Megyeri Szabolcs kertész blogja

Eperszüret, mértékkel

komment

Tegnap szó esett arról, hogy miért jó az eper, természetesen a kiváló ízén kívül. Ha már megindultak a pavlovi reflexek, térjünk rá arra, hogy hogyan juthatunk hozzá. Egyrészt ugyebár boltban, hipermarketben, piacokon, de ha olcsóbban kívánjuk beszerezni, és számít, hogy friss (és hazai) legyen, ráadásul még lusták sem vagyunk, akkor irány az eperföld, és szedjük magunk!

 

Jó, persze ez nem olyan egyszerű, nincs minden sarkon eperföld, de azért találni bőven országszerte olyan szamócásokat, ahol mi magunk szedhetjük a gyümölcsöt, budapestiek és a környéken élők például ide kattintva tájékozódhatnak. A legtöbb hely május közepén, végén nyit, tehát már csak egy-két hét, és indulhatnak a családi, baráti szedő-brigádok. Következzen pár jótanács a vállalkozó kedvűeknek.

 

Lázas munka

A szedd magad eperföldek népszerűek, hiszen olcsón juthatunk általuk a kedvelt gyümölcshöz, épp ezért számítani kell arra, hogy jelentős számű érdeklődőt, magyarul kisebb-nagyobb tömeget találunk a helyszínen. Ezt kivédhetjük azzal, ha korán érkezünk, persze azért nem kell feltétlen a tyúkokkal kelni a dolog miatt, de főleg hétvégén érdemes azért a kora délelőtti órákban megérkezni.

 

És az eredmény

Ajánlott nem elfeledkezni a megfelelő edényekről, a többes szám szándékos, ugyanis jobb több, kisebb, laposabb tálba, lavórba szedni, mint egy nagy kondérba, ládába, utóbbi esetben az alulra kerülő szemek szinte biztos, hogy sérülnek, és mire hazaérünk a gyűjtemény egy része pépessé válhat. A célbadobást is mellőzzük, a sérült gyümölcs elveszti élvezeti értékét, inkább szépen rakosgassuk egymásra a szemeket. A legtöbb helyen leszámolják mérlegelésnél az edények súlyát, persze csak akkor, ha előtte nem mulasztottuk el leméretni őket. Ezzel a módszerrel még többet spórolhatunk.

 

Szellősen pakolva tovább marad friss és ép

Maga a szedés nem felhőtlen szórakozás, inkább könnyű fizikai munkának nevezhető, ezért érkezzünk kényelmes, megfelelő öltözetben, melyet nem sajnálunk, ha poros, koszos lesz. Az eperföldi munka nem divatbemutató, egy lyukas mackóalsó és egy öreg, kinyúlt póló kiválóan alkalmasak a célra. Nem rossz ötlet emellett némi italt és harapnivalót (szendvics, csoki) magunkkal vinni, a nagy hajlongás közepette, főleg napos, meleg időben biztos, hogy megéhezünk, megszomjazunk. A szemek leszedésekor hasznos, ha a gyümölcsöt a kocsánnyal (zöld résszel) együtt szakítjuk le, hosszabban eláll így. Ha megtelt egy kosár, tegyük árnyékos helyre, ezzel is megelőzhetjük az idő előtti minőségromlást. 

 

Van mit szedni

Az efféle helyek egyik vonzereje, hogy a helyben elfogyasztott gyümölcs ingyen van, de azért tartsunk mértéket. Bár nagy a kísértés, hogy az amúgy is nyomott árat a helyben elfogyasztott brutális mennyiségű eperrel csökkentsük tovább, pórul (esetleg görnyedve) járhatunk így, ráadásul a földről frissen felszedett szamóca piszkos, ami nem kimondottan egészséges. A munka végeztével otthon csak annyi szemet mossunk meg, amennyit azonnal meg is eszünk, vagy felhasználunk, a többi jobb, ha eredeti állapotában marad a hasznosításig, tovább eláll így a gyümölcs.

 

Kocsánnyal együtt szakítsuk le

És végezetül még egy tanács. Csábító dolog olcsón jutni bármihez, így van ez az eperrel is, de tartsunk önmérsékletet és csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van. Könnyen odavész a megspórolt összeg, ha a túl nagy mennyiségű gyümölcs jó része idő előtt megromlik, és a kukában végzi.

Ha tetszett a poszt, kövesse a blogot a facebookon is!  

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr214494717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.05.10. 19:54:07

Csodálkoznék, aki azért szedi le, hogy a kukába dobja. A legfinomabb gyümölcsök egyike, ilyenkor nem is szabad mást enni, csak az epret. Mindenesetre én megmosnám, mert a locsolásnál, esőnél, sok minden rakódik a gyümölcsre.
Érdemes belőle dzsemet főzni, kiváló íz palacsintába, sütibe, kalácsra. Be is lehet fagyasztani, télen turmixnak, vagy velőt késziteni - torta alapanyag.
Most frissen egy epercharlotte a gyerekeknek kész ajándék...

InversioN 2012.05.11. 02:26:18

A földről szedett gyümölcsöknél nagy veszély a bélgiliszta, mindig meg kell mosni.

minidobermann 2012.05.11. 02:39:50

Az "ide" szóra kattintva azt kellett látnom, hogy minden hely zárva van. Lehet, azért, mert éjjel fél 3 van?

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2012.05.11. 06:39:21

Nem, nem azért....:D A szövegben a link után következő mondat megadja a választ: "A legtöbb hely május közepén, végén nyit, tehát már csak egy-két hét..." :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása