Megyeri Szabolcs kertész blogja

Törzsanyag fűnyíróknak

1 komment

Egy fákért aggódó kedves ismerősöm, Lakatos Béla hívta fel a figyelmemet egy olyan problémára, mely igen gyakori a városi közterek, parkok, utcafrontok fáinál, és elsősorban a fiatalabb csemetéket érinti. A bemutatásra kerülő káros jelenség azonban nem csupán a közterületekkel kapcsolatos, hanem a kertekben is előfordulhat, így mindenképp hasznos beszélni róla, és megoldást kínálni rá.

 

Óvatosan!

Örvendetes, hogy országszerte szaporodnak a füves, bokros, fás parkok, zöldülnek az utcák, és még örömtelibb, ha ezek a területek aktív gondozás alatt állnak. A figyelmetlen ápolás azonban kárt okozhat, ezt jelezte levélíróm. A parkok, ágyások füvét gyakran nyírják munkások damilos, vagy pengés szegélyvágóval, fűnyíróval, és amennyiben az eszközt a fák törzséhez közel használják, sok esetben egyszerűen legyalulják, levágják a fa kérgét. Ez elsősorban a fiatalabb facsemetéket érintheti végzetesen, a géppel, gondatlanságból elkövetett háncsolás akár a növény életének végét is okozhatja.

 


 Jellegzetes nyomok, a hanyag, gyors munka után

A vázolt károkozás egyszerűen megelőzhető. A legkézenfekfőbb megoldás a jól bevált odafigyelés, vagyis az óvatos és körültekintő fűnyírás, mely folyamán kerülni kell a gép fatörzzsel való találkozását, de a fűkaszára is lehet védőburkolatot szerelni. Erre azonban nincs mindig lehetőség, a szegélynyíróval dolgozó munkások pedig sok esetben nincsenek tisztában a növények igényeivel, vagy egyszerűen az idő sürgeti őket (jellemzően területarányosan, és nem órabérben dolgoznak), és az egyszerűbb megközelítést választják.

Ez a csemete már védve van

Nem csupán esztétikai-növényvédelmi jellegű a gond, a kár súlyos ezrekben mérhető, egyetlen, az önkormányzat által telepített csemete költsége a 70 ezer Forintot is elérheti, így az adófizetők pénzének elherdálása a kis fák gondatlan károsítása!

Megoldás lehet még, ha már a fa ültetésénél gondolnak a szakemberek az említett jelenségre. Jó módszer, ha a facsemeték törzsét védőhálóval kerítik körbe, mely ellenáll a damilos szerszámnak. A háló készülhet műanyagból, fémből, de egy egyszerű drótfonat is megteszi. A másik, igényesebb védekezés pedig az, ha az elültetett növény törzse köré tányért, vagyis füvesítetlen részt alakítanak ki, melyet aztán mulccsal (forgács, zúzott kő, kavics) töltenek fel, így ezen a részen a fűnyírás okafogyottá válik. 

 

Műanyag védőháló

Ezt a prevenciós módszert melegen ajánlom kerti fák ültetésekor is, megvédhetjük vele növényünket a sérüléstől, és egyben megkímélhetjük magunkat a fák környékének fárasztó kézi fűnyírásától, arról nem is beszélve, hogy egy tányéros kialakítású fa szebb látványt nyújt.

Az ilyen fém keret pedig nem csak a géptől, hanem az

egyéb veszélyektől is óvja a köztéri fákat

A káros jelenség megelőzésében, orvoslásában a legnagyobb szerep a közterület karbantartását irányító felelős vezetőké, de a polgárok is sokat tehetnek a fák védelmében, ha a problémát észlelve jelzik azt az illetékes személyeknek, szakembereknek.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr334466980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása