Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogy terítsünk gyepszőnyeget?

komment

Gyepszőnyegről már esett szó korábban, igaz akkor a fűmag vetéssel összevetve, nem pedig a lerakás mikéntjét ecsetelve. Most utóbbi téma kerül terítékre, mégpedig azért, mert a napokban volt alkalmam egy kifejezetten rosszul leterített területet megszemlélni, és ez eszembe juttatta, hogy aki házilag próbálkozik, esetleg nincs teljesen tisztában a dolog módszertanával. 

 

A fenti képeket Kőbányán készítettem, ahol egy igényesen felújított üzemcsarnokot az utcafronti részen is meg kívántak szépíteni, oly módon, hogy a feltehetően ápolatlan és gazos földcsíkot gyepszőnyeggel vonták be. A művelet azonban láthatóan nem sikerült a legjobban, megjegyzem nem mások munkáját szeretném minősíteni, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy a gyepszőnyeg lefektetésénél be kell tartani bizonyos szabályokat. A gyepszőnyeg egyébként sok esetben jó választás, főleg kisebb kertekben, vagy ilyen utcafronti részeken, ahol csak a füvesített terület a lényeges, és a házigazda, vagy a lakók nem kívánnak vesződni a hetekig tartó növekedéssel, ami alatt a birtok nem vehető használatba károkozás nélkül.

 

Ilyen formában érkeznek a tekercsek

Tévhit azonban, hogy a gyepszőnyeg leterítése abból áll, hogy kigörgetjük a rolnikat, és máris kész a füvesített udvar, szőnyegezésnél is jelentős előkészület és több fázisból álló munka vár ránk. Épp ezért azt szoktam tanácsolni, hogy főleg az első alkalommal kérjük szakember segítségét. Aki mégis önerőből birkózna meg a feladattal, annak a következőket javaslom.

A gyepszőnyeg tekercsek megérkezése előtt készítsük elő a talajt. A lefektetés előtt körülbelül két héttel javallott egy teljes gyomirtást elvégezni. Ez történhet kapálással vagy vegyszeres kezeléssel, erősen gyomos, főleg tarackos terület esetén inkább utóbbi eljáráshoz folyamodjunk. Ezután talajfertőtlenítést is végezhetünk. Érdemes a földfelület felső pár centiméteres rétegét eltávolítani és újjal pótolni. A talaj ne legyen túl kötött, mert az gátolhatja a legyökeredzést, tőzeggel például lazíthajuk a felső réteget.

 
 

Látható a gondos előkészítés

A megfelelő tápanyag ellátást gyepindító műtrágya kihelyezésével biztosíthatjuk. Az alaposan előkészített felületet ezután hengereljük, és hozzuk szintbe. Ne feledkezzünk el a szegélyek kialakításáról, így a gyepszőnyeg szélei nem fognak kiszáradni. Ha előfordult már a területen vakond (vagy tartunk a megjelenésétől), akkor az előkészítés során leteríthetünk vakondhálót, ezt a földre tegyük, közvetlen a gyepszőnyeg alá. A vakondháló egy szinte mindenhol kapható műanyag háló, segítségével a vakond megjelenése teljesen kiküszöbölhető, a kis ásógép ugyanis nem tud tőle a felszínre jutni, így kénytelen lesz továbbállni.

 

A vakondháló

Ha mindezzel kész vagyunk, előöntözhetjük a területet, de ügyeljünk arra, hogy szőnyegünknek a szárazabb, ún. földnedves talaj a megfelelő ágy. Ha jól időzítettünk, ekkorra érkezik meg a gyepszőnyeg, amit mihamarabb fektessünk le, ugyanis élő áruról van szó, a késlekedés végzetes lehet. Leterítésnél a csíkokat passzentosan illesszük egymáshoz, majd hengereljük le (átlósan), hogy ne maradjanak levegős területek a két felület között.

 

A hengerelés fontos

Ezzel tulajdonképpen véget is ért a füvesítés, ezek után már csak a megfelelő öntözésről kell gondoskodni, első alkalommal alaposan tegyük, ezután pedig két-három héten keresztül naponta legalább 5 liter vizet kapjon a gyep négyzetméterenként, később ritkíthatjuk az öntözést, mindig ügyelve arra, hogy elkerüljük a túllocsolást. Az első nyírást a fűszálak megerősödésekor, nagyjából húsz nap elteltével ejtsük meg, és jót tehet az utólagos műtrágyázás is. A frissen lefektetett fűfelület tulajdonképpen azonnal használatba vehető, de az elején bánjunk vele óvatosan, csoportosan ne járjunk rajta, és érdemes a kutyát is eltiltani erre az időre a kert látogatásától.

 

Kis kertrészekbe ideális választás

Ha a leírtakat betartjuk, nagyon jó eséllyel szép, egyenletes pázsit lesz a jutalmunk, de ne feledkezzünk el arról, hogy a gyepszőnyeg is csak fű, ugyanarra a gondoskodásra, nyírásra, tápanyag ellátásra szorul, mint a vetéssel kialakított pázsit.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr354546337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása