Megyeri Szabolcs kertész blogja

Köztéri ücsörgés

komment

Hétvégére lehűlést ígértek az időjárás-előrejelzések, nos ez érezhetően nem történt meg, a 35 Celsius fok nem éppen langyos hőmérséklet. Szombaton némi naptejjel és védőitallal felszerelkezve jókora sétát tettem a városban, nem csupán a szabad levegőn való tartózkodás öröméért, hanem azzal a céllal, hogy feltérképezzem, a forróságtól kókadt egyszeri városnéző hol, mire tud leülni, ha már a hőguta kerülgeti. Az alábbi fotósorozat ezt örökítette meg.

 IMGP1375.JPGKreatív, olcsó fejlesztés: hatalmas raklapokból ácsolt napozófotelek a Lánchíd tövében. 

Perzselő nyáridőben sokan választják a városban való ténfergést, a Budapest szívében élőknek sajnos ritkán adatik meg a kert öröme, így ha a négy fal közül ki kívánnak mozdulni, akkor kézenfekvő, hogy tesznek egy nagy sétát, lehetőleg a Duna közelében, itt mindig kicsit hűvösebb van, és ha már csobbani nem lehet benne, hát a víz látványa is elég illúzióként. Persze az olvadozó emberfia strandra, tavak mellé, vidékre is mehet, az én előfeltételezésem azonban most az volt, hogy csak egy belvárosi, fagylaltozással összekötött andalgásra futja időből, energiából, netán pénzből. Ilyenkor felértékelődnek a köztéri bútorok, melyeken a megfáradt vándor megpihenhet, ráadásul ezek a tereptárgyak a városképet is alapvetően befolyásolják. Lássuk, mi a helyzet ülőhelyfronton.

IMGP1385.JPG

Innen a szemközti Dunakorzót lehetne csodálni, a hátradőlés kizárt.

IMGP1397.JPG

A Rudas mögötti buszmegállóban inkáb a fűben, árnyékban várnak a buszra.

IMGP1405.JPG

A szépen felújított Március 15.-e téren foghíjas a bútorzat.

IMGP1410.JPG

Ugyanott a legmókásabb köztéri ülőalkalmatosságok, a forgószékek. Kár, hogy nagyon átforrósodnak.

IMGP1414.JPG

Még mindig Március 15.-e tér, a csobogók hűsító padokká válnak.

IMGP1420.JPG

Ezt a masszív padot sikerült valahogyan szétszedni. Erzsébet tér.

IMGP1423.JPG

A második legjobb dolog: fűben hűsölni, a naptól védve. A parkok ilyen időben aranyat érnek.

IMGP1428.JPG

A legjobb: lábáztató, igaz árnyék nélkül.

IMGP1429.JPG

A Bazilika népszerű lépcsőit végleg elzárják a megpihenni vágyók (és az esti bulitömeg) elől.

IMGP1434.JPG

A Pesti Broadway hullámpadjai kényelmetlenek, de jól néznek ki.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr924607698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.24. 14:50:02

Nem nagyon értem, miért nyerhet valaki pályázati pénzeket, ha nem képes vállalni x év karbantartást. (Persze értem, korrupció és persze az, hogy Hülye Béla dönt)

A Városligetet az utóbbi 30 évben vagy 3* újították fel, ebből legalább kettőt pár ember folyamatos alkalmazásával el lehetett volna kerülni.

Megcsinálnak egy frankó környezetet, majd utána magasról beleszarnak, mintha magától karbantartaná magát. Ráadásul a karbantartás az esetek többségében pár ezer, vagy tízezer Ft. lenne időszakonként egy dolognál. mert két deszka pótlásáról, festéséről lenne szó.

Nem, hagyják lerohadni aztán "Európa segiccs".

Kötelezőnek kellene visszafizetni a pályázati pénzeket, ha nem képes vállalni folyamatos karbantartást.

Egyszer a haverommal nézegettük az Újpest Városkapu metróállomást, 3 közmunkás 2 hét nap alatt nagyjából elfogadhatóvá tudná varázsolni. Lámpatesteket kimosni, egy kis vakolás, festés, lemosás. Ez sem profi, de legalább nem lenne olyan irdatlanul mocskos és elhanyagolt amilyen már elég régen.

Peter__Blau 2012.06.24. 14:53:35

A legkirályabb a fémből készült ülő alkalmatosság, télen hozzáfagysz, nyáron odaégsz ha ráülsz. Azt kéne ráültetni aki kitalálta :-D

Dr_utcai_arcos 2012.06.24. 14:58:52

@Anti Anyag: tudod, nem azzal van a baj, hogy nincs karbantartva. Ha a baromállat nem ott állna neki a farkát kompenzálni, akkor nem lenne szükség karbantartásra. Kamerákat mindenhová és nagyon durván büntetni a köztéri rongálókat! "Megcsinálnak egy frankó környezetet, majd utána magasról beleszarnak, mintha magától karbantartaná magát." Nem az építők szarnak bele.

Dr_utcai_arcos 2012.06.24. 15:00:29

@Peter__Blau: tökéletes példa az Ikea az Örsön.Aki azt a padot kitalálta, nagyon kéne büntetni. Az egy fos, nem ülőpad, nem ráülsz, hanem beleesel, utána meg tornamutatvány ahogy megpróbálod kitolni magad.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.24. 15:36:00

@Dr_utcai_arcos: Mondjuk, láttam olyat, hogy egy cigány csákó nekifutásból belerúgott egy buszmegálló oszlopába (nem azonnal jött a busz, ahogy odaállt) , az meghajlott és úgy pattant vissza, hogy az alsó táblák a gyereket "fejelték" le, az ettől a földre került.

Dicsértem is azt, aki úgy tette oda:)

Vizilabda 2012.06.24. 17:01:23

Nem a gyalogosok városa. Buszmegállókban nincs pad, néha metróba se, egy nagy gagyi az egész város(?).

Bartush 2012.06.24. 17:13:03

Budapest nem a gyalogosok városa, de nem is a bicikliseké, sőt igazából az autósoké sem, akkor kié? A megrongált padok alapján senkié. A karbantartás egy dolog, a rossz kivitelezés is egy másik (Svédországban vagyok éppen, elképesztő különbség van a két állam közt ésszerűség tekintetében.) Tudjátok mi a legnagyobb különbség? Hogy itt az emberek nem rongálnak. Nem rugdosnak jelzőtáblákat, nem grafitiznek se falra se buszon. Valahogy meg tudják őrizni a környezetüket. Ja hogy anyuka itt rászól a kisfiára, hogy ne ugráljon a metró ülésén, hogy ránevelik a gyerekeket arra hogy a "senkié/közé" az a mienk? Egyre elkeserítőbb, hogy otthon már akkora a demokrácia hogy mindent lehet, de főleg tönkre tenni, javítani és újat teremteni már talán nem is érdemes.

Kis ember 2012.06.24. 17:30:32

@Anti Anyag:
Mit vársz egy olyan országtól, ahol az autózás költségeit az emberek egyenlőnek tekintik a benzinköltséggel? Aztán csodálkoznak, mikor a szervizben megkapják a számlát.
Ebben az országban a tervszerű megelőző karbantartást és a működési költséget nem ismerik.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.24. 17:32:16

@Bartush:

Ha nincs a környezet karbantartva, az emberek sem vigyáznak rá.

Amikor megjön a norvég turista, az első nap még vigyáz, még norvég módon áll hozzá. A második napon már ő is alkalmazkodik a helyi szokásokhoz. Ugyanez fordítva: a Mo-n rongáló magyar Norvégiában furcsa módon átveszi az ottani szokásokat, s nem rongál.

windex 2012.06.24. 18:41:55

@Dr_utcai_arcos: nem vagyok egy nett ember, de azt már felismertem, hogy mindent karban kell tartani. egyrészt, hogy ne változzon az állaga és a használhatósága. másrészt mert nincs szükség hülyékre, akik tönkreteszik, ugyan kevésbé látványos gyorsasággal, de a víz, a tél, a fagy, az uv sugárzás pont megteszi, amit kell. fa, fém, műanyag előbb-utóbb kész. szóval én se csípem a vandál állatokat, de ha ők nem lennének, akkor is karban kell tartani, részben mert olcsóbb, részben mert úgy folyamatosan használható a cucc, és ezek jó dolgok, ráadásul, ha tönkremegy valami, akkor többnyire cseszhetjük, vége, megszűnik maga a műtárgy is, nem csak a használhatósága. aztán ha netán irgalmatlan hosszú idő után mégis rekonstruálják, annyira kell neki örülni, hogy még a híradókba is belekerül, mintha nem az lenne a természetes

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása