Megyeri Szabolcs kertész blogja

Virág Tihamér főkertész újra jelentkezik!

komment

Április elseje van, bolondok napja, mint tudjuk, ilyenkor pedig a teljes blogoszféra igyekszik valami humorossal, meghökkentővel előállni. Én viszont úgy gondoltam, hogy a jeles alkalomból inkább egy profihoz fordulok, aki a tréfa mesterségét magas szinten űzi. Ezért megkerestem azt a legendás humoristát, aki egyrészt évtizedek óta a rekeszizmok szakavatott szaggatója, másrészt szoros kapcsolatot ápol a kertészettel is. Ki más lehetne ő, mint Maksa Zoltán, aki Virág Tihamér főkertész figurájával maradandót alkotott televíziós kertészeti tanácsok terén. Maksa Zoltán készségesen válaszolt bolondünnepi kérdéseimre, amit ezúton is nagyon köszönök neki! 

Olvasás előtt, netán után, mindenképpen tekintsék meg az alábbi legendás Maksa Híradót, természetesen Virág Tihamér főkertész közreműködésével!

 

-Hogyan és mikor született Virág Tihamér, a legendásan nem túl okos kertészlegény? Hol helyezné el Tihamért a grandiózus Maksa-életműben?


M.Z.: -Virág Tihamér figurája egy teljesen hétköznapi Maksa Híradós riport felvételén született, ott a mikrofon előtt rögtönözve. A tavasz beálltával néhány kertészeti tanácsot írtam magamnak minden különösebb felkészülés nélkül, csak úgy spontán, ami jött. Amikor a felvétel kezdetén elhangzott a „Tessék!”, majd pedig a riportert alakító humorista kollégám részéről az első előre megírt kérdés, váratlanul nyelnem kellett egyet. Ebből az ütemtelen nyelésből alakult ki a hang, s a második felvételen immár tudatosan hozva, a figura is.

Virág Tihamér az abszurdhoz való kötődésem, vonzalmam kifejezője volt végig a híradómban. Ez volt az a része a Híradónak, amit a legkönnyebben írtam, szinte jöttek a hülye szóviccek, reakciók, ötletek, ahogy körülnéztem például saját kertemben, vagy vidéken bárhol országjárásaim során.

-Bár sejthető, de rákérdezek, van-e köze a figurának Bálint Gazdához? 

M.Z.: -Természetesen hatással volt rám Bálint gazda szereplése az akkor méltán népszerű „Ablak” című tévéműsorban, de az igazi szakmai segítséget a Duna TV akkori kertésze, Győrffy Sándor adta, amikoris az említett televízió előcsarnokában kezembe nyomta saját könyvét, mely az év minden napjára pontosan megadja a tennivalókat a kiskertben. Na ettől aztán teljes gőzzel beindult a Virág Tihamér-project, immár szakmai hitelt is adva szavainak.

-Hogyan fogadták vidéken a kissé szakszerűtlen kertészt? Akadt-e esetleg, aki komolyan vette, és vitába szállt a „hasznos” tanácsokkal? Tud esetleg olyanról, aki komolyan vette Önt kertészként?

M.Z.: -Nem. A gazdák faluhelyen remekül szórakoztak Virág Tihamér tanácsain, sőt nemegyszer kérték is, amikor felléptem, hogy adjon már nekik a Virág Tihamér tanácsot, hogy pl. amikor januárban plusz 18 fok van, mit vessenek… Tihamér rögtönzött helyszíni válasza: - Keresztet…

-Virág Tihamér figurája kapcsán sikerült-e felszedni valós ismeretet a kertészettel kapcsolatban, vagy ez lényegtelen volt?

M.Z.: -Természetesen ragadtak rám dolgok, de két fám és 6 tuja kiszáradása előtt ma is értetlenül állok… Szeretem a kertem, magam nyírom a füvet, gereblyézem a leveket, és takarítom be a 2-3 szem termést a körtefámról. Sajnos napjainkra olyan állapotba került a kert az állandó időhiány miatt, hogy teljes renoválásra lenne szükség. Két Kertészeti Egyetemi fellépésen kívül különösebb mellék-élete nem volt a figurának. Viszont 

-Tud-e Maksa Zoltán akár egyetlen hasznos, vagy hasznosnak tűnő kerti tanácsot adni a nagyérdeműnek?

M.Z.: -1. Már lehet kapni kóbor macska riasztót, ahol nincs kutya, mindenképpen ajánlom a beszerzését, mert a kakijuktól kiég a fű!... 2. Diófa alá ne ültessünk semmit, felesleges pénzkidobás, mert úgysem marad meg!

-Él-e még Tihamér? Találkozunk vele még valaha? 

M.Z.: -Bennem és a videószalagokon él Virág Tihamér… Sajnos a jelenlegi médiahelyzet és igény nem teszi lehetővé, hogy bármilyen kedvesen mosolyogtató humorműsort készítsünk, hiszen, ahogy az egyik kereskedelmi csatorna kisfőnöke mondta pár éve: Nem üzlet az értelmiséget megcélozni tévéműsorral, mert nem küld vissza sms-t… Nagyon sokat adott nekem s a közönségnek egyaránt ez a kedvesen idióta figura, s tervezem, hogy az ősszel megjelenő „MAKSA 50” jubileumi aranyalbumon megjelentetek egy csokrot viselt dolgaiból. Még egyszer, talán utoljára… Csodálatos emlék, amikor a Maksa Híradó 10 éves fennállását ünnepeltük 2001-ben a Petőfi Csarnokban, álló vastaps búcsúztatta, mikor a blokkja végén meghajolt a színpadon a szokásos szerelésében, vödörrel a kezében. Ezt a felvételt rá is tettük extraként a pár éve megjelent Maksavízió I. DVD-mre.

-Remek találmányai vannak, de akad-e köztük olyan, melyet a kertészkedéshez is tudna ajánlani?

M.Z.: -Egy fél füzet tele van különböző találmányokkal, melyekből már csak terjedelmi okokból is igyekeztem csak a családi és baráti körben legnagyobb röhögést kiváltóakat feltenni a régi honlapomra. Kertészeti témakörben így hirtelen egy mondat jut eszembe: „Aki kedveli az örökzöldeket, ültessen zöldnyelű csavarhúzót! A csavarhúzó a műszernövények családjába tartozik…” Virág Tihamér egyszer bemutatott egy olyan kerti ásót, mellyel magunk mögött tudunk gödröt ásni. Aztán rögtön le is hurrogta találmányát, mivel ha magunk mögött ássuk a gödröt, könnyen beleeshetünk.

-És végül: hol találkozhatunk legközelebb Maksa Zoltánnal?

M.Z.: -Most indítunk Pestlőrincen egy stand-up klubot, emellett fáradhatatlanul járom az országot egy váratlanul nagy sikert hozó estemmel. „Konyhashow” a címe, s a sikere titka talán abban rejlik, hogy folytatja Hofi estjeinek stílusát, külsőségeit, amikor nem csak stand-up zajlott a színpadon, hanem a figura egy szituációba belehelyezve mondta a magáét, jelmezzel, kellékekkel. Volt ugye Hofi újságos, őrült, szabó, Odüsszeusz és sorolhatnám. Nos, én konyhai mosogatófiúként beszélgetek a közönséggel, s ez a kis szitu akkorát dob az előadáson, hogy sokkal nagyobb sikere van, mint korábbi estjeimnek. Érdemes tovább vinni tehát a Hofi-iskolát, hadd ismerjék meg a fiatalok is, mitől volt zseni Géza bácsi…

 

Kép, és további humorfolyam: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr114353660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása