Megyeri Szabolcs kertész blogja

Csónakorchidea a lakásban

komment

Az orchideák gyönyörű és egzotikus növények, sokan szeretik és tartják is otthon őket, azonban gondozásuk az esetek többségében nem egyszerű feladat. Kedves olvasómnak, Brigittának az ajándékba kapott Cymbidiummal kapcsolatban merültek fel praktikus kérdései. A válaszadásban Antics Katalin növényorvos sietett segítségemre, amit ezúton is köszönök neki.

 

Kedves Szabolcs!

Kaptam egy csodálatos orchideát, illetve nevezném orchideabokornak, mivel 1,5 m magas. Cymbidium a fajtája. Szeretném a segítségedet kérni az ápolásához. Vannak orchideáim (lepkeorchidea), sokat olvastam róluk, így jó néhány dolgot tudok is, de nem tudom,hogy a cymbidiumot is úgy kell-e ápolni. Első kérdésem az lenne, hogy havonta hányszor "öntözzem" a cymbidiumot? Elég heti egyszer fürdetni? A következő kérdésem a tápozással kapcsolatos. Az orchideáimat 2 hetente szoktam tápozni, orchidea tápoldattal, de hallottam azt is, hogy májusig nem kell tápozni, illetve csak akkor kell tápozni, ha virágos. Te mit javasolsz? A tartásáról olvastam, hogy fényigényes, nyáron ki kell tenni a kertbe, télen pedig szobában, októbertől 10-15 fokos hideg helyre, a virágzást elősegítve. Na, ezt a 10-15 fokot nem tudom, hogy hogy oldom meg, mert a házban nincs olyan hely, ahol 20 fok alatt lenne a hőmérséklet. Nem lenne jobb neki kint a kertben? Megszakadna a szívem, ha tönkre menne ez a gyönyörű virág, ezért is fordultam Hozzád bizalommal.

Nagyon várom a válaszod és előre is nagyon köszönöm!

 

 

 

A Cymbidium, vagyis a csónakorchidea a hűvösebb helyiségeket kedveli. Nyáron nagyon fontos számára a kert, télen viszont a hűvös és fényes helyiség. A szabadban nem ajánlatos a teleltetése. A legalkalmasabb egy hűvösebb és világos, napos szoba, amit télen csak minimálisan fűtűnk. A pincét szintén nem ajánlanám a teleltetésre, valójában egyik növénynek sem megfelelő teleltető helyiség a pince. Tavasszal és nyáron ki kell vinni a teraszra vagy a kertbe. Figyelni kell, hogy világos helyre tegyük, de ugyanakkor a déli tűző nap ne érje. Ebben az időszakban rendszeres öntözést igényel és orchideához készített tápoldatot kell adagolni. Ajánlott a nagy melegben párásítással hűtenünk. Egészen addig, míg az éjszakai hőmérséklet az 5-6 Celsius fokot el nem éri, addig nyugodtan kint hagyhatjuk a növényünket. Amikor viszont a hőmérséklet eléri ezt az értéket akkor a mindenképpen vigyük be a teleltetésre előkészített helyiségbe! Ügyeljünk, hogy a minimum hőmérséklet a 7-8 Celsiust elérje, a maximum hőmérséklet viszont ne legyen több 15 foknál. Az öntözést ilyenkor már ritkítani kell. A hideghatás fontos a virágzáshoz. Ha a növény jól érzi magát, akkor télen és tavasszal virágzik. Átültetni kizárólag abban az estben szabad, ha kinőtte a konténert, és akkor is csak virágzást követően.

Szép növényt és jó elfoglaltságot kívánok!

 


 

Olvasóim hasonló kérdéseit továbbra is örömmel várom a blog elérhetőségein, a kertesz.blog@gmail.com címen, vagy a facebook oldalamon!

 

Képek:innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr684324168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina Dakosné Orehovszky 2013.01.24. 22:29:19

Kedves Szabolcs!
Hasonló a problémám egy csodás csónakorchideával nekem is!
Nyáron vettük nem kevés tízezrekért egy másfél méter magas rózsaszín virágú csónakorchideát. Még akkor el is olvastam ezt a blogod, hogyan kell kezelni, a gond, hogy nem tudok 15 fokos hőmérsékletet biztosítani neki télen a lakásban, a fényigény megoldott az erkélyajtóban van. Először elkezdtek elszáradni a tövei, majd hozott rengeteg új tövet, szép világos zöld leveleket, most pedig az új hajtások is elkezdtek sárgulni rajta! Nem tudom hogyan lehetne megmenteni, kérlek segíts!
(küldtem volna fényképet is előtte-utána verziósat csak ide nem tudok feltölteni, ha valahová küldhetek, az jó lenne, hogy láthasd mi a problémám)

Gódor Józsefné Margit 2015.10.24. 13:03:38

Nálam két hónap óta van egy gyönyörű példány a csónak orchideából. Most virágzott . Kérdésem, hogy most tegyem ki a hidegre, és mennyi ideig? előre is köszönöm, ha tájékoztat.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása