Megyeri Szabolcs kertész blogja

Filagória - tető a fejünk felett

komment

A tavasz közeledtével melegszik az idő (bár most épp dermesztő húsvét hétfőnk van), nő a napos órák száma, hamarosan eljön az az időszak, mikor már semmi nem akadályoz minket a kerti tevékenységekben. A kert azonban nem csupán a munka színhelye, hiába esik szó folyamatosan az ilyen-olyan teendőkről, a füves birtokokon elsősorban pihenni, kikapcsolódni akarnak a legtöbben. Így az ilyenkor szokásos, mondhatni elkerülhetetlen munkálatok mellett érdemes előre gondolkodni egy kicsit, hogy mivel dobhatjuk fel, tehetjük még otthonosabbá, praktikusabbá, élhetőbbé kinti birodalmunkat. 

Ez aztán pihentető látvány

Az arra alkalmas méretű és elosztású kertekben roppant mutatós és hasznos lehet egy filagória, mely messze túlmutat a hagyományos kerti bútorok nyújtotta lehetőségeken, hangulaton. Egy filagória telepítése természetesen nem kis befektetés, akár házilag készítjük, akár készen vásároljuk, a végösszeg pár tízezertől kezdve több százezer forintra is rúghat. Miért érdemes mégis ezt a megoldást választani, amennyiben az anyagiak nem jelentenek akadályt?   

A klasszikus hatszögletű kerti pavilon

Az első és legszembetűnőbb különbség egy hagyományos kertibútor összeállítással szemben az, hogy a szaletli fedett, így akár esős időben is lehetővé teszi a szabad levegőn tartózkodást, emellett az erős (és káros) nyári napsütéstől is megvédi a benne ülőt. Az időtállóság is a filagória mellett szól, biztosak lehetünk benne, hogy élettartama sokkal hosszabb lesz, mint bármely egyéb kültéri bútoré. Nem elhanyagolható tény, hogy egy pavilon javítható, újrafesthető, csinosítható, elemei cserélhetőek, szemben mondjuk a szokványos műanyag székekkel, asztalokkal, melyek sérülés, törés után a nehezen lebomló háztartási szeméthalmokat (és az amúgy is egyre nagyobb ökológiai lábnyomunkat) növelik.
 

Filagória2.jpg   Ez a típus akár házilag is elkészíthető

A végső érv pedig a hangulat, az egyedülálló atmoszféra. Aki töltött már el pár kellemes órát ilyen kerti alkalmatosságban, az tudja, hogy össze sem hasonlítható mással. A naptól, esőtől védve üldögélni a szabad levegőn, jó társaságban nagyokat beszélgetve, vagy csak egyedül, egy pohár borral, kertünket csodálva, felemelő érzés. 

filagoria3.jpg                                      Egy rusztikus, régiesebb típus, rönkfából

Sok indok felhozható a kerti pavilon mellett, ellene azonban jóval kevesebb. Hátránya lehet a viszonylag magas ár (ami azért némi kézügyességgel és időráfordítással jelentősen csökkenthető), helyigénye miatt nem minden kertbe telepíthető, egyes típusok pedig jóval több törődést igényelnek, mint a műanyag bútorok.

Akinek felkeltette az érdeklődését a téma, az alábbi gyűjtőoldalon rengeteg hasznos infót és linket talál, a lenti videón pedig a bátrabbak számára egy filagória elkészítésének házi módja látható:

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr784364439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

projo 2012.08.07. 10:02:38

Üdvözlöm, Megyeri úr;

Nézegettem, hogy hol állnak a weblapjaim a találati listán, és így akadtam az ön blogjára, és látom, felhasználta a filagóriámat bemutatásként.
Köszönöm, hogy méltónak találta.
Tudom, ha az ember weblapot, vagy blogot akar magának, amit talál, beépíti.
De akkor is jóérzéssel tölti el az embert, ha kiválasztja egy idegen, pont az ő munkáját.

Üdvözlettel; Prokop József

Megyeri Szabolcs 2012.08.11. 10:35:17

Tisztelt Prokop József!

Köszönöm jelzését, és ha a jövőben rendelkezésére állnak olyan új képek, melyeket szívesen megosztana, esetleg érdekes új kerti megoldások, ötletek, úgy kérem azokat küldje meg nekem, és örömmel közzéteszem a blogon, vagy más felületeken.

--
Kertbaráti Üdvözlettel:

Megyeri Szabolcs
kertészmérnök

projo 2012.11.17. 20:42:00

Üdvözlöm;

Ha tudja használni ezeket a képeket, használja.

Belső lépcső
Díszszekér, lőcsös szekér
Díszszekér, lőcsös szekér
Filagória, pavilon
Hatszögletű filagória, pavilon
Terasz, erkely

projo 2012.11.17. 20:49:35

Hoppá. Nem veszi be a linket.
Akkor így.
Így sem engedi.
Ha bemegy a filagória lapomba, és ott a weblapjaimba, ott megtalálja amiket küldeni akartam.
Milyen lap ez, hogy linkeket nem enged?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása