Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöld nevelés

Szólj hozzá!

A növények szeretetét, a környezetünk iránti felelősségteljes gondolkodást nem lehet elég korán megtanítani a legkisebbeknek, de azért törekedni lehet, és kell is rá. Ezért figyelemre méltó a következő nagykanizsai kezdeményezés. 

 

A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület (NCKE) nem csupán egy városzöldítő csoportosulás, céljuk Dél-Zalai civil szektor működésének koordinálása az önkormányzati és a vállalkozói szféra bevonásával. Külön munkacsoportjuk foglalkozik az urbanisztikai és környezetvédelmi kérdésekkel, az ő szervezésükben került sor a legutóbbi nagykanizsai zöld akcióra. A héten lezajlott megmozduláson szorgos kezek a helyi Kossuth óvoda udvarán ültettek virágos cserjéket és lombos fákat, ez már magában is legalább követendő példa, azonban jelen esetben a növények ültetésében az ovisok is segítettek, ami rendkívül hasznos a környezettudatos nevelés szempontjából.

 

A képek tanúsága (és a beszámolók) szerint a kicsik roppantul élvezték a dolgot, ami nem meglepő, minden gyerek szeret lapátolni, ásni, kúszni-mászni, és ha mindennek még értelmes célja is van, akkor bizony mindenki jól jár, kicsik, nagyok és az elültetett növények egyaránt. Az akció hosszú távú hatásai is áldásosak, hiszen a telepített bokrok és fák öntözése, gondozása a jövőben is leköti majd az ovisokat, megtanítva őket arra, hogy a gondoskodásnak, az odafigyelésnek eredménye van. 

 

Hasonló civil összefogásra nagy szükség lenne országszerte, rengeteg olyan iskola, óvoda, utca van, melyek szürkék, kopottasak, unalmasak, ám néhány fa, pár négyzetméter virágágyás, vagy zöld felület szebbé, élhetőbbé tenné őket. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület  nem egyszeri akcióban gondolkodik, hasonló eseményeket terveznek a város több óvodájában, iskolájában tető alá hozni, sőt a helyi kórház udvarának megszépítése is a terveik között szerepel.

Budapesten hasonló célkitűzésekkel munkálkodik az elsősorban az utcafrontokra koncentráló Virágzó Zugló Program, most már a nagykanizsai civilekről is tudunk, de az lenne a jó, ha egyre több városból érkeznének hírek hasonló megmozdulásokról.   

Amennyiben az Ön környezetében is létezik hasonló program, vagy tud követendő külföldi példáról, kérem írja meg nekem, és a blogban beszámolok róla!

 

Képek: innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr564331314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása