a versengés is szót érdemel, amit magyar falvak és városok folytattak és folytatnak a legnaposabb település elismerő cím elnyeréséért.

ORIG_81952.jpg

A Napkorona bajnokság már évek óta zajlik, és folyamatosan díjazzák a programban résztvevő jelölteket, annak függvényében, hogy mekkora arányban alkalmazzák lakhelyükön a megújuló energiaforrást. A versengésbe három kategóriában (5000-nél kevesebb lakosú, 5000 és 50000 közötti lakosú, és 50000 lakos fölötti települések) szállhatnak be a jelentkezők. Idén a kis falvak közül Nagypáli, a közepes települések közül Tapolca, a nagyobbak közül pedig Sopron diadalmaskodott, utóbbi többek közt a Lővér strand és a helyi büntetésvégrehajtási intézet napkollektorai miatt állhatott a dobogóra. Az értékelés két fő szempont szerint történik, egyrészt a napkollektorok nm-ben kifejezett területe, valamint az általuk termelt energia Kwh-ban számolva adja ki a pontszámot, melyet a lakosság számához viszonyítanak a bírák. Az így kiszámolt számadat adja a rangsor alapját. A verseny pénzdíjjal nem jár, de a számtalan sajtómegjelenés reklámértéke, a konferenciákon, pályázatokon való részvételi lehetőségek, na és persze a megvalósult fejlesztések áldásos hatásai mindenképpen kifizetődőek. A nyerteseknek természetesen nem csupán egy kézfogás jár mindemellé, hanem igazoló diplomát, és a település határára állítható táblát is kapnak, mellyel büszkén hirdethetik az eredményt.

kocse_tibor_nagypali_polgarmestere_csanaky_lilla_energiaklub.jpg

Nagypáli polgármestere az elismeréssel

A verseny nem hazai találmány - bár ez mit sem von le az értékéből - , a bajnokság ugyanis a nemzetközi Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája (RES Champions League) elnevezésű kezdeményezés magyar változata, melyben a 2012-es évben 174 település versengett három kategóriában. A jelentkezés továbbra is nyitott, a vállalkozó kedvű önkormányzatok a napkoronabajnoksag.hu weboldalon indulhatnak. A települések a központi fejlesztések mellett a inspirálhatják a helyieket a napenergia aktív kihasználására, így a verseny lokális propagandaként is működhet, amennyiben a lakosok követendőt példát látnak a kollektorok telepítésében.

0_300x240_picture_2012_0808_4.jpg

A soproni Lővér strand kollektorai

Képek: innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr34708503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása