Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kukujza

Szólj hozzá!

Akár találós kérdésként is feltehetném a címbeli szót, segítségként pedig csak annyit mondok, hogy egy ismert gyümölcstermő növényről van szó, bogyói ízletesek, ráadásul a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazzák azokat. Nem megy? Nem meggy. Akkor talán erről beugrik: 

 

Bizony, ez nem más, mint a fekete áfonya (Vaccinium Myrtillus). Ismeretes még havasi meggy, molabogyó és áfinya neveken, de hívjuk bárhogyan is, a lényeg, hogy termése sokoldalúan felhasználható, és kellemes íze mellett az emberi szervezetre is igen jótékony hatással bír. Lássuk talán akkor, hogy mit lehet tudni róla. 

A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozó, alacsony növésű (30-60 cm) lombhullató cserje, mely Magyarországon nem túl gyakori látvány, elsősorban az ország nyugati, északnyugati tájékain találkozhatunk vele. Bogyói hamvaskék színűek, borsónyi nagyságúak. Virágzási időszaka ebben a hónapban kezdődik, a termést viszont csak nyár végén kezdhetjük el gyűjteni. A fekete áfonya a nyirkos, savas talajú erdőket kedveli, fenyvesekben, bükkösökben lelhetünk rá, de a kertek félárnyékos zugaiban is jól érzi magát, sőt, nemesített fajtái is léteznek, kifejezetten udvarokba szánva. Ha otthoni körülmények között próbálkozunk meg nevelésével, akkor ne feledjük, hogy a humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajt szereti. 

A fekete áfonya termése rendkívül sokoldalúan felhasználható. A vadállatok is szeretik, a medvék például előszeretettel dézsmálják az áfonya bokrokat, aki pedig a vadakat szereti, szintén kedvelni fogja az áfonya savanykás ízét, mivel kiváló kísérője a vadhúsból készült ételeknek (nyúl, őz, vaddisznó, stb.). Ilyenkor mártás, kompót, vagy dzsem formájában tálalhatjuk köretként. Ízletes lekvár is készíthető belőle, illetve sütemények töltelékeként is alkalmazható, emellett tea, gyümölcsbor alapanyaga lehet, de akár pálinka is főzhető belőle. Utóbbi ugyebár nem meglepetés, miből nem?

A népi gyógyászatban sokféle baj orvosságaként ismeretes. Bogyói teaként elkészítve hasmenés, krónikus bélbántalmak esetén hatásosak, pálinka vagy tinktúra formájában pedig a szájüregi fertőzések, ínybetegségek ellenszere. A II. Világháborúban a berepülő pilóták ették mértéktelenül, ugyanis a fekete áfonya krómtartalma segíti regenerálódni a retinasejteket, vagyis javítja a látást.

Bogyós termése mellett levelei is gyógyhatásúak, bizonyítottan csökkentik a vércukorszintet, korlátozott mértékben még az inzulint is helyettesítik, így cukorbetegeknek is ajánlható, természetesen csupán kiegészítőként, úgy is csak orvosi felügyelettel. A fekete áfonya levele nyersen is ehető, de de túlzásba azért ne vigyük, mert heveny hasfájás lehet a vége.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr304396652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása