Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pihentető kertek

komment

Az rendben van, hogy a kertben sok a munka, a tennivaló, törődést igényel a gyep, gazolást a vetemény, permetezést a permeteznivaló. Hanem egyszer vége szakad a teendőknek, legalábbis elfáradunk, abbahagyjuk, és leülünk. Na de mire? Nem mindegy, hogy milyen kertibútorokat használunk, szempont a praktikum, a stílus, a méret és persze az ár is. Ötleteljünk együtt, hogy jól essen a pihenés.

day-relax-garden1-686x315.jpg

Én első lépésben kizárnám a nagyáruházakban kapható műanyag bútorokat. Sok érv szól mellettük, olcsók, készen vannak, könnyűek, szerelést nem igényelnek, ha az összeállítás egyik darabja megadja magát, könnyen pótolható. Ugyanakkor csúnyák, természetidegenek, kevés kivétellel pusztán szükségmegoldásként alkalmazhatóak jó szívvel, arról nem is beszélve, hogy a műanyag áru nem éppen környezetbarát. Ráadásul tapasztalataim szerint nem is túl tartósak, egy teljes garnitúra ritkán bír ki egyben egy szezont. Előnyként szokták még említeni velük kapcsolatban, hogy könnyen tisztíthatóak, nos volt szerencsém már pár ilyenhez, ha az apró résekbe, ívekbe beeszi magát a kosz, ember legyen a talpán, aki magasnyomású mosó nélkül eltávolítja onnan. Száz szónak is egy a vége, dobjuk félre a filléres fröccsöntött székek és asztalok ideáját, és nézzük, mi lehet még alternatíva. Szögezzük le, hogy a magasabb ár esetenként hosszabb élettartammal is együtt jár, ezért a drágább darabok alkalmasint végül olcsóbbak. És persze házilag is megoldható sokminden.

Ne feledjük, hogy kerti bútor vásárlása, vagy készítése előtt érdemes végiggondolni, hogy hogyan, mire fogjuk használni. Akkor érünk el harmonikus hatást, ha a bútorok illeszkednek a kert világába.

5.jpg

Elegáns, virágágyásokkal gazdagított díszkertekbe egyértelműen a kovácsoltvas illik, ami nem olcsó, de ha ennyit nem szánunk rá, csalhatunk alumíniumbútorokkal is, szemre nincs különösebb eltérés. A fém ülőkék nem a legkényelmesebb fajták, de párnákkal javítható a komfortérzet.

Photo013.JPG

Természetes, burjánzó kertekbe a rönkfa való, rusztikus, tartós és stabil. 

1468.jpg

Még mindig fa és rusztika, az ilyen, elfekvő faanyagból ácsolt garnitúra pénztárcakímélő és egyedi hangulatú.

pa-1106.jpg

Ha csak néha foglalunk helyet a kertben, elég pár kezelt felületű rönkfa, mozgathatóak, szépek, praktikusak. Hosszú üldögélésre nem alkalmasak, de ha például tűzrakóhely is van a birtokon, nélkülözhetetlenek egy jó sütögetéskor.

rattan.jpg

Trendi a minimál kert, ilyen térben pedig a rattan mutat a legjobban. Vastag péntárca kell hozzá, de tartósak, időjárás-állóak, és a letisztult, szögletes vonalak jól kiegészítik a visszafogott design mentén tervezett kerteket.

419.jpg

Ha a rattan drága, jöhet a szintetikus változat. Magyarul műanyag. Mégis mekkora látványbeli különbség egy hagyományos plasztik összeállításhoz képest!

sorpad-fix02.jpg

Ha a kert bulihelyszín, akkor sörpad. Nem a fémlábú fesztiválkivitel, hanem a fából készült változat. Fiatalos birtokokra, ahol sokan fordulnak meg, és a kinti tartózkodás fő célja a poharazgatás, beszélgetés, ez a legjobb.

IMG_0833.JPG

Az örökkévalóság, és egy nap. Ennyi az élettartama a téglából, kőböl rakott padnak. A visszamaradt építőanyagot felhasználva, vagy filléres bontott téglát beszerezve egy hétvége alatt összedobható a kert sarkába egy masszív pad, amihez már csak egy asztalt kell választani.

függő.jpg

A relaxáció csúcsa a függőágy. Ahogy látszik, fa sem kell feltétlen hozzá, persze úgy az igazi, ha két törzs közé feszítjük ki. Ha a kertünk a végső menedékünk a rohanó világból való kiszakadásra, feltétlen szerezzünk be egy függőágyat!

Kreatív ötleteket, tapasztalatokat, érveket és ellenérveket örömmel várok kommentekben!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr344617923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2012.06.29. 09:42:18

Jó kis poszt, bár szerintem a rattan elég nagy majomság, főleg az olyanami a képen is van. Nekünk régen műanyagaink voltak, kövér emberek alatt rendszeresen törtek. Ami kimaradt, aza hintaágy, én nagyon szerettem, de a teszkós változat abból is szemétrevaló.

Helkaland 2012.06.29. 20:57:23

Nekem is a hintaágy elég alapvető kerti bútornak tűnik, illetve az esetleges egyéb fekvőalkalmatosságok is. A kettő ötvözete meg az, amikor egy hintaágy háta lenyitható, és kétszemélyes ringatózó szunyókálóként funkcionál.
Huzamosabb észak-európai tartózkodásomból adódóan pedig speciális vonzalmat érzek az ún. finn hinták iránt (korábban volt itthon is, aki gyártott ilyet, mára eltűnt), amikor lényegében két hintaágy van egymással szemben összeszerelve, közös lábazatra, közös fedél alá. Fantasztikusan hangulatos beszélgetőhely. Esetleg rönkház-forgalmazóknál lehet találni ilyenekről képet.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2012.06.29. 23:42:15

Ma raktam össze egy ilyen (illetve egy picit komolyabb) függőágyállványt a kertben. Holnap megy fölé a napvitorla és jön a henyélés:)

fuggoagy.blog.hu/2012/06/29/fuggoagyallvany-szereles

Intizar 2012.06.29. 23:55:51

Függőágyhoz, kéremalássan, diófa dukál. Az alatt köll heverni, és a lombjába fölfelé bámulni (kifejlett diófáról, dús lombról lévén szó), melyen át a leggyilkosabb "strandidő" (pfúj) napja is csak szépen és kíméletesen játszadozik. 30 fok fölött ez az egyetlen emberhez méltó tevékenység.

élsportvstömegsport (törölt) 2012.06.30. 08:04:28

szia
természetes anyagból - fa - készített hintaágyat keresek, 2 személyest, olyat, amit télire is kint lehet hagyni. van valami tipped? köszi

Nahát 2012.06.30. 12:57:18

Szép-szép a természetes, csak legyen hely elpakolni majd a sok kerti csücsüldét:)
Évek óta ácsingózom egy ágyméretű hintára, amint ülni nem de szunyókálni jobbat el sem tudok képzelni. Kiszemeltem egy capri vörös fémállványos.
Addig marad a pléd:)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása