Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tüzes kerti mulatság

Szólj hozzá!

Néha nem árt figyelmeztetni a kertbarátokat, hobbikertészeket, hogy a szépen gondozott birtokok bizony alapvetően a pihenést, a kikapcsolódást, a szabadban való időtöltés lehetőségét szolgálják. Feltételezem - hogy hozzám hasonlóan - sokakat úgy beszippant a kerti munka, hogy elfelejtik, hogy ez kis terület micsoda lehetőségeket rejt magában. Például, hogy mennyire jó egy sütögetéssel egybekötött kerti mulatság. 

Tegyük most hát félre az ásót, a kapát és a locsolócsövet, és próbáljuk beleélni magunkat egy kinti grillezés hangulatába. Hoppá, ha nincs a kertben grillező-alkalmatosság, akkor rögtön hamvába holt a kellemes elképzelés. Sebaj, akkor építsünk kerti grillt!

Az alapmodellek egyike

Rendben, ez így, hogy kerti grill, kissé tág fogalom, nézzük, mik a lehetőségek. Kezdjük a lustábbaknak való, és egyben olcsóbb megoldással, ez a bárhol kapható faszenes sütögető. Előnye, hogy nem kell fix helyet kiépíteni a számára, csak kivisszük, begyújtjuk és kész. Cserébe gyengébb minőségű, nem túl tartós, füves területen kissé ingatag és balesetveszélyes lehet, de első próbálkozásnak megteszi, főleg, ha stabil helyre (akár egy nagyobb teraszra) tudjuk állítani.

A gurulós bőrönd és a faszenes grill szerelemgyermeke

A kerti grill őse és rokona a tűzrakóhely, egyszerűbben nevezve a tábortűz. A nyári táborok gitározós, együtt éneklős, szalonnázós nosztalgiáját hozhatjuk vissza vele, és ez a verzió sem igényel sok munkát és befektetést. A nagyjából egy méteres, általában kör alakú tűzrakóhelyet a pázsit rovására alakíthatjuk ki, és tulajdonképpen egy ásó és pár bontott tégla, vagy méretes kő elég hozzá. Hátránya, hogy nem mozgatható (csak egy újabb gyeprész károsítása árán), viszont pár óra alatt összedobható, és egy fém állványzattal bográcsozásra is használható. Persze léteznek előregyártott, komolyabb darabok, magasított égéstérrel és ülőkékkel.

Olcsó, egyszerű, klasszikus

A grillpartik szerelmeseinek a nagyobb kinti kemencék javasolhatóak, ezek már kemény összegbe kerülhetnek, viszont kis túlzással örök darabok. Sok típusnál van munkaasztal, fahasáb tároló, könnyen tisztítható hamutér, tulajdonképpen kompakt kinti konyhák ezek.

Tartós, ízléses

Válasszuk bármelyik megoldást, pár alapszabályt mindenképp tartsunk be. A kerti tüzeléshez hely kell, ezért a zsebkendőnyi hátsókertekben inkább mondjunk le erről a mulatságról. Ügyelni kell arra, hogy a grill szélvédett helyen legyen, de mégse jelentsen tűzveszélyt (ergo ne legyen túl közel hozzá semmi éghető - növényzet, kerti bódé, garázs, háztető stb.) Az előző ok mellett azért se tegyük fákhoz közel, mert az ételbe, bográcsba hulló levelek folyamatos bosszúságot fognak okozni. Nagyobb sütödét telepítsünk masszívabb felületre, egyrészt a stabilitás, másrészt a megközelíthetőség miatt. Komolyabb kerti grilleket illik betonalapra építeni. Érdemes térkővel lefedni a grill környékét, így nem kell ingoványos talajon botorkálni a tányérokkal, nyársakkal. Legyen elég hely a körbeüléshez, ez nagyjából másfél métert jelent, így kiszámolható, hogy alapjáraton egy 3-4 méteres kört foglal majd le a tűzrakóhely, nem éri meg spórolni ezen, kényelmetlenség, füstben fuldoklás, nyomorgás lesz belőle.

Süllyesztett tűzrakóhely 

Ha rendszeressé válnak a partyk, jó ötlet kövezett utat kialakítani a háztól a sütőig, így a gyep letaposását megelőzhetjük. Ha már ház, az sem elhanyagolható, hogy a füstöt távol tartsuk lakhelyünktől, így lehetőség szerint minél messzebb tegyük a tüzet attól, különben állandó függönymosás és kényszeressé váló szellőztetés lesz az osztályrészünk. Ami még nagyon fontos, az az elővigyázatosság, főleg nagy lánggal működő tűzrakóhelyeknél. Legyen mindig bekészítve egy vödör víz, és praktikus, ha a kerti slag a tűz közelébe húzható. 

Ezt próbáljuk elkerülni!

Ha mindenre gondoltunk, és már lobog a tűz, sülnek a húsok, akkor csak a gitárt kell előkapni!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr954508457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása