Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szedd te is!

7 komment

Szemetes az egész ország, ez tény, elég kilépni az utcára, sétálni egyet erdőn-mezőn, folyóparton, bármerre is járunk, nem kell sokat kutakodni, hogy némi eldobott hulladékkal találkozzunk. Az okokat firtathatjuk, a renitenseket nevelgethetjük, de ettől a szemétkupacok még nem tűnnek el. Szedje fel, aki eldobta, mondhatnánk, de naivitással és cinizmussal nem jutunk messzire. Ha nincs más, szedd fel te!

 

A TeSzedd! Összefogás a Tiszta Magyarországért mozgalom a tavalyi akció után idén is támadást indít a kosz és szemét ellen, a takarításhoz pedig bárki csatlakozhat, holnap, június másodikán. Országos programról van szó, melyet a vízügyi igazgatóságok koordinálnak, a szükséges kellékeket (zsákok, kesztyűk) pedig a szervezők és a támogatók biztosítják. Az összeszedett hulladékot az FKF szállítja el a megfelelő lerakóhelyekre. 

 

A 2011-es megmozduláson közel 160 ezer civil, és rengeteg cég, vállalat és közintézmény vett részt, az eddigi regisztrációk alapján idén még ennél is nagyobb tömeg várható. Bár a regisztráció már lezárult, a most kedvet kapók ne csüggedjenek, a megadott helyszíneken szombaton, a szedés napján is lehet jelentkezni, a munka reggel nyolctól este hatig tart majd. Természetesen nem csupán hulladékgyűjtésről van szó, a közös munka közösségi élmény is egyben, fizikailag felér egy kiadós kirándulással, és jól látható eredménnyel végződik. 

 

Világos, hogy egyetlen nap alatt nem lehet tisztára pucolni az országot, de még egy várost sem, az akció üzenete azonban világos. A rendezett környezet mindannyiunk érdeke, és aki a bosszankodáson túllépve aktívan is hajlandó tenni a tisztaságért, az jót cselekszik, jó példát mutat, ráadásul még jól is szórakozhat. 

Részletekről, tudnivalókról és a helyszínekről ITT lehet tájékozódni!  

Facebook és twitter oldal is van.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr974557695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nomina 2012.06.01. 10:52:26

Részben igaz a "szemetes" látásmód.
Számít viszont, hogy honnét nézzük. Ha mondjuk India felől, akkor hermetikusan tiszta. Ha Ausztria felől, akkor bizony hanyagok vagyunk e téren.
Van min javítani az tény! Ámbár ez nem általánosítást és minősítést jelent...
Számomra szimpatikusabb egy olyan megfogalmazás ami először pozitív saját példát hoz, megdicsér, hisz igenis van miért! Sok helyen az országban lám sikerül tisztán tartani környezetünket, ez jó érzést okoz és gyerünk, tegyük olyanná a többit is!:)

para_noir 2012.06.01. 12:17:13

@Nomina: hát, szerintem attól, hogy udvariaskodunk, meg pozitívan akarjuk látni a világot, még ugyanaz a retek marad mindenhol. A belvárosban lakom, és nem nagyon van mit/kit dícsérnem. ma bicajoztam be a munkába, a pirosnál áll mellettem egy autó, a sofőr kifújja az orrát, majd egy íves mozdulattal kihajítja a papírt az ablakon. Kedvem lett volna egy téglához kötözve visszaküldeni. És ez a mentalitás van mindenhol, a szétdobált szotyitól egészen a árokba kidobottrossz hűtőig.

Nomina 2012.06.01. 17:17:54

Lehet, hogy igazad van!:)
Tegnap amikor álltam a buszmegállóban, azt láttam a másik oldalon, hogy egy snassz néni mendegél a járdán és egyszer csak megáll és felemel egy pet palackot majd a közeli szemetesbe dobja. Ennyi.
Ilyet is van!
Ebben a kis történésben én azt láttam, hogy ez dicséretes, ha mindenki így tenne, a végén nem lenne aki eldobja.
Értem és megértem amit írsz - nem idézem magam, hogy van min javítanunk.
Csupán azt osztottam meg, hogy vannak tiszta, rendes helyek - bizony Pesten is. (Kopaszi gát)
Ettől még nem lettem vak és látom az árnyoldalt, pusztán megjegyeztem, hogy létezik pozitív példa...
Nyilván ahogy nem csak a jót lehet észrevenni, úgy nem is csak a rosszat!;)

Túl hosszú "lettem" de egy mondatot még megengedek magamnak...
Nemrég Indiában jártunk és amikor hazaérkeztünk a párom megcsókolta a repülőtér kövét és szinte űrbéli tisztaságot véltünk felfedezni mindenhol a városban!:-)

Pszt! 2012.06.01. 20:28:43

Szedje a rosseb! Aki elszórja, az meg röhög rajtunk, aztán ugyanúgy szemetel tovább.

Pszt! 2012.06.01. 20:32:07

Nem kéne engedni a kommunális szolgáltatónak az egekig emelni a szemétszállítás díját! Egy hét helyett kéthetente viszik el a kukát, az árat pedig megduplázták. Egyre többen inkább kiviszik az erdőszélre, töltések mellé a mocskot, vagy becsempészik a szomszéd kukájába.

körte* (törölt) 2012.06.02. 13:32:10

Na, megint behülyítik a népet. Ingyen összeszedetik velük a szemetet, hogy ne kelljen utcaseprőket és takarítókat fizetni.

lottii (törölt) 2012.06.10. 21:53:34

@Nomina: Ha már a szomszédokról van szó és nem akarunk/tudunk tanulni az osztrákoktól, mert ők már túl messze vannak előttünk, akkor tekintsünk a szlovénekre. Mégiscsak Európában lennénk, vagy ez már inkább a Balkán? Ha egy külföldi szemetel az országukban, ők felveszik és beleteszik a szemetet a kukába. Mindenütt rendezettség és tisztaság fogadja az oda érkezőket. Kicsitől a nagyig megtanulták mind, hogy rendet tartsanak a környezetükben. Szerintem szégyen az ami nálunk van, sokszor térdig jár az ember a csikkhalmazokban és a kutyamicsodákban...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása