Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bogaras rózsa, hervadó papucsvirág

Szólj hozzá!

Közszolgálati percek következnek, a közelmúltban két olvasóm is növényproblémákkal keresett meg, nekik, és a hasonló gondokkal küzdőknek próbálok segíteni. Elsőként Ágnes rózsájával, és az azon megtelepedő rejtélyes pattogó bogarakkal foglalkozunk. A többes szám nem királyi, mint annyiszor, most is Antics Katalin növényorvos közreműködésével készült el a szakszerű válasz, köszönet érte!

 

Őt szeretjük a rózsán...

Kedves Szabolcs,

olvastam a március 12-én írt blogbejegyzését a cserepes rózsáról. A helyzet nálam is ugyanaz, amit a levél írója is vázolt: kaptam nemrég egy cserepes rózsát, ami lényegében azonnal ledobta a virágait. Nem vagyok egy nagy kertész, életemben sosem foglalkoztatott a virágok világa, ez a rózsa mégis valahogy szívügyemmé vált, így el kezdtem rendesen gondozni. Talán túl rendesen is? Nem tudom. Visszametszettem, átültettem egy nagyobb cserépbe  és locsolom rendesen (2-3 naponta), sőt, még tápoldatot is helyeztem a földjébe (amit amúgy alig akar beszívni - a fikusz már rég "megette", a rózsának ez az oldat alig fogy). Viszonylag világos helyen van, egyébként lakásban. Úgy tűnik, talán erőre kapott, jönnek rajta az új levelek (virág még nem). Ma azonban észrevettem valamit, pontosabban valakiket. A föld tetején szabad szemmel alig látható, apró, világos színű bogarak mászkálnak, ugranak, vagy tán' repülnek is - nagyon aggaszt, már csak azért is, mert a rózsa gyakorlatilag fél méterre tőlem helyezkedik el. Ezt leszámítva is idegesít, hiszen nem akarom hogy bármi betegséget kapjon a virág. Nem tudom, mi lehet ez a bogár és hogyan kerülhetett a földbe, földre, mindenesetre szeretném a segítségét és a tanácsát kérni, hogy most mi a teendő? Ez normális jelenség? Mit (ne) csináljak? Vegyek valami vegyszert és irtsam a bogarakat?

 

...őt biztos nem (Collembola)


Kedves Ágnes!

A leírása alapján, azt kell mondanom, hogy ön valóban túlzásba viszi a gondoskodást, ugyanis túlöntözte a rózsáját. A növénye a nedvesség miatt elkezdett korhadni és ennek következtében jelentek meg a fehér színű ugráló lények. Ezek a kis apró rovarok az ugróvillások (Collembola), névre hallgatnak, melyek a gyakori öntözés, folyamatos nedvesség okozta korhadások alkalmával jelennek meg. A megoldás nagyon egyszerű, mérsékelje az öntözést, vagy cserélje ki a közeget, tehát ültesse át a rózsát. Az ugróvillások a növényben nem szoktak különösebb kárt okozni, és Önnek sem kell tartania tőlük, mivel emberre teljesen ártalmatlanok. További sikeres nevelést és szép rózsát kívánunk!

Ilyen eredményt kívánok!

 

A második levél Pétertől futott be, aki egy papucsvirágot (calceolaria) szerzett gyűjteményébe, azonban a virág elég nyomorúságos állapotba került, annak ellenére, hogy gazdája próbálta betartani a virágárus tanácsait. A pórul járt virágról kép is érkezett, ennek tanúsága szerint javulás már nem várható sajnos.

Szomorú látvány...

A leírás alapján olvasóm szinte minden hibát elkövetett, amit a papucsvirággal kapcsolatban el lehet. Elmondása szerint egy viszonylag árnyékos ablakpárkányon helyezte el a növényt, amit kaktuszok vesznek körbe, és sajnos az öntözést is a kaktuszokkal egyszerre végezte, vagyis ritkán. A papucsvirág ezzel szemben a világos helyeken érzi jól magát, bár a közvetlen napsütés nem tesz neki jót. Öntözni a kaktusznál jóval gyakrabban kell, legalább 2-3 naponta, ügyelve arra, hogy földje mindig nedves legyen. A párás környezetben érzi jól magát, de leveleit, virágait közvetlenül permetezni nem tanácsos. A legnagyobb probléma azonban az a papucsvirággal, hogy eleve nem egy örök darab, úgynevezett alkalmi cserepes növény. Ajánlott bimbós állapotban megvásárolni, és megfelelő gondoskodás esetén 4-5 hétig gyönyörködhetünk benne, eddig tart a virágzási időszaka. Ha elvirágzott, már nem sok teendőnk van vele, indulhat az örök virágmezőkre. Péternek sem tudok mást javasolni, mint azt, hogy ne élje meg különösebb kudarcként az esetet, és legközelebb tájékozódjon alaposabban vásárlás előtt.

Egészséges papucsvirág

Ha önnek is problémája akadt házikedvencével, keressen fel bátran kérdésével a blog elérhetőségein, vagy annak facebook oldalán!

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr864412954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása