Megyeri Szabolcs kertész blogja

Menta, a hűs nimfa

komment

A menta a háziasszonyok jó barátja, télen-nyáron hasznát lehet venni, egyaránt sikerrel gondozható lakásban, például a konyhában, vagy a kertben, bár utóbbi helyen vigyázni kell vele, mert nem nagyon fogja vissza magát a terjeszkedésben. Így aki mentát ültet a kertbe, könnyen lehet, hogy hamarosan egy mentaligetben találja magát. Azért ne ijedjünk meg tőle, sőt ismerkedjünk meg  vele közelebbről.

A mentának múltja van, már a görög mitológiában is szerepelt, mint Menthe, a nimfa, kit Hádész változtatott gyógynövénnyé, hogy megóvja felesége, Persephone bosszújától. Más olvasatban a növénnyé válás már a dühös feleség bosszúja volt, de történt  bárhogy, tény, hogy a menta egy régóta ismert gyógy-, és fűszernövény. Nem csupán régi, de roppant mutatós növényke, hajtásai pár centiméteresek, levelei párban ücsörögnek a szárakon. Virágai kékek, fehérek, vagy rózsaszínűek, ha pedig bármelyik részét összemorzsoljuk, máris árad belőle a jellegzetes mentaillat. 

Konyhakész állapotban

Tegyünk kis kitérőt, mivel adja magát a kérdés, hogy a mentának és a rágókból, cukorkákból ismert mentolnak van-e közük egymáshoz. A válasz igen is, meg nem is, ugyanis a mentolt a borsmentából (Mentha × piperita), a menta rokonából nyerik ki. A család egyébként igen népes, ki ne ismerné például a fodormentát, de elterjedt a vizimenta, a narancs menta, és a vörös menta is.

A macskákra is delejes hatással van

A menta általában sokoldalú gyógy-, és fűszernövény, leveleit tehetjük teába (illetve magát a levelet is forrázhatjuk), mely a köhögést, torokfájást csillapítja, jótékony hatással van a puffadásra és emésztési zavarokra, mindemellett kiváló frissító is, forró nyáron, behűtve például. Mindemellett köretekhez, salátákhoz is adagolhatjuk, sőt, egyesek süteményeket is ízesítenek vele.

Marokkói mentatea

A menta beszerzése roppant egyszerű, szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben, hipermarketben találunk kis cserépbe ültetett, előnevelt példányokat, melyeket csak haza kell vinni. Ha már otthon van, tegyük napos helyre. Ha magról vagy rizómáról kívánjuk szaporítani, akkor jó vízelvezetésű, laza talajba helyezzük (az általános virágföld teljesen jó), melyet kevés homokkal, perlittel dúsíthatunk, hogy tökéletes legyen a mentának. Ahogy említettem kerti kiültetésnél óvatosan bánjunk vele, mert szapora növény, egykettőre átveheti az uralmat a birtokon.

 

Ha van jó mentareceptjük, ne habozzanak megosztani kommentben!
 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr704530309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p_katy 2013.02.28. 13:01:00

Ha balkonládába szeretném ültetni a mentát, akkor mennyi öntözést igényel, milyen a fényigénye?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása